Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2023 m. 7 rugsėjo d. 15:47
Lichtenšteinų palikimas: Europos sodu pramintas Lednice-Valtice kompleksas

Lednice-Valtice kultūrinis kraštovaizdis, Lednice rūmai. Foto: © „Vilniaus galerija“ / Audrius Klimas, 2019 m.

Neseniai rašėme apie Tugendhatų vilą esančią Brno, Čekijoje, o šį kartą ir vėl siūlome patyrinėti Pietų Moraviją. Čia, netoli Bržeclavo miesto, įsikūręs Europos sodu vadinamas Lednice-Valtice kompleksas. Šis 200 kvadratinių kilometrų ploto kultūrinis kraštovaizdis įtrauktas į UNESCO paveldo sąrašą (sąrašo nr. 763) – jame galima rasti įvairių architektūrinių stilių pastatų, retų augalų rūšių bei įstabių tvenkinių.

Tekstas ir fotografijos pirmą kartą publikuoti 2019 m. kovo 16 d. portale vilniausgalerija.lt

lednice valtice

Lednice-Valtice kultūrinis kraštovaizdis, Lednice rūmų interjeras. | Foto: © „Vilniaus galerija“ / Audrius Klimas, 2019 m.

Komplekso istorija

Žvelgiant istoriškai, kompleksas priklausė Lichtenšteinams, vienai turtingiausių ir įtakingiausių giminių Moravijoje, į vietovę atvykusių dar XIII amžiuje, o XVII-XX a. savo valdas pavertusių pasigėrėtinu kraštovaizdžiu. Šiandien čia galima išvysti baroko, gotikos ir neo-gotikos architektūros stilių derinį, kuris išsiskiria nepriekaištinga priežiūra ir elegancija. Į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą šis objektas buvo įtrauktas dėl gamtos ir kultūrinio palikimo darnos, tapusios pavyzdžiu visame Dunojaus regione. Lichtenšteinai vietovėje karaliavo iki pat Antrojo pasaulinio karo pradžios – bėgdami iš šalies, jie paliko ir kompleksą, kuris greitai buvo konfiskuotas ir ilgainiui tapo Čekijos nuosavybe.

lednice valtice

Lednice-Valtice kultūrinis kraštovaizdis, Lednice rūmų interjeras. | Foto: © „Vilniaus galerija“ / Audrius Klimas, 2019 m.

Lednice rūmai

Ko gero, įspūdingiausia komplekso dalis – Lednice rūmai, pradėti naudoti kaip Renesanso tipo vila. Žiūrint į pastatą, sunku patikėti, kad nuo XVII a. jis naudotas tik kaip vasaros rezidencija – šeima čia atvykdavusi ankstyvą pavasarį, o žiemą persikeldavusi į kitus rūmus. Nepaisant to, pastate įrengtas šildymas, prabangūs vonios kambariai, miegamieji ir valgomieji kambariai. Lichtenšteinai pagarsėjo ir savo meno bei trofėjų kolekcija, kuri puošė ir jų pamėgtą vilą. Apsilankius jos viduje galima išvysti išskirtinius medžio drožinius, puošiančius sienas ir lubas, parketu išklotas grindis, pastebėti daugybę smulkių dekoratyvių detalių, atspindinčių rafinuotą Lichtenšteinų šeimos skonį. Jokiu būdu nepraleiskite vienos svarbiausių interjero puošmenų – žymiųjų medinių spiralinių laiptų, kuriuos rasite vilos bibliotekoje.

Rūmus supa nuostabus angliško stiliaus parkas su koplyčiomis, Dianos šventykla, kolonada bei dirbtiniais ežerais su salelėmis. Sode taip pat galima rasti ir viduramžių pilies griuvėsius bei minaretą, laikomą aukščiausiu minaretu už musulmonų pasaulio ribų. Šis 60 metrų statinys – vienintelis minaretas Čekijoje. Šiandien jame įkurta stebėjimo aikštelė, iš kurios atsiveria kvapą gniaužianti komplekso panorama. Ne mažiau svarbūs ir egzotiniai bei vietiniai medžiai ir augalai, puošiantys sodus.

Įspūdingu kultūriniu kraštovaizdžiu galite pasigrožėti „Vilniaus galerijos“ fotoreportaže žemiau, o daugiau įrašų apie UNESCO pasaulio paveldo sąrašui priklausančius objektus skaitykite čia

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!