Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2022 m. 27 kovo d. 17:48
Pastatai transformeriai. Nuo ištaigingų Sapiegų valdų, karo ligoninės iki startuolių

Antakalnio Sapiegų parkas. Gedimino Šulco / Bernardinai.lt videomedžiagos kadras

Tekstas ir fotografijos perpublikuojami iš portalo bernardinai.lt

Sapiegų parkas – vienas seniausių Vilniuje. Buvusios Sapiegų valdos Antakalnyje, kurių teritorijoje dabar įsikūręs technologijų startuolių parkas, anksčiau buvo gerokai didesnės.

Nuo XVII a. pradžios Sapiegos Antakalnyje ėmė kurti savo vasaros rezidenciją. Iš pradžių buvo pastatyti mediniai rūmai, vėliau juos pakeitė mūriniai – išlikę iki šių dienų. Kompleksą sudarė barokiniai rūmai, vienuolynas su Išganytojo bažnyčia ir itališko tipo parkas. Rezidencijoje taip pat buvo pastatytos oficinos ir ūkiniai pastatai, būta tvenkinių, fontanų, skulptūrų, net giraitės ir žvėryno. 

1808 m. šią vietą nusipirko carinė miesto administracija. Pagal Vilniaus gubernijos architekto Josepho Poussier projektą Sapiegų parko teritorijoje buvo pastatyti karo ligoninės pastatai. Čia teko gydytis ne tik carinės Rusijos, bet ir Prancūzijos, o vėlesniais laikotarpiais – ir Lenkijos bei Vokietijos kariams. XIX a. viduryje buvo atlikti perstatymai, ir parko teritorijoje atsirado nauji ligoninės paviljonai, stipriai pakeitę vietos veidą.

Antakalnio karo ligoninė. Bakteriologijos ir chemijos laboratorija. 1924 m. | „Archywum Akt Nowych“ nuotr.

Antakalnio karo ligoninė. Psichiatrijos skyriaus pasivaikščiojimų kiemas. 1924 m. | „Archywum Akt Nowych“ nuotr.

Antakalnio karo ligoninė. Chirurgijos skyrius. 1924 m. | „Archywum Akt Nowych“ nuotr.

Šiandien čia matomas technologijų verslų miestelis didele dalimi sudarytas iš tuo metu parke įrengtų ligoninės korpusų. Pritaikant pastatus startuoliams, buvo išsaugota ligoninės pastatų komplekso sandara. Vienintelis naujas statinys – naujas konferencijų salės priestatas, suprojektuotas pačiame komplekso centre. Pastatų išorė sutvarkyta ir išsaugota, labiausiai pasikeitė buvę ligoninės interjerai. Juose išgriautos pertvaros,atveriant įspūdingas erdves, bet išsaugant vertingas seno interjero detales: židinius, lubas, laiptus ir medines perdengimo konstrukcijas.

Startuolių miestelis „Vilnius Tech Park“ | Gedimino Šulco / Bernardinai.lt videomedžiagos kadras

Startuolių miestelis „Vilnius Tech Park“ | Gedimino Šulco / Bernardinai.lt videomedžiagos kadras

Šioje aštuonių hektarų teritorijoje susipina italų architektų įkvėpto barokinio parko erdvės, jose įsiterpę carinės ligoninės korpusai ir nauji šių dienų fragmentai, skirti technologijų įmonių darbui. Pats Sapiegų parkas dabar yra atvira miestiečių poilsio erdvė.

Apie Sapiegų parko karo ligoninės pastatų transformacijas pasakoja architektai Matas Šiupšinskas ir Aurimas Sasnauskas.

 

Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!