Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2022 m. 1 balandžio d. 11:04
Rygos meno parodos ir muziejai – ką verta aplankyti balandžio mėnesį?
Rygos meno parodos ir muziejai balandžio mėnesį

Rygos meno parodos ir muziejai

Ryga – miestas, turintis turtingą kultūrą. Jame pilna ilgalaikes tradicijas puoselėjančių meno muziejų bei naujų, modernių meno galerijų. Kodėl gi neaplankius jo savaitgalį ir nepasisėmus įspūdžių iš taip netoli esančios, bet tiek kultūros ir meno erdvių turinčios Latvijos sostinės? Nuo šiol kiekvieną mėnesį dalinsimės Rygos meno muziejų ir galerijų parodomis – jums belieka tik išsisaugoti sąrašą ir leistis į naujų menų patyrimą.


Latvijos nacionalinis dailės muziejus

Jaņa Rozentāla laukums 1, Rīga

Paroda „ES_TEXT“
2022.02.05–2022.05.01

Rygos meno parodos ir muziejai balandžio mėnesį

Tekstai persmelkia mūsų kasdienybę, jie žiūri į mus iš mūsų įrenginių ekranų, kalbasi su mumis iš televizorių, tinklalaidžių ir pranešimų. Miesto aplinka nebeįsivaizduojama be ženklų, žinučių, plakatų, grafičių ir kitų tekstų, kaip ir sunkiai suvokiama, kas būtų, jei jie niekada nebūtų pasirodę mene.

Viena iš svarbiausių susitarimo sistemų yra kalba, kurios supratimas padeda bendrauti. Parodos pavadinime „ES_TEXT“ yra įvairių kalbų raidžių ir žodžių. Pirmasis – latvių asmenvardis, po kurio yra skaitmeniniams tekstams būdingas pabraukimas, toliau matome anglišką žodį, reiškiantį tekstą. „ES_TEXT“ taip pat galima skaityti lotyniškai, o tai reiškia: „Tu esi tekstas“. Parodos pavadinimas sufleruoja, kad bus laužomos ribos tarp kalbų, teksto formų ir funkcijų, sukuriant begalinių ženklų, reikšmių, formų ir funkcijų galimybių sąveiką. Parodoje naudojamas intertekstualus požiūris, meno kūriniai „kalba“ vieni su kitais.

Parodoje pristatoma apie 200 darbų, kuriuos sukūrė 70 menininkų – objektai ir instaliacijos, tapyba ir grafika, fotografija ir video, knygos ir dienoraščiai, medžiaga iš menininkų archyvų.

Dzintros Vilks paroda „Natiurmortas su migruojančiu paukščiu“
2022.02.25–2022.05.08

Rygos meno parodos ir muziejai balandžio mėnesį

Dzintros Vilks vardas yra vienas ryškiausių Latvijos tekstilės ir pluošto meno pasaulyje. Jau daug metų parodos lankytojus džiugina kūrybinė meistrės rašysena: atpažįstama ir savita, įvairi ir nuolat ieškanti naujų įspūdžių, formų ir medžiagų.

Natiurmortas su migruojančiu paukščiu – menas ir gamta. Nuo pat karjeros pradžios gamta buvo svarbiausia Dzintros Vilks tema. Semdamasi įkvėpimo iš miško, pievos, vėjo, vabzdžių, paukščių, metų laikų ir žolės stiebų, autorė kuria gobelenus ir erdvines kompozicijas pagal motyvą ar formą, išreikštą tekstilės meno kalba. Nors Dzintros Vilks darbuose gamta turi vizualinę pirmenybę, ji visada perteikia gilesnę prasmę, ypatingą žinią, kurią neša naujai sukurtas kūrinys.

Intos Celmiņa tapybos paroda „To Say the Unsayable“
2022.02.17–2022.05.29

Rygos meno parodos ir muziejai balandžio mėnesį
Aštuntajame dešimtmetyje Inta Celmiņa prisistatė mene, užėmusi saugią vietą Latvijos kultūros istorijoje. Personalinė paroda Latvijos nacionaliniame dailės muziejuje apibendrina penkiasdešimties metų kūrybą, atspindinčią jos tapybos manieros stilistinį kintamumą.

