Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2022 m. 4 kovo d. 10:48
Opera „Don Žuanas“ į sceną grįžta su atlikėjų debiutais
Opera Don Žuanas

Opera „Don Žuanas“. Fot. D. Matvejev

Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras kviečia pasimėgauti nepranoktu Wolfgango Amadeaus Mozarto šedevru – opera „Don Žuanas“! Kovo 10 d. 18.30 val. Klaipėdos žvejų rūmų scenoje klausytojų laukia Lietuvos ir Lenkijos solistų debiutai!

„Šios operos pastatymo Klaipėdoje sėkmė – ne atsitiktinumas: ją lėmė puikios atlikėjų komandos susiklausymas ir įveikta gan aukštai iškelta meninio profesionalumo kartelė. W. A. Mozarto muzika užbūrė visus,“ – konstatavo muzikologė prof. Daiva Kšanienė po „Don Žuano“ premjeros.

Operą Klaipėdoje pastatė dirigentas iš Austrijos Josefas Wallnigas, režisierius Jonas Vaitkus, scenografas Gintaras Makarevičius ir kostiumų dailininkė Sandra Straukaitė. Statyti „Don Žuaną“ ir dainuoti jame – tikras iššūkis. Neišvengiamai būs lyginama su žymiausiais pasaulio pastatymais ir legendiniais dainininkais. Tačiau kiekvieno muzikinio teatro garbės reikalas turėti šią operą savo repertuare.

Pagrindinę Don Žuano partiją spektaklyje dainuos dukart „Auksinio scenos kryžiaus“ laureatas, operos solistas, įspūdingo balso savininkas Laimonas Pautienius, jo tarnu Leporelu taps Patryk Rymanowski (Lenkija). Kaip Dona Ana scenoje debiutuos Viktorija Stanelė, Don Otavijumi taps Tadas Jakas, Dona Elvyra – Beata Ignatavičiūtė. Į Mazetą pirmą kartą persikūnys Šarūnas Šapalas, Cerlina taps Rosana Štemanetian, Komandoru – Valdas Kazlauskas. Gros Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro orkestras, vadovaujamas vyriausiojo dirigento Tomo Ambrozaičio.

Laimonas Pautienius

Laimonas Pautienius. KVMT nuotr.

Laimonas Pautienius Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre bei Kauno valstybiniame muzikiniame teatre debiutavo dar studijuodamas Lietuvos muzikos akademijoje. Dainininkas dainuoja visose Lietuvos muzikinėse scenose, bendradarbiauja su nacionaliniais operos teatrais Latvijoje ir Estijoje. Solistas koncertavo Estijoje, Vokietijoje, Prancūzijoje, JAV, Švedijoje ir kitose šalyse. L. Pautienius dainavo diriguojant G. Rinkevičiui, J. Aleksai, S. Domarkui, A. Nelsonui, O. Eltsui, A. Schperingui ir kt. Nuo 2009 L. Pautienius pagal kontraktą dainuoja pagrindines baritono partijas Vokietijoje, Diuseldorfo teatre Deutsche Oper am Rhein.

Solistas iš Lenkiijos Patryk Rymanowski 2007m. debiutavo Poznanės Didžiajame teatre. Nuo 2011 m. dainuoja garsiausiuose Lenkijos operos teatruose: Nacionalinėje Lenkijos operoje, Lodzės, Krokuvos operos teatruose. Varšuvos kamerinės operos pasaulinėje Leszeko Moždžerio operos „Imanuelis Kantas“ premjeroje atliko pagrindinį vaidmenį. Solisto repertuare daugiau nei 40 vaidmenų garsiausiose operose.

Viktorijos Stanelės stulbinanti karjera tęsiasi Klaipėdoje. Ji dainavo Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre. 2010-2012 m. dainininkė stažavosi Ciuricho operos teatro tarptautinėje operos studijoje, dainavo Ciuricho operos teatre. 2016 m. Sicilijos Massimo operos teatre sukūrė Jano vaidmenį (L. Janačeko „Jenufa“), o Belgijos Antverpeno Vlaamse operos teatre – princesės Volkovos vaidmenį (N. Rimskio-Korsakovo „Sadko”). 2018 m. sėkmingai debiutavo grafienės Armelindos vaidmeniu Vokietijos Kelno operoje. Taip pat sulaukė didelio pasisekimo kasmetiniame G. F. Händelio festivalyje (Vokietijoje) atlikusi Ermionės partiją iš G. F. Händelio operos „Orestas”.

Jaunas, bet jau ryškius operos vaidmenis kuriantis baritonas Šarūnas Šapalas – žymių operos solistų ir profesorių V. Juozapaičio ir V. Prudnikovo mokinys ir šių Lietuvos grandų vokalo ir aktorystės tradicijų tęsėjas. Š. Šapalas dainavo LNOBT bei sukūrė ryškių vaidmenų, kaip ir jo kūrybinio kelio autoritetas – dėdė, operos solistas Laimonas Pautienius. Solistas jau koncertavo Suomijoje, Estijoje, Slovakijoje, Rusijoje, Čekijoje, Austrijoje, Taivane bei Vokietijoje, o šiuo metu dirba Klaipėdos valstybiniame muzikiniame teatre.

Iš kairės į dešinę: Šarūnas Šapalas (asm. albumo nuotr.), Viktorija Stanelė (asm. albumo nuotr.), Patryk Rymanowski (asm. albumo nuotr.).

Muzikos ir meno jėga mums reikalinga labiau nei bet kada. Opera – tai tarptautinė kalba, atspindinti laisvės ir tolerancijos vertybes. Pasimėgaukime „Don Žuano“ muzika kartu!

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!