Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2022 m. 18 vasario d. 09:56
„Mergina su perlo auskaru“ atskleidžia paslaptingo dailininko gyvenimo istoriją

Kadras iš filmo.

Šį kartą kino mėgėjams skirtoje rubrikoje „Filmai apie meną“ pristatome juostą „Mergina su perlo auskaru“ (Girl With a Pearl Earring) pasakojančią apie Nyderlandų dailininko Johaneso Vermejerio kūrybinį kelią.

Iš tiesų, apie J. Vermejerį žinoma labai nedaug. Jis buvo XVII amžiaus (1632 – 1675) dailininkas, tapęs buitines gimtosios šalies scenas. Autorius buvo pramintas Delftiečiu, nes, kaip manoma, jis niekuomet taip ir nepaliko savo gimtojo miesto Delfto. Spėjama, kad savo gyvenimu metu Vermejeris sukūrė ne daugiau 60 paveikslų (Salvadoras Dali, įdomumo dėlei, paliko apie 1500 darbų). Menininkas tapydavo lėtai ir labai kruopščiai, ypač daug dėmesio skirdamas paveikslų šviesos efektams.

Daugelį savo darbų Vermejeris nutapė dviejose tose pačiose patalpose, sukeisdamas jose baldus. Dailininko kūriniuose scena paprastai apšviesta iš kairės pusės, kurioje yra langas, o joje veikia vienas veikėjas, dažniausiai – veikėja.

Filmas „Mergina su perlo auskaru“ pasakoja istoriją apie garsiausią Vermejerio kūrinį tuo pačiu pavadinimu. Nors savo gyvenimu metu dailininkas taip ir neišgarsėjo, nuo XIX amžiaus, jį iš naujo įvertinus romantikams, kūrinys „Mergina su perlo auskaru“ tapo tokiu populiariu, kad buvo pramintas Šiaurės „Mona Liza“.

 

Kaip ir kūrėjo gyvenimas, taip ir pastarasis Vermejerio kūrinys ilgainiui (gal dėl to, kad apie juos žinoma tiek mažai) buvo apipinti legendomis. Niekas taip ir neišsiaiškino, kas galėjo būti paveiksle pavaizduota jauna moteris ir ar apskritai jam kas nors pozavo. Todėl ir filmo, pastatyto pagal 1999 metų Treisės Ševaljė romaną, siužetas yra tam tikras spėjimas, įsivaizdavimas. Jokiu būdu negalima griežtai vertinti siužeto romantinės linijos – erotinės įtampos tarp dailininko (aktorius Colin Firth) ir jo namų tarnaitės, vardu Grėtė (aktorė Scarlett Johansson). Tačiau žinomos, anksčiau minėtos dailininko biografijos ir ypač jo kūrybos detalės trims Oskarais nominuotame filme atskleidžiamos tikrai puikiai. Žiūrėdami jį, nemažai sužinosite apie to meto dailės technikas, spalvų maišymą ar camera obscura, kurią, tikėtina, naudojo Vermejeris. O dramą mėgstantys žiūrovai įvertins ir romantinę kino juostos pusę – santykius tarp dailininko ir kuklios tarnaitės, galbūt, iš tiesų turėjusios įtakos šedevro gimimui…

IMDb

Žemiau – papildomas vaizdo klipas, kurį pažiūrėjus turėtų pasidaryti aiškiau, kodėl J. Vermejerio kūrinys „Mergina su perlo auskaru“ laikomas šedevru:

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!