Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2022 m. 2 kovo d. 17:21
Kovo 11-ąją – ypatinga kino premjera ir parama Ukrainai
ukrainos vėliava

Asociatyvi iliustracija. Fot. pixabay.com

Kovo 11-ąją, Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dieną, kino teatrus pasieks ypatinga premjera – dokumentinis filmas „Anapus laiko ir šviesos“ apie grupę „Skylė“, įkvėpusią ne vieną kartą ir padėjusią sudainuoti Lietuvą. Filme atskleidžiant grupės raidą ir pokytį per 30 metų, papasakojamas ir laisvos šalies augimas. Visos seansų metu filmo gamintojo surinktos lėšos bus skirtos Ukrainai.

1991 m. Lietuvos istorinio lūžio metu Roko Radzevičiaus įkurta „Skylė“ – unikalus kūrybinis sambūris, į savo veiklą įtraukęs Aistę Smilgevičiūtę ir kelis šimtus bendraminčių, prisidėjusių prie beprotiškiausių grupės idėjų. Pogrindiniai pasirodymai, gatvės teatro milžiniškų lėlių performansai, muzika renginiams ir spektakliams, koncertai Ukrainos kariams, 20 albumų bei neišsenkantis muzikinis ir poetinis užtaisas – visa tai vienos ilgaamžiškiausių Lietuvos grupių trisdešimtmečio istorija. Kūrėjai žada, kad dokumentinėje juostoje „Anapus laiko ir šviesos“ ši istorija atgims dar nerodytuose archyviniuose kadruose ir negirdėtuose pasakojimuose.

Pasak režisierių, seserų Aistės ir Skaistės Jauraičių, sutalpinti 30 grupės aktyvių kūrybinių metų į vienos valandos trukmės filmą buvo itin sudėtinga, tačiau jos labai džiaugiasi rezultatu. „Nenorėjome išdėstyti tik faktų apie grupės veiklą. Mums buvo svarbu į filmą įtraukti kontekstus ir papasakoti tokią istoriją, kurioje žiūrovas galėtų atpažinti save. Tai filmas apie grupės „Skylė“ augimą, žengiant koja kojon su augančia Lietuvos valstybe. Kartu tai filmas apie mus pačius. Todėl manome, kad „Anapus laiko ir šviesos“ turėtų pamatyti kiekvienas. Ypač šių dienų kontekste,“ – sako A. ir S. Jauraitės.

Tiesa, grupės nariai ir bendražygiai jau turėjo galimybę išvysti šį filmą. Jo išankstinę premjerą kaip 30-mečio dovaną kūrybinė komanda įteikė 2021 m. pabaigoje.

„Labai džiaugiamės, kad šio filmo premjera kino teatruose įvyks Lietuvai ir mums ypatingą ir itin svarbią dieną. Visgi, negalime negalvoti apie tai, kas vyksta Ukrainoje. Šiuo metu jos kariai kovoja ne tik už savo, bet ir už mūsų bei kitų Europos valstybių laisvę ir nepriklausomybę. Siunčiame jiems savo mintis ir palaikymą bei linkime visiems šios šalies žmonėms stiprybės,“ – nuotaikomis dalinosi atlikėja Aistė Smilgevičiūtė.

2013 m. Ukrainoje įsisiūbuojant revoliucijai Aistė Smilgevičiūtė ir grupė „Skylė“ koncertavo Maidane, taip išreikšdami solidarumą ir palaikymą broliškai valstybei. Vėliau ir Rytų Ukrainos pafrontėje. Keli kūriniai iš grupės albumo „Broliai“, skirto Lietuvos partizanų kovoms atminti, buvo išversti į ukrainiečių kalbą.

Dokumentinis filmas „Anapus laiko ir šviesos“ kinuose nuo kovo 11 d.

Filmo anonsas: 


A. Smigevičiūtės ir grupės SKYLĖ kurinys ukrainų kalba: 

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!