Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2022 m. 31 kovo d. 07:45
VU Didžiajame kieme – mokslo iliustracijų paroda „Mokslas, atgijęs mene“

Iliustracijų paroda | Pranešimo spaudai nuotr.

Vilniaus universiteto (VU) 443-iojo gimtadienio proga Didįjį kiemą papuošė mokslo populiarinimo žurnalo SPECTRUM iliustracijų paroda „Mokslas, atgijęs mene“. Joje eksponuojama 16 jaunųjų Lietuvos kūrėjų darbų, estetiškai išreiškiančių mokslo atradimų grožį ir sujungiančių mokslininkus, menininkus ir plačiąją visuomenę į vieną visumą.

Kaip pavaizduoti mokslo idėjas įtraukiančiai, suprantamai, originaliai, drąsiai, tačiau kartu ir tiksliai – tokią užduotį sau kėlė mokslo populiarinimo žurnalo SPECTRUM straipsnius iliustravę jaunieji kūrėjai (-os).

Vienos iš SPECTRUM iliustracijų kūrėjos Jekaterinos Budrytės teigimu, mokslinio straipsnio iliustracija yra tarsi teksto veidas ar rūbas, ji turi sužadinti smalsumą, suintriguoti, o tekstą jau perskaičiusiam galėtų pasiūlyti dar kitaip jį pamatyti.

„Iliustruodama žurnalą siekiau paprastumo, aiškumo, įdomesnės įžvalgos, visad norisi pabėgti nuo klišių ir perteikti savo interpretaciją“, – sako ji.

Naujausią žurnalo numerį iliustravusi Reda Tomingas įsitikinusi, kad metafora yra vienas iš svarbiausių sėkmingos mokslinės iliustracijos elementų. Taip pat labai svarbu, kad piešinys papildytų tekstą ir padėtų skaitytojui jį  dar lengviau suprasti. Ji stengėsi iliustruoti temas ne pažodžiui, o rasti tokį pagrindinės idėjos perteikimo būdą, aktualų interpretacijos elementą, kuris atitiktų straipsnio esmę, bet kartu intriguotų, sukeltų „Aha“ momentą.

Iliustracijų paroda | Pranešimo spaudai nuotr.

Gerą mokslinę iliustraciją sukurti sudėtinga. Pasak J. Budrytės, sunkiausia sudėtingą informaciją paversti suprantamu piešiniu, kuris yra lyg mokslinio straipsnio santrauka, tačiau išreiškiama ne vienu sakiniu, o viena iliustracija. Jei tai pavyksta, aplanko sėkmė.

SPECTRUM publikacijoms iliustracijas kūrę autoriai džiaugiasi taip galėję prisidėti prie visuomenės švietimo mokslo temomis.

Iliustracijas kūrė: Andrius Banelis, Jekaterina Budrytė, Eglė Plytnikaitė, Ūla Šveikauskaitė, Tomas Tarvydas, Reda Tomingas, Adriana Valantiejūtė.

Paroda veiks iki 2022 m. gegužės 31 d.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!