Mėgstamiausias Intos Celminos motyvas – muzika, kurią ji lygina su spalvų menu: „Jei muzika suvokiama klausantis, o protą pasiekiantys garsai yra visiškai abstraktūs, tai lygiai taip pat lengva stebėti spalvų derinius iškart nežiūrint.“

Susiję:

Reikia džiaugtis ir laukti, kol garso ar spalvų gijos sukurs aidą pojūčiuose ir atskleis menininko idėją. Inta Celmiņa tiria galimybes vaizduoti garso įspūdį drobėje tiek su muzika susijusiomis temomis, tiek peizažo motyvais, tapydama muzikantus ir aptardama su jais klasikinės muzikos ir vizualiojo meno socialines užduotis bei kompozicines sąsajas.

Paroda „12 fotografų / 125 fotografijos / 10 serijų
2022.02.19–2022.12.31

Rygos meno parodos ir muziejai balandžio mėnesį

Ekspozicijoje eksponuojami XX a. 60-90 metų fotografijų serija ir atskiri fotografijos darbai iš Latvijos nacionalinio dailės muziejaus (LNMM). Kolekciją sukūrė Gunārs Binde, Māra Brašmane, Uldis Briedis, Zenta Dzividzinska, Andrejs Grants, Gunārs Janaitis, Gvido Kajons, Valts Kleins, Sarmīte. Aivars Liepins, Inta Ruka ir Egons Spuris.

Kaip rasti Latvijos nacionalinį dailės muziejų:


Dailės muziejus „Rygos birža“

Doma laukums 6, Rīga

Paroda „Georg Wilhelm Timm (1820–1895) – menininkas, leidėjas, keliautojas“
2022.01.15–2022.04.03

Rygos meno parodos ir muziejai balandžio mėnesį
Paroda skirta Rygoje gimusio Baltijos vokiečių menininko Georgo Wilhelmo Timmo (1820–1895) kūrybinei veiklai. Joje eksponuojami paveikslai ir spaudiniai iš Latvijos nacionalinio dailės muziejaus kolekcijų, keramika iš Rygos istorijos ir laivybos muziejaus bei XIX a. leidiniai iš Latvijos universiteto akademinės bibliotekos.

Paroda „Kawanabe Kyōsai (1831–1889)“ iš parodų serijos „Azijos meno istorijos“
2022.03.01–2022.05.29

Parodoje pristatomi trys XIX amžiaus japonų menininko Kawanabe Kyōsai (河鍋暁斎, 1831–1889) ukiyo-e darbai, kuriuos muziejus įsigijo už baltų–vokiečių dailininko Georgo Wilhelmo Timmo (1820–1895) dovanojimą.

Kaip rasti muziejų „Rygos birža“:

 


Taikomojo meno ir dizaino muziejus

Skārņu iela 10, Rīga

Latvijos stiklo menininkės Andos Munkevica personalinė paroda „Kryžkelė“
2022.01.15–2022.05.01

Anda Munkevica yra pirmaujanti stiklo menininkė Latvijoje, šioje terpėje dirbanti daugiau nei trisdešimt metų. Ji įkūnija egzistencinius apmąstymus, etines dilemas nagrinėja alegoriniais ir simboliniais vaizdiniais. Ambicingos menininko erdvinės instaliacijos ir išplėsti darbų ciklai pasižymi filosofiniu apmąstymu. Anda Munkevica sklandžiai taiko platų stiklo apdorojimo technologijų spektrą. Stiklas tamsinamas, lydomas, lankstomas, konstruojamas, pjaustomas, plėšomas, poliruojamas, graviruojamas ir įvairiais kitais būdais apdorojamas, žengiant į originalių sprendimų lauką. Nepaprastai meistriškai menininkas panaudoja medžiagos plastines ir vizualines savybes bei sukomponuoja spalvų ir šviesos sąveiką, sukurdamas unikalų jausmingumą, priklausantį tik stiklui. Skulptorius Glebas Pantelejevas mano, kad „jos darbai ryškiai atskleidžia tai, kas skulptūriškai reikšminga“.

Kaip rasti Taikomojo meno ir dizaino muziejų:


Romano Sutos ir Aleksandros Beļcovos muziejus

Elizabetes iela 57a, dz. 26, Rīga

Paroda „Ludolfas Libertas – art deco teatro karalius“
2022.03.01–2022.12.30


Ludolfas Libertas (1895–1959) buvo vienas ryškiausių XX amžiaus 2–4 dešimtmečių teatro menininkų. Jo sukurti spektakliai išsiskiria išraiškinga fantazija, ryškiomis spalvomis ir formų turtingumu