Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2022 m. 25 kovo d. 09:51
Žymiausios knygų mugės Lietuvoje ir pasaulyje

unsplash.com nuotr.

Knygų mugė – įsimintinas įvykis visiems knygų mylėtojams. Kiekviename pasaulio regione vykstančios mugės kasmet pritraukia garsiausius rašytojus, leidėjus, vertėjus, iliustratorius, kino filmų kūrėjus ir, žinoma, knygas dievinančius skaitytojus.

Interneto knygynas „Patogupirkti.lt“ pristato garsiausias knygų muges Lietuvoje ir pasaulyje, kurių metu suaugusieji ir vaikai gali panirti į neišsenkanti knygų pasaulį.

Frankfurto knygų mugė

Didžiausia Europos knygų muge laikoma Frankfurto mugė mena laikus, kai Johanas Gutenbergas išrado pirmąjį spausdinimo presą. Penkias dienas trunkantis kasmetinis renginys skaičiuoja daugiau nei 500 metų ir vyksta spalio viduryje, Vokietijoje. Mugė kasmet sulaukia apie 300 tūkst. lankytojų iš viso pasaulio ir yra laikomas svarbiausiu knygų mylėtojų renginiu pasaulyje.

Frankfurto knygų mugė yra ne tik įsimintinas įvykis užkietėjusiems skaitovams, bet ir svarbus rinkodaros renginys knygų prekiautojams. Tai vieta, kur renkasi leidėjai, agentai, autoriai, iliustratoriai, vertėjai, filmų prodiuseriai ir prekybos asociacijų atstovai, tad pirmosios trys mugės dienos yra skirtos tik knygų pasaulio profesionalams. Likusios dvi dienos yra atviros visuomenei, jų metu lankytojai gali susipažinti su knygų naujienomis, susitikti su mylimais autoriais ir pabendrauti su kitais knygų mylėtojais renginiuose ir diskusijose.

Kasmet Frankfurto knygų mugėje yra pristatomas garbės svečias. Ta proga yra organizuojama speciali literatūrinė programa, šaliai suteikiama atskira parodų salė, organizuojami vieši skaitymai, parodos, diskusijos, radijo ir TV programos. 2002 m. Lietuvai teko garbė tapti šios žymios mugės garbės svečiu.

Leipcigo knygų mugė

Vokiečiai pasaulyje vertinami ne tik dėl savo literatūrinio palikimo, bet ir dėl organizuojamų įspūdingų knygų mugių. Antroji didžiausia Vokietijos mugė, kasmet suburianti knygų gerbėjus – Leipcigo knygų mugė. Ši mugė vyksta keturias arba daugiau dienų Leipcigo parodų centre ir yra pirmasis metų knygų prekybininkų susitikimas šalyje, todėl atlieka svarbų vaidmenį rinkoje.

Beje XVII a. pristatomų knygų skaičiumi ši mugė pralenkė Frankfurto knygų mugę ir šioje pozicijoje išbuvo iki 1949 m., kai Frankfurto mugė atgavo buvusią poziciją. Deja, dėl daugelio parodos dalyvių negalėjimo dalyvauti šių metų renginyje, Leipcigo knygų mugė buvo atšaukta ir yra perkelta į 2023 m. kovo 23-26 d.

Bolonijos vaikų knygų mugė

Tai viena geriausių pasaulio vaikų knygų mugių pasaulyje, kurioje kasmet dalyvauja daugiau nei 1200 leidėjų iš 70 šalių. Nuo 1963 m. ši mugė yra kasmet organizuojama Bolonijos mieste, Italijoje, kovo arba balandžio mėnesį ir trunka keturias dienas. Šiemet įvyksianti 59-oji mugė duris atvers kovo 21 d. ir tęsis iki kovo 24 d.

Šios mugės metu vyksta ne tik svarbūs susitikimai su vaikų knygų kūrėjais ir leidėjais, bet taip pat yra įteikiami pagrindiniai knygų apdovanojimai – „mažuoju Nobeliu“ vadinamas Hanso Kristiano Anderseno medalis bei Astridos Lindgren memorialinis apdovanojimas, skirtas vaikų ir jaunimo literatūros rašytojams.

Tarptautinė Kalkutos knygų mugė

Viena didžiausių ir seniausių Azijos knygų mugių yra išskirtinė tuo, jog yra pirmiausiai skirta plačiajai visuomenei, o ne didmeniniams platintojams. Daugeliui miesto gyventojų ši knygų mugė yra neatsiejama Kalkutos dalis, tad čia nėra nieko neįprasto užsukti į ją kasdien, mugės veikimo metu.

Ši Indijos knygų mugė pirmą kartą įvyko 1976 m. ir nuo to laiko kasmet pasitinka daugiau nei 2,5 milijono lankytojų. Šiemet Kalkutoje įvyks 45-oji knygų mugė, kuri prasidėjo vasario 28 d. ir tęsis dvi savaites iki kovo 13 d.

