Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2022 m. 28 vasario d. 19:49
Šių metų Venecijos bienalėje neišvysime Rusijos paviljono

unsplash.com nuotr.

Balandžio 23 d. prasidėsiančioje 59-oje Venecijos bienalėje šiais metais neišvysime Rusijos paviljono. Prasidėjus Rusijos invazijai į Ukrainą, šalį turėję pristatyti Rusijos menininkai Kirill Savchenkov ir Alexandra Sukhareva bei paviljono kuratorius Raimundas Malašauskas paskelbė atsisakantys galimybės dalyvauti viename svarbiausių meno renginių.

Bendrame menininkų pareiškime skelbiama, kad „menui vietos nėra, kai po raketų ugnimi žūsta civiliai, kai priedangoje slepiasi Ukrainos piliečiai, kai Rusijos protestuotojai yra nutildomi“.

Kuratorius Raimundas Malašauskas jautriame įraše socialinėse medijose dalinosi panašia pozicija ir teigė negalintis tęsti darbų vykstant Rusijos karinei invazijai: „šis karas yra politiškai ir emociškai nepakeliamas“.

Venecijos bienalės organizatoriai paskelbė gerbiantys šį solidarumo aktą ir teigė „smerkiantys visus, kurie naudoja smurtą siekdami užkirsti kelią dialogui ir taikai.“

***

Septynis mėnesius truksiantis prestižinis renginys šiais metais tyrinės žmogaus ir žmonijos kismą, laisvę bei vaizduotę, remiantis menininkės Leonoros Carrington idėjomis, kurios ir padiktavo 2022 m. –  bienalės pavadinimą  „The Milk of Dreams“ (liet. svajonių/sapnų pienas).

2022 m. Venecijos meno bienalėje daugiausiai dėmesio bus skiriama trims pagrindinėms temoms: kūnui ir jo metamorfozėms, žmogaus ir technologijų santykiui, kūnų ir Žemės ryšiui. Svarbiausias meno renginys pasaulyje kvies rasti atsakymus į neišsenkančius klausimus: kaip keičiasi tai, kaip suvokiame žmogų? Kaip pasaulis atrodytų be mūsų? Kas sudaro gyvybę? Kuo mes skiriamės nuo gyvūnų, augalų, kitų gyvybės formų?

59-oji Venecijos meno bienalė vyks 2022 m. balandžio 23 – lapkričio 27 d.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!