Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2021 m. 25 spalio d. 09:48
Emilijos Škarnulytės kūriniai – vienoje svarbiausių Jungtinės Karalystės šiuolaikinio meno galerijų

Emilijos Škarnulytės instaliacija | Pranešimo spaudai nuotr.

Spalio 29–31 dienomis vienoje svarbiausių Jungtinės Karalystės šiuolaikinio meno galerijų „Tate Modern“ Londone vyks parodų ir renginių ciklas „Galia keisti“, skirtas klimato kaitos temai. Čia dalyvauja tarptautinį pripažinimą savo kūriniais pelniusi lietuvių menininkė Emilija Škarnulytė.

Parodų ir renginių ciklas „Galia keisti“ organizuojamas prieš pat Jungtinių Tautų klimato kaitos konferenciją COP26 Glazge, į kurią šios problemos sprendimui rinksis aukščiausi viso pasaulio šalių vadovai.

E. Škarnulytė – menininkė, savo kūryboje nuosekliai tyrinėjanti ekosistemas ir landšaftus, susiformavusius žmogaus ir gamtos veiklos sankirtose, ir perteikianti šiuos tyrimus hipnotizuojančiose audiovizualinėse aplinkose. Klimato kaitai skirtą savaitgalį bus eksponuojami trys menininkės kūriniai skirtingose „Tate Modern“ erdvėse, tarp jų – specialiai pietiniam šios galerijos korpusui sukurtas naujas kūrinys – daugiakanalė instaliacija „Amžinas grįžimas“. „Starr“ kino salėje taip pat bus rodomas jos filmas „Sirenomelia“ ir „New Mineral Collective“ (E. Škarnulytė ir Tanya Busse) filmas „Malonumo perspektyvos“. Spalio 30 d. „Tate Modern“ žiūrovai kviečiami į specialų E. Škarnulytės performansą, kuriame menininkė atskaitos tašku paverčia savo pačios kūną.

Naujasis E. Škarnulytės kūrinys „Amžinas grįžimas“ – tai keturių videoprojekcijų instaliacija, kurioje iš 10 000 metų ateities perspektyvos žvelgiama į mūsų dienas, taip aprėpiant giluminio laiko dimensiją – nuo kosminių ir geologinių iki ekologinių ir politinių virsmų. Kūrinyje menininkė pasitelkia naujų kartografinių technologijų galimybes – garsinį, nuotolinio jautrumo ir jūros dugno skanavimą, tyrinėja jūros gelmėse stūksančius objektus. Tokius kaip Baja, senąjį Romos miestą, šiuo metu dėl seisminių procesų atsidūrusį po vandeniu, ar Meksikos įlanką, kurioje laboratorijose išaugintais koralais rekonstruojamos naftos išsiliejimo pažeistos ekosistemos. E. Škarnulytės kūrybos pristatymą „Tate Modern“ kuruoja galerijos kuratoriai Valentine Umansky ir Katy Wan.

„Tate Modern“ renginio „Galia keisti“ pagrindinė tema – tvarumas, ekologija ir kūrybiški būdai, kuriuos menininkai ir kultūros organizacijos pasitelkia siekdami pagreitinti klimato kaitos problemų sprendimą. Savaitgalį vyks įvairios diskusijos, nemokamos dirbtuvės, bus pristatomos meno instaliacijos bei filmai. 2019 metais „Tate“ organizacija paskelbė kritišką klimato padėtį, akcentuodama svarbų meno bei kultūros institucijų vaidmenį darant įtaką esminiams aplinkos ir visuomenės pokyčiams. „Tate“ institucija yra įsipareigojusi iki 2023 m. perpus sumažinti į atmosferą išmetamo anglies dvideginio kiekį, o iki 2030 m. jį sumažinti iki nulio.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!