Londono knygų mugė

Europos knygų leidėjų, prekybininkų ir knygų tendencijų stebėtojų meka vadinama Londono knygų mugė kasmet pritraukia virš 25 tūkst. dalyvių iš 120 pasaulio šalių. Šis renginys pasižymi ypač stipria seminarų, konferencijų ir diskusijų programa.

1971 m. Londono knygų mugė išaugo iš specialiai bibliotekininkams skirtos erdvės, kuriame nedidelės leidyklos eksponuodavo savo darbus. Dabar Londono knygų mugė tapo didžiuliu renginiu, kuris populiarumu Europoje nusileidžia tik Frankfurto knygų mugei. Šiemet Londono knygų mugė kviečia užsukti balandžio 5-7 d.

Tarptautinė Honkongo knygų mugė

Honkongo prekybos plėtros tarybos organizuojama tarptautinė Honkongo knygų mugė yra įsitvirtinusi kaip kultūrinių mainų platforma ne tik Honkongui, bet ir visam pasauliui. Įprastai liepos mėnesį vykstanti mugė pradėjo veikti 1990 m. ir yra padalinta į keletą zonų, atstovaujančių įvairiems leidybos sektoriams iš viso pasaulio.

Kaip ir galima būtų tikėtis, šioje mugėje taip pat yra eksponuojamos naujausios technologijos ir multimedija, elektroninės knygos, garso ir vaizdo mokomosios naujovės, pažangi švietimo programinė įranga. Šiemet tarptautinė Honkongo knygų mugė įvyks liepos 20-26 dienomis.

„BookExpo America“

Tai didžiausia JAV knygų leidybos mugė, kuri visai neseniai „išėjo į pensiją“. Gegužės ir birželio mėnesį vykusi mugė dėl pandemijos neįvyko 2020 m., tačiau tų pačių metų pabaigoje mugės organizatoriai pranešė, jog dėl nenuspėjamų pasaulinių įvykių kol kas geriausias sprendimas yra nutraukti šį įspūdingą kasmetinį įvykį.

„BookExpo America“ arba sutrumpintai BEA vadinama knygų mugė nuo 1947 m. iki 1970 m. vykdavo Londone, o vėliau kituose didžiuosiuose JAV miestuose – Bostone, Čikagoje, Los Andžele. Vėlesniais metais šią knygų mugę lydėjo atskiras renginys „BookCon“, skirtas plačiajai visuomenei.

Knygų savaitė

Šių metų vasario mėnesį įvyko antrą kartą Lietuvoje organizuojamas virtualių literatūrinių renginių ciklas „Knygų savaitė“, subūręs bibliotekas, leidėjus ir visus mėgstančius skaityti į virtualioje erdvėje vykstančius renginius, diskusijas ir susitikimus su pasaulyje ir Lietuvoje pripažintais knygų sektoriaus veikėjais.

Vasario 14-20 d. vykusios „Knygų savaitės“ metu visi besidomintys knygomis buvo kviečiami paklausyti Nobelio premijos laureato Kazuo Ishiguro pasakojimo apie savo naujausią romaną „Klara ir Saulė“, pokalbio su romanų „Gerieji žmonės“ ir „Paskutinės apeigos“ autore iš Australijos Hannah Kent, britų biologu bei knygos „Raizgus gyvenimas“ autoriumi Merlinu Sheldrake‘u bei daugeliu kitų įdomių knygų pasaulio asmenybių.

Vilniaus knygų mugė

Vasario 24 d. įvyko 22-oji Vilniaus knygų mugė, kasmet į LITEXPO parodų rūmus pritraukianti šimtus leidyklų iš Lietuvos ir užsienio šalių bei dešimtis tūkstančių ištikimų knygų skaitytojų. Didžiausios knygų mugės Baltijos šalyse metu vyksta knygų pristatymai, susitikimai su Lietuvos ir užsienio rašytojais, diskusijų klubai, metų knygų ir geriausių knygų kūrėjų pristatymai, poezijos skaitymai.

22-osios knygų mugės tema – „Vaizdas kaip tekstas“. Kadangi XXI amžius įtraukė visus į greitaeigės informacijos kasdienybę, nuotraukos, vaizdo įrašai, reklamos socialinėse erdvėse ir dešimtys kitokių vizualinės stimuliacijos šaltinių persekioja žmones kiekvieną dieną, tad šių metų knygų mugė koncentravosi į vizualinės informacijos vystymosi kelią, jo įtaką ir svarbą tekstui. Knygų mugės tema atsiskleidė per jos metu vyksiančias parodas, iliustracijas bei knygos meno parodas ir įtraukiančius pokalbius.

Tarp svečių iš užsienio knygų mugės lankytojai galėjo išvysti pasaulinės literatūros bei meno lauko žvaigždes Norą Krug ir Steveną Guarnaccia, Jono Noreikos – Generolo Vėtros anūkę, žurnalistę Silviją Foti iš JAV, psichoanalitikę Jeanette Fischer iš Šveicarijos, užrašiusią savo pokalbį su žymiąją performansų menininkę Mariną Abramovič knygoje „Psichoanalitikė kalbasi su Marina Abramovič”, bei daug kitų dėmesio vertų svečių.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!