Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2023 m. 22 gruodžio d. 14:25
A. Baltėno fotografijose – ramybe dvelkiantis žvilgsnis į Kūčių tradicijas: kalėdaičių kepimas Kretingos rajone

Kalėdaičių kepimas. Kretingos r., Mikoliškiai, 2010 m. | Arūno Baltėno nuotr.

Prasidedant gražiausioms žiemos šventėms, „Vilniaus galerija“ pristato fotografo Arūno Baltėno nuotraukų galeriją, kurioje užfiksuotos kalėdaičių gaminimo akimirkos Kretingos rajono Mikoliškių kaimo gyventojų namuose. Prieš kiek daugiau nei dešimtmetį įamžintuose kadruose vis dar daug vietos tradicijoms, ramybei ir susikaupimui.

Mikoliškių kaimą galima rasti Kretingos rajone, vos keliasdešimt kilometrų nuo Klaipėdos. Čia, kaip ir visoje Lietuvoje, per Kūčias šeima dalinasi kalėdaičiais. A. Baltėno fotografijose užfiksuotas šiam kraštui būdingas jų gaminimo procesas, atliekamas namuose, pačių gyventojų rankomis.

Užmaišius tešlą, kalėdaičių kepyklė įkaitinama ant žarijų, o į kepamus paplotėlius įdedami rūtų lapeliai. Iškepti kalėdaičiai tuomet nešami į bažnyčią, kur laukiama kunigo suteikiamo pašventinimo. Tik atlikus visus šiuos veiksmus, kalėdaičiai atsiranda ant Kūčių stalo.

„Vilniaus galerija“ linki gražių ir šiltų švenčių!

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!