Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2022 m. 12 spalio d. 07:49
Vienas jautriausių ritualų pasaulyje – kupranugarių užkalbėjimas Mongolijoje

Kadras iš UNESCO videomedžiagos.

2015 metais į UNESCO nematerialaus paveldo sąrašą įtraukta autentiška, itin sparčiai nykstanti ir viena jautriausių ceremonijų pasaulyje – vadinamasis kupranugarių užkalbėjimas (sąrašo nr. 10.com). Šio muzikos, burtų ir žmogiškumo kupino ritualo tikslas – paraginti kupranugarę prisileisti jauniklį, kurio ji iš pradžių atsisakė.

Kova už kiekvieną gyvybę

Mongolija – beribių stepių, dykumų ir kontrastingo klimato kraštas.  Tokios sudėtingos gamtos sąlygos lėmė klajoklišką gyvenimo būdą: keliaudamos iš vietos į vietą, gentys ieškodavo derlingesnės žemės, švelnesnio mikroklimato. Neturint sąlygų produktyviai užsiimti žemdirbyste, jų išlikimas didžiąja dalimi priklausė nuo gyvulininkystės: avys, ožkos, o svarbiausia – kupranugariai buvo ne tik maisto, bet ir kitų patogumų (aprangos, kuro, lengvesnio ir greitesnio judėjimo) garantas. Deja, bet kovoti dėl išlikimo čia visada turėjo ne tik žmonės, bet ir patys gyvūnai: nuolatinis vandens, maisto (augmenijos) trūkumas, atšiaurus, kontrastingas klimatas kėlė ir tebekelia iššūkį kiekvienai gyvybei, o  ypač – ką tik užgimusiai.

Būtent todėl, siekiant padėti motinų atstumtiems jaunikliams, skurdžiausiose Mongolijos žemėse (tokiose kaip beribė Gobio dykuma ar naktį iki -30 laipsnių šalčio kaustomos stepės) susiformavo ritualinė praktika, kuria siekiama paskatinti kupranugario motiną, nepripažįstančią ką tik gimusio jauniklio, jį prisileisti. Be motinos pieno ir šilumos jauniklis  (dėl sunkių sąlygų dažnai jie gimsta neišnešioti)  tiesiog neišgyventų, o tai reikštų didelį nuostolį ir jo šeimininkams. Manoma, kad šią  kupranugarių užkalbėjimo praktiką Mongolijos klajokliai taiko jau tūkstančius metų. Tiesa šiandien – jau tik vienetai iš jų.

Fleitos ir styginių koncertas stepėje

Seniau užkalbėjimo ritualas taikytas daugeliui naminių gyvūnų, tačiau plačiausiai išplito ir iki šių dienų išliko tik būtent kupranugarių  užkalbėjimas. Jo esmė – burtais, dainomis, instrumentų muzika ir tiesiog buvimo šalia pagalba sužadinti kupranugarės instinktus. Burtai rituale – seniausia jo dalis. Kartojami dievybių, mistinių gyvūnų vardai, kurie dažnai nebevartojami niekur kitur. Jie parodo, kad iš lūpų į lūpas perduodama praktika atkeliavo iš itin senų laikų. Kita ceremonijos dalis – ritualiniai, kartais gyvūnų garsus primenantys o kartais – tiesiog raminantys, drąsinantys giedojimai ir niūniavimai. Bene žymiausias  iš jų vadinasi „Khus, khus, khus“: tokiais žodžiais kelias ar net keliolika valandų kalbinama mažylio susilaukusi kupranugarė. Melodijos nuotaika priklauso nuo kupranugarės elgesio: esant agresijai, ji raminama, esant baimei – drąsinama, tam tikrais judesiais prie jos vis bandoma priglausti atstumtąjį jauniklį.

Kadras iš UNESCO videomedžiagos.

Paskutinė ir viena nuostabiausių ritualo dalių –  muzika. Šiam tikslui, jei šeimoje nėra muzikuojančių, gali būti kviečiamas ir  specialus užkalbėtojas: susikaupus ir su begaline meile kupranugarių šeimynai griežiama tradiciniu styginiu morin khuur  instrumentu arba švelniai pučiama mongoliška fleita.

Kupranugario ašara

Užkalbėjimo ritualas būtinai atliekamas auštant arba temstant ir nors gali trukti be galo ilgai, jame stengiasi dalyvauti visa šeima. Užkalbėjimo tikslas  –  ne tik išsaugota mažojo kupranugariuko gyvybė, bet ir jo motinos pienas, kuris,  atsisakius jauniklio, tiesiog dingsta. Juk klajokliams kupranugario pienas – ne tik vertingų maisto medžiagų šaltinis, bet ir vaistas, todėl, jeigu kupranugario motina mažojo visgi neprisileidžia, bandoma jį prijaukinti prie kitos kupranugarės – taip tikimasi, kad ši ims duoti pieno.

Kada galima tikėtis sėkmės? Vietiniai pasakoja, kad tada, kai kupranugariuko arba kupranugarės akyse ištrykšta ašara – tartum ypatingas, šimtus metų kurto žmogaus ir gyvūno dialogo įrodymas.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!