Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2022 m. 15 vasario d. 14:42
Išleista nauja Stasio Eidrigevičiaus plakatų rinktinė
Stasys Eidrigevičius

Stasys Eidrigevičius. Pranešimo spaudai nuotr.

Stasio Eidrigevičiaus menų centras (SEMC), bendradarbiaudamas su viena didžiausių Lenkijos meno kūrinių leidyklų „Bosz“, išleido naują Stasio Eidrigevičiaus plakatų rinkinį. Jame –menininko kurti plakatai, jo talento gerbėjų dėmesio sulaukę visame pasaulyje. Rinkinio sudarytojai atskleidžia, kad atrenkant darbus buvo analizuojama visa dailininko kūryba, o į naują leidinį sudėti įtaigūs darbai, kurie tarpusavyje kuria „vizualinį dialogą“.

Dalis menininko kolekcijos sugrįš į jo gimtąjį Panevėžį, Stasio Eidrigevičiaus menų centrą. Kolekcijos perdavimas yra patvirtintas oficialiai.

Dėmesys plakatų menui

Pasak Stasio Eidrigevičiaus plakatų rinkinio sudarytojo Zdzisław Schubert, menininko kūryba nusipelno asmeninės darbų kolekcijos pristatymo, todėl mintį, sudaryti S. Eidrigevičiaus darbų rinktinę, jis brandinęs ne vienerius metus.

„Užsibrėžėme tikslą išleisti plakatų rinkinį, kuris atskleistų ypatingus S. Eidrigevičiaus kūrinius. Tokios aukštos meninės vertės kūrėjas nusipelno išskirtinio dėmesio“, – kalba rinkinio sudarytojas.

Jo teigimu, naujoji plakatų rinktinė atspindi S. Eidrigevičiaus kūrybą nuo pačių subtiliausių autoriaus kūrybos detalių iki konkrečių motyvų ir geriausiai juos atskleidžiančių pavyzdžių.

„Šia kolekcija siekiame Lietuvos bei Lenkijos meno gerbėjams parodyti vieno geriausių šiuolaikinių kūrėjų talentą. Taip pat norime atkreipti dėmesį į plakatų meną, kuris tampa vis populiaresnis. Manome, kad Stasio darbai yra puikus šios meno rūšies pavyzdys“, – pabrėžia Z. Schubert.

Stasio Eidrigevičiaus koliažai

Pranešimo spaudai nuotr.

S. Eidrigevičiaus plakatų rinkinio sudarytojas pasakoja, kad kolekcijai paruošti prireikė poros mėnesių. Pasak Z. Schubert, atrenkant darbus stengtasi atkreipti dėmesį į visą autoriaus kūrybos spektrą, įskaitant darbus, kurtus Jungtinėse Amerikos Valstijose, Japonijoje, Prancūzijoje ir kitur. Leidyklos atstovo teigimu, siekta atrinkti tik didžiausią įtaką žiūrovui turinčius plakatus, kurie sietųsi tarpusavyje ir kurtų „vizualinį dialogą“.

„Atrinkti darbai simbolizuoja menininko asmenybę, kaip akylą išorinio pasaulio stebėtoją, ir atskleidžia, kaip šis pasaulis transformuojasi į įsivaizduojamą pasaulį pačio menininko vaizduotėje. Stasys yra įvairiapusė asmenybė. Jis daugiadisciplininis kūrėjas, kuris ne tik iliustruoja, bet ir piešia, rašo dramas teatrui bei kuria „hepeningus“ (angl. happening). Iš pirmo žvilgsnio Stasys suteikia uždaro žmogaus įspūdį, tačiau iš tiesų jis yra pakerinti asmenybė su nuostabiu humoro jausmu“, – apie menininką kalba Z. Schubert.

Naujasis leidinys – knygų mugėje

 

Stasys Eidrigevičius

Pranešimo spaudai nuotr.

Leidykla „Bosz“ yra išleidusi daugiau nei 30 miniatiūrinių monografinių albumų, kuriuose žymių Lenkijos menininkų – Henryk Tomaszewski, Waldemar Świerzy, Jan Młodożeniec, Józef Mroszczak ir daugelio kitų – darbai. 1994 metais įsteigta leidykla iš viso išleido 470 meninių leidinių, kurių tiražas viršija 1,6 mln. kopijų.

Naująjį plakatų rinkinį meno mylėtojai galės išvysti vasario 24-27 dienomis vyksiančioje Vilniaus knygų mugėje, kurioje kartu su SEMC dalyvaus ir menininkas S. Eidrigevičius. Naujo leidinio pristatymas vyks vasario 25 dieną, 14 valandą, Lietuvos parodų ir kongresų centro „Litexpo“ 5.2 salėje. Pristatymo metu įspūdžiais apie naująjį leidinį bei kitus kūrybos aspektus menininkas S. Eidrigevičius kalbėsis su literatūrologe Jūrate Čerškute.

1949 metais gimusio S. Eidrigevičiaus patirtis mene viršija 50 metų. Jis yra dešimčių prestižinių apdovanojimų laureatas, surengęs daugiau kaip 100 individualių parodų įvairiose pasaulio šalyse. S. Eidrigevičius yra vienas žinomiausių šiuolaikinių menininkų Lietuvoje.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!