Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2023 m. 22 gruodžio d. 12:05
10 filmų vaikams Kalėdų ir žiemos tema: nuo klasikos iki dar negirdėtų istorijų
kalėdiniai filmai vaikams

Kadras iš filmo „Klausas“

Kalėdų metas – puiki galimybė praleisti daugiau laiko su šeima, o ypač su savo mažaisiais, kuriems ši šventė atrodo itin magiška ir svarbi. „Vilniaus galerija“ siūlo kalėdinių bei žiemiškų filmų sąrašą, kuriame – nuo nostalgiškų, tėvams jų pačių vaikystę priminsiančių istorijų iki pastaraisiais metais išleistų kino naujienų.

10. „Andželos Kalėdos“, (2017)

Trumpametražis 30 minučių animacinis filmas nukelia žiūrovus į 1910-ųjų Airiją. Čia rutuliojasi miela, bet skaudi istorija apie šeimos svarbą ir nekaltą mažos mergaitės norą, kad kiekvienas per Kalėdas jaustųsi mylimas. Veiksmas ima plėtotis, kuomet pagrindinė veikėja Andžela iš bažnyčios paima kūdikėlio Jėzaus lėlę, norėdama ne ją pasisavinti, bet paprasčiausiai sušildyti namuose. Šis filmukas rekomenduojamas vaikams nuo 5 metų.

9. „Pingvinai“ (2019)

„Disney“ dokumentinis filmas vaikams pasakoja apie pingviną Styvą, kuris lediniame Antarkties šaltyje kartu su kitais pingvinais siekia sukurti tinkamą lizdą bei pasiruošti šeimyniniam gyvenimui. Vaikams pritaikyta dokumentika supažindina su gamtos pasauliu ir kasdieniais pingvinų iššūkiais, tačiau informaciją pateikia lengvai suprantama forma. Tai – edukacinis filmas, kuriame gausu ryškių, įspūdingų žiemos peizažų, gamtos garsų ir nusijuokti priversiančių akimirkų.

8. „Sniego vaikis“ (2019)

Studijos „DreamWorks Animation“ („Šrekas“, „Kaip prisijaukinti slibiną“) juosta „Sniego vaikis“ nėra Kalėdinė istorija, tačiau puikiai tinka žiemos sezonui. Filmas pasakoja apie paauglę Yi, kuri netikėtai sutinka šeimos ieškantį sniego žmonių mažylį. Pavadinusį jį Everestu, mergaitė užsibrėžia tikslą sugrąžinti jį į gimtuosius namus Himalajuose. Prasideda nuotykių kupina kelionė.

„Sniego vaikis“ – kompiuterinės animacijos filmas. Nors juosta siūlo gan girdėtą istoriją, jos nuoširdumas, vizualiniai efektai bei garso takelis garantuos puikų vakarą su visa šeima.

 

7. „Ledo šalis“ (2013)

Visą pasaulį 2013 metais pakerėjęs filmukas „Ledo šalis“ pasakoja dviejų sesių istoriją ir moko draugystės bei seseriškos meilės. Pasakiški žiemos vaizdai, nuostabi muzika ir įdomūs nuotykiai lėmė tai, kad filmukas sulaukė itin pozityvių komentarų, o leidėjams uždirbo daugiau nei bilijoną JAV dolerių. Ir nors čia tiesiogiai ir nekalbama apie Kalėdas, „Ledo šalis“, žinoma, yra žiemos filmas.

 

6. „Košmaras prieš Kalėdas“ (1993)

Tai – ko gero, keisčiausias filmas šiame sąraše. Užtenka paminėti tai, kad scenarijaus autorius – Timas Burtonas (filmo „Edvardas Žirkliarankis“ režisierius). Filmuke pasakojama ne tik apie kalėdinės tradicijas, bet ir apie Helovyną, tad čia yra nemažai kraupių, gąsdinančių scenų ir veikėjų. Dėl to šį filmuką rekomenduojama žiūrėti kartu su tėvais, jis labiausiai tinkamas vaikams nuo 10 metų.

