Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2021 m. 9 lapkričio d. 13:16
Apie Joną Šliūpą ir jo gyvenimą pasakojama komiksu: kokia asmenybė, toks ir žanras

Komikso apie Joną Šliūpą viršelis – „Kas išsigando Šliūpo“, LNM nuotr.

Lapkričio 10 d. 17 val. Jono Šliūpo muziejuje Palangoje visuomenei bus pristatytas ką tik pasirodęs ir į knygynų lentynas dar tik keliaujantis Miglės Anušauskaitės komiksas Kas išsigando Šliūpo?.

„Atrodo, kad Šliūpas – visai nepopuliari Lietuvos istorinė asmenybė. Bet tikrai norisi jį pristatyti kuo platesnei auditorijai. Galvojome apie netradicinį būdą, kaip tai padaryti. Ir jį atradome. Joną Šliūpą – įvairialypę ir bekompromisę asmenybę – pristatome per patį tinkamiausią tam žanrą – komiksą“, – pasakoja komikso idėjos autorė Nijolė Laužikienė.

Anot N. Laužikienės, nedidelės apimties knygoje linksmai ir nesistengiant pagražinti atskleidžiama dr. J. Šliūpo asmenybė, veikusi XIX a. pab. – XX a. pr. švietėjiškame, politiniame ir diplomatiniame kontekstuose Lietuvoje ir išeivijoje. Pristatomas ne visada  „patogus“ J. Šliūpas, atkreipiamas dėmesys į jo veiklos progresyvumą anuomet ir jo nuveiktų darbų aktualumą šiandien.

„Klausiate, tai kas išsigando Šliūpo? Kas tik jo neišsigando! Šis nenuilstantis, kontroversiškas, bet visuomet gerų norų vedamas žmogus savo laiku kėlė baimę ir pyktį ne vienam“, – teigia idėjos sumanytoja N. Laužikienė ir komiksų kūrėja M. Anušauskaitė.

Anušauskaitė jau anksčiau yra sukūrusi ne vieną komiksų knygą. Didžioji jų dalis – apie istorines asmenybes: jos pieštas Steponas Darius atsidūrė knygoje 10 litų (kurta kartu su Gerda Jord), Algirdas Julius Greimas – knygoje Dr. Kvadratas, istorinių Lietuvos moterų piešiniais ji iliustravo Elenos Gasiulytės knygą Lietuvos vizionierės; komikso formatu menininkės įamžinti ir Pirmieji lietuviai Indijoje.

Leidinys Kas išsigando Šliūpo? yra naujausias M. Anušauskaitės komiksas.

Komikse atkreipiamas dėmesys į J. Šliūpo veiklos progresyvumą anuomet ir jo nuveiktų darbų aktualumą šiandien. Iliustracijos autorė M. Anušauskaitė, LNM

„Nuo seno būdama Šliūpo gerbėja, labai nudžiugau, gavusi progą sukurti komiksų knygą apie šią ypatingą asmenybę. Įvairiausių nutikimų kupiną jo gyvenimą sunku sudėlioti į nuoseklų naratyvą, todėl šis komiksas išėjo margas, šokinėjantis iš praeities į dabartį, siekiantis užgriebti kiek įmanoma daugiau Šliūpo gyvenimo epizodų ir įkontekstinti jo idėjas, kad jos būtų pažinios ir įdomios tiems, kam jis mažai girdėtas“, – sako M. Anušauskaitė.

Komiksų knygos pristatymą papildys lapkričio 11 d.  12 ir 16 val. vyksiančios komiksų kūrimo dirbtuvės, kurias ves komiksų kūrėja Miglė Anušauskaitė. Ji papasakos apie komiksą kaip vieną iš medijų, paaiškins, ko reikia, norint vaizdais papasakoti istoriją, ir, žinoma, kartu su dalyviais pieš komiksus.

Komiksą apie Joną Šliūpą išleido Lietuvos nacionalinis muziejus, projektą remia Lietuvos kultūros taryba.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!