Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2022 m. 5 kovo d. 09:51
Renginiai Vilniaus muziejuje: Vilniaus Gaonas, liuteronų vargšai ir Vokiečių gatvės naujakuriai

Vilniaus muziejus | Sauliaus Žiūros nuotr.

Vilniaus muziejus kviečia į parodą „Vokiečių gatvė“ lydinčias paskaitas, kuriose bus pristatomos įvairios Vokiečių gatvės istorijos – nuo Vilniaus Gaono aplinkos iki Vokiečių gatvės naujakurių XX a. viduryje – bei į parodą lydinčias kuratorių ekskursijas.

Kovo 9 d. Vilniaus muziejuje vyks Vilniaus universiteto profesorės, vienos iš parodos „Vokiečių gatvė“ kuratorių dr. Jurgitos Verbickienės paskaita „Kur ir kaip gyveno išminčius? Vilniaus Gaono sociotopografija Vilniuje“.

Vilniaus Gaonas, daugeliui žinoma žydiškojo Vilniaus figūra, dar ir šiandien yra apipinta pačiomis įvairiausiomis legendomis, o istorinių jo asmenybę ir aplinką apibūdinančių žinių nėra daug.  Kur ir su kuo XVIII a. antros pusės Vilniuje gyveno rabis Elijas? Kaip atrodė jį supanti aplinka ir kokios buvo jo gyvenimo sąlygos? Kuriuose žydų kvartalo namuose gyveno Vilniaus Gaono šeima? Atsakymai į šiuos klausimus gali padėti geriau suvokti, kokia gi buvo šio laikotarpio vilniečių gyvenamosios aplinkos kasdienybė, ir kilstelėti Vilniaus Gaoną gaubiantį legendų šydą.

Tai – pirmasis parodą „Vokiečių gatvė“ lydintis edukacinis renginys. Balandžio 6 d. vyks Vilniaus universiteto dėstytojo, dr. Martyno Jakulio paskaita apie Vilniaus evangelikų liuteronų bendruomenę ir vargšus XVIII amžiuje, gegužės 11 d. – Vilniaus muziejaus tyrėjos dr. Aelitos Ambrulevičiūtės ekskursija po Vokiečių gatvę, gegužės 25 d. – dr. Viktorijos Kurienės paskaita apie Vokiečių gatvės naujakurius, birželio 29 d. – Vilniaus universiteto docentės dr. Giedrės Keen paskaita apie bioarcheologiją.

Taip pat visos parodos metu vyks kuratorių ekskursijos. Jau šį šeštadienį, kovo 5 d., 12 valandą muziejuje vyks ekskursija su dr. Aelita Ambrulevičiūte. Visos parodos metu kiekvieną mėnesį vyks po tris  kuratorių ekskursijas. Informaciją apie laukiančias ekskursijas galite sekti Vilniaus muziejaus internetinėje svetainėje.

Dėmesio, vietų skaičius ribotas! Įsigyti bilietus į ekskursijas su kuratoriais galite muziejaus internetinėje parduotuvėje.

Parodos kuratoriai: Martynas Jakulis, Viktorija Kurienė, Jurgita Verbickienė, Aelita Ambrulevičiūtė, Rasa Antanavičiūtė, Povilas Andrius Stepavičius.

Apie Vilniaus muziejų

Vilniaus muziejus – sostinės pažinimo erdvė, miesto gyventojams ir svečiams pristatanti unikalius ir dar nežinomus, tačiau aktualius pasakojimus bei miesto istorijas.

Dinamiškas ir nuolat besikeičiantis, kaip ir pats miestas, muziejus kasmet pristato po 2–3 parodas, grįstas autentiškais miesto gyvenimo tyrimais. Išskirtinai Vilniui skirtas muziejus kviečia įdėmiau įsižiūrėti į mus nuolat supančią aplinką ir joje išvysti ką nors įdomaus ir netikėto.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!