 

5. „Kalėdų kronikos“ (2018)

Kuris vaikas nenorėtų pamatyti tikro Kalėdų senelio? Ne išimtis ir Keitė bei Tedis – brolis ir sesė, kurių planas yra Kalėdų senelį užfiksuoti kamera. Tiesa, jie nė nenutuokia, kokiais nuotykiais ši istorija baigsis. Vaikai ne tik susipažįsta su Kalėdų seneliu, bet ir padeda jam išsaugoti Kalėdas.

2018 metais pasirodęs filmas sulaukė itin teigiamų komentarų apie Kalėdų senelio vaidmenį atlikusį Kurtą Russelą. Ir nors tai ganėtinai įprasta Kalėdų pasaka, be jokios abejonės, ji suteiks daug pozityvių emocijų.

 

4. „Legendos susivienija“ (2012)

Mėgstantiems istorijas apie super herojus prieš Kalėdas verta pamatyti „Legendos susivienija“. Šiame animaciniame filme veikia visiems gerai pažįstami švenčių veikėjai – Velykų kiškutis, Dantukų fėja, Kalėdų senelis ir kiti. Jiems tenka susivienyti, kad išsaugotų pasakų pasaulį. O tai padaryti nebus lengva – laukia veiksmo kupina kova už gėrį. Teigiamos žiūrovų reakcijos sulaukusi juosta buvo nominuota Auksiniam gaubliui ir nors nėra tiesiogiai susijusi su Kalėdomis, žiemos vaizdai ir filmo atmosfera puikiai tiks šventiniam laikotarpiui.

 

3. „Sniego senis“ (1982)

„Sniego senis“ – prieš daugiau nei trisdešimt metų sukurtas filmukas, su kuriuo užaugo ne viena vaikų karta. Mažas berniukas nulipdo sniego senį, o pastarasis netikėtai atgyja ir pakviečia vaiką keliauti į Šiaurės ašigalį. Čia ir prasideda visi nuotykiai. Pirmą kartą parodytas 1982 m., filmas iškart sulaukė ypatingos sėkmės ir buvo nominuotas Oskarui. Šis filmukas skirtas patiems mažiausiems žiūrovams – jį rekomenduojama žiūrėti vaikams nuo 3 m.

 

Susiję:

2. „Narnijos kronikos: liūtas, burtininkė ir drabužių spinta“ (2005)

Legendinio rašytojo C. S. Lewis sukurtos 7 knygos, pasakojančios apie magišką Narnijos pasaulį, virto trimis filmais, iš kurių didžiausios sėkmės susilaukė pirmoji dalis. Šis filmas pasakoja apie keturių vaikų nuotykius visai netyčia pro medinės spintos duris patekus į stebuklingą Narnijos pasaulį. Šiame krašte gyvena kalbantys gyvūnai, milžinai, veikia magija ir burtai. Deja, stebuklingą pasaulį užvaldė žiauri Baltoji ragana, o vienintelis būdas išsaugoti Narniją – raganą nugalėti. Šis filmas keri nuostabiais žiemos vaizdais, o labiausiai žavi rašytojo sukurta mistiška aplinka ir jos veikėjai. Tai įtraukiantis filmas, kuris puikiai tiks šaltajam sezonui ir ypač patiks išsiilgusiems pusnų, varveklių ir šerkšno!  Rekomenduojama vaikams nuo 10 m.

1. „Klausas“ (2019)

„Klausas“ – prieš kelis metus pasirodęs kalėdinis animacinis filmas, kurį išleido „Netflix“. Istorijos centre –nesvetingas miestelis, kuriame kaimynai dėl įsisenėjusių konfliktų nė nesisveikina. Vieną dieną į apylinkes atvyksta išlepintas laiškanešiu dirbantis jaunuolis, kuris pamažu susipažįsta su čia gyvenančiu žaislų meistru. Vienas geras darbas veda prie kito, tad visai netrukus miestelis ima keistis. „Klausas“ – linksmas pasakojimas, padedantis įsivaizduoti, kaip galėjo atsirasti Kalėdų tradicijos.


Daugiau rekomendacijų ir filmų vaikams rasite čia.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!