Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2022 m. 15 vasario d. 11:22
Nauja tinklalaidė „Pirmoji nata“ – muzikos kūrėjus kalbins kompozitorius Martynas Bialobžeskis

Martynas Bialobžeskis | Jono Krivicko nuotr.

Muzikos mėgėjai turėtų suklusti – sausį pasirodė nauja tinklalaidė „Pirmoji nata“, kurioje į netikėčiausius klausimus apie kūrybą atsakinėja Lietuvos kompozitoriai bei kūrėjai. Skambant jų muzikiniams kūriniams, muzikantai prabyla apie pirmųjų natų atsiradimo užkulisius: per naktį parašytus simfoninius kūrinius, viešbučio kambaryje atliktus įrašus ar net aistrą kavai.

Anot laidos vedėjo kompozitoriaus Martyno Bialobžeskio, laida gimė galvojant apie kūrybinį procesą ir jį paliečiančius vidinius ir aplinkos veiksnius: „Kažkada pagalvojau, kad kompozitoriaus kūrybą nemažai veikia – ar bent jau turėtų – jo aplinka, pomėgiai, skaitoma literatūra ar žiūrimi filmai. Tada ir kilo mintis, kad būtų galima muziką kuriančių žmonių paklausinėti, koks gi tas jų kelias iki atsisėdimo priešais fortepijono ar kompiuterio klaviatūrą, paėmimo į rankas gitaros ar pieštuko, kuriuo ketinama tą pirmąją natą užfiksuoti. Taip ši laida pamažu ir gimė.

Turėčiau padėkoti savo kolegai ir draugui Jonui Jurkūnui, kuris kantriai įrašė net dvi laidas, iš kurių viena buvo pilotinė, parodomoji. Kava, pasivaikščiojimai su šunimi, knygos ar net parfumeriniai kvapai – tai vis mažos muzikos kūrėjų gyvenimo detalės, kartais nuvedančios į naujojo kūrinio pirmąją natą,“ – pasakoja laidos vedėjas.

Kelis kartus per mėnesį pasirodančiose tinklalaidėse jau svečiavosi kompozitorius, atlikėjas ir dėstytojas Jonas Jurkūnas, kompozitorė Zita Bružaitė ir muzikos kūrėjas Andrius Mamontovas. Jie ne tik atsakinėjo į laidos vedėjo klausimus apie muziką, bet ir prisiminė netikėtas kūrybinio gyvenimo peripetijas: kūrinius, parašytus traukinyje, smagiausias darbo vietas, erzinančius aplinkos veiksnius ir net susapnuotas melodijas.

Kompozitorius Jonas Jurkūnas laidoje pasakojo apie simfoninės muzikos ypatumus ir prisiminė per naktį parašytą kūrinį. „Su simfonija yra toks dalykas: ten daug specifikos – instrumentinės, natų, daug žmonių – reikia dirbti ir elgtis kitaip nei kuriant elektroakustinį kūrinį, kur viskas dėžėje ir tiek. Atsimenu, kad vieną kartą simfoninį kūrinį, turėdamas 20 % baigtumą, parašiau per naktį, nes kažkaip degė kepurė… Ne vagies, bet vėluotojo,“ – juokėsi kūrėjas.

 

Kūrybinio gyvenimo detalėmis pasidalino ir tarp Vilniaus bei Kauno besisukanti kompozitorė Zita Bružaitė, kuri pasakojo apie netikėtai ištinkantį įkvėpimą ir kas atsitinka, kai galvoje suskamba „pirmosios natos“. „Kartais manęs paklausia, kaip atsiranda ta pirmoji nata, koks tas įkvėpimas, tas pirmas startas? Būna labai keista, tai gali nutikti ir važiuojant troleibusu. Prisimenu įvairiausių situacijų, pavyzdžiui, kai įsipyliau kuro ir staiga „tadadatadadatadada…“, – sustojau ir greitai užrašiau ant talonėlio. Ir tada… tada aš pamečiau tą talonėlį… Man atrodė, kad ten buvo kažkas nežemiško, galiu padaryti visą kūrinį. Kaip aš ieškojau, visas šiukšles iškuičiau, kad surasčiau tą kvitą,“ – prisimena kompozitorė.

 

Tuo tarpu muzikantas Andrius Mamontovas dalijosi įžvalgomis apie šiuolaikines technologijas bei muzikines galimybes„Mes gyvename pačioje kompiuterių ir interneto aušroj, po 20–30 metų galimybės, kurias mes turime, atrodys vaikiškai. Vis tiek mes esame laike, kai gali sugalvoti keisčiausius junginius tarp elektroninio bei gyvo pasaulio, ir atvirkščiai. Kompozitorius nebėra vien muzikantas. Gali labai „inžineriškai“, netgi mechaniškai prieiti prie muzikos kūrimo,“ – svarstė atlikėjas.

 

Tinklalaidės nemokamai klausytis galima Vilniaus galerijos portale www.vilniausgalerija.lt ir youtube kanale.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!