Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2022 m. 10 kovo d. 15:33
Žmogus ir kosmosas: Vilniuje atidaroma Artūro Braziūno paroda „Žvelgiu“

Pranešimo spaudai nuotr.

Karas Ukrainoje pakeitė visų mūsų realybę, privertė atsigręžti į pamatines vertybes, žmogiškumo temas pasaulyje. Nors dailininkas Artūras Braziūnas savo naujoje parodoje pristato 2021-2022 m. kurtus tapybos darbus ir jo kūriniai su šiandieniniais įvykiais tiesiogiai nesisieja, autoriaus paveikslai kosmoso tema kelia mums visiems aktualius klausimus.

Žvelgdamas į mūsų planetos ir kosmoso platybes žmogus suvokia savo mažumą, tačiau jame slypi didžiulis potencialas. Koks jis? Kokia mūsų reikšmė šiame visatos žemėlapyje ir kokios neatrastos kosmoso erdvės plyti kiekviename iš mūsų? Apie visą tai – tapybos parodoje „Žvelgiu“, kuri atidaroma kovo 15 d. 19 val. Vilniuje įsikūrusioje „AP galerijoje“.

Romantinio siurrealizmo kūrėjas

Vilnietis dailininkas Artūras Braziūnas (1970) Lietuvoje išsiskiria savo kūrybos pozityvizmu. Priklausydamas vadinamąjai „lūžio“ menininkų kartai, Vilniaus dailės akademijoje išsilavinimą įgijusiai ankstyvos nepriklausomybės metu, tapytojas tolo nuo ekspresionistinių meno tradicijų ir žengė keliu, artimu neoromantinei, siurrealistinei pasaulėjautai.

A.Braziūno aliejinės tapybos darbai kupini kontrastų, ryškaus kolorito ir dekoratyvumo, fantastinių elementų ir animalistinių scenų. Kartais – formų stilizacijos ir popartui būdingo plakatiškumo, saldumo bei ironijos. Nesvarbu kokiame žanre dirbtų, zuikį ar Merkurijų tapytų, dailininko paveiksluose trykšta vitališkumas, atsiskleidžia romantizuotas bei žaismingas žvilgsnis į jį supančią, tačiau fantazijos transformuotą aplinką.

Pranešimo spaudai nuotr.

Naujausioje „AP galerijoje“ pristatomoje parodoje „Žvelgiu“ pirmiausia susidaro džiaugsmingos bei lengvos atmosferos įspūdis. Tačiau per spalvų ir objektų simboliką, emocinę dinamiką, į parodos ekspoziciją įvedant ir šaltesnių tonų paveikslus, žiūrovas įtraukiamas į sapnišką miražą, orinę-erdvinę kosmoso tikrovę. Joje gausu melancholiškos, tačiau viltingos nuotaikos, lengvai atpažįstamų, kosmosą perteikiančių elementų – nuo kosminės juodos erdvės iki visai žemiškų, kaip skrendanti plunksna ar sulankstytas popierinis lėktuvėlis. Už visų šių aspektų Braziūno kūryboje atsiveria bėgančio laiko, žmogaus būties ir jo susisaistymo su pasauliu temos.

Pranešimo spaudai nuotr.

Kosmiška erdvė, jungianti vidinį „aš“ su išore

Jeigu žymųjį prancūzų dailininką Edgarą Degą siejame su balerinomis, Braziūno ilgamete „vizitine kortele“ tapo žaismingos avelės. Su karūnomis, padabintos perlais ir brangakmeniais, sąveikaujant su siurrealia kompozicijos erdve, šios avelės virsdavo pasąmoningomis alegorijomis.

Tačiau naujoje parodoje nėra nei vienos avelės, o dailininko žvilgsnis nukreiptas į kosmosą, aprėpiantį tiek išorinį, tiek vidinį žmogaus pasaulį. Paveikslų erdvėse sklando ne tik po skafandrais pasislėpę kosmonautai, banginiai ar planetos, bet ir kiti mistiniai objektai. Pabrėžiant temą ekspoziciją taip pat pagyvina paveikslų formatai – šalia stačiakampių kūrinių komponuojamos apvalios, planetas primenančios drobės.

Artūras Braziūnas. Pranešimo spaudai nuotr.

„Mano kūryba yra labai intuityvi. Aš nesu astronomijos tyrinėtojas, tačiau esu Žemės žmogus. Mane veikia aplinka, globalūs pokyčiai, dažnai žiūriu į viršų – į begalines erdves, bet jos yra ir mano viduje. Tad kosmosas man atrodo vienu metu ir tolimas, ir artimas. Štai diptike „Svečias“ nutapiau mažą žmogelį stovintį didžiuliame lauke. Žiūri aplink save ir nesupranta, kur jis yra. Lyg ir atėjo į pasimatymą, laiko rankose gėlių puokštę, tačiau šis pasimatymas vyksta su pačiu savimi. Retai tapau žmogų, jis man atrodo per daug konkretus, dėl to ir čia veidas pasislėpęs po kosmonauto skafandru, nesi tikras, ką pamatysi jį nuėmus, galbūt save?“, – apie parodos temą pasakojo Artūras Braziūnas.

„AP galerijos“ kuratorė Vilma Jankienė sako: „Paroda kviečia pažinti kosmosą iš įvairių perspektyvų ir nesiremia vaizdiniais, kuriuos pateikia teleskopai. Autorius žvelgia iš vidaus į išorę ir atvirkščiai, rasdamas kosmosą tiek gamtos reiškiniuose, tiek tolimų planetų reljefuose, tiek apmąstydamas savo būtį. Simboliška ir tai, kad ekspozicijos uždarymas vyks balandžio 12-ąją, pasauliui minint tarptautinę aviacijos ir kosmonautikos dieną.“

Dailininkas Artūras Braziūnas 1994 m. baigė tapybos studijas Vilniaus dailės akademijoje. Nuo 2013 m. Lietuvos dailininkų sąjungos narys. Braziūnas yra įvairių vietinių, tarptautinių, konkursinių parodų dalyvis. Dailininko kūryba pristatyta virš šimto parodų, eksponuota Latvijoje, Lenkijoje, Olandijoje, JAV, Baltarusijoje, tarptautiniame Europos konkurse „International Artist Magazine“ 2009 m. ir 2012 m. Paveikslų yra privačiose kolekcijose.

Pranešimo spaudai nuotr.

Parodos „Žvelgiu“ atidarymas kovo 15 d. 19 val. „AP galerijoje“ (Polocko g. 10, Vilnius). Ekspozicija veiks iki balandžio 12 d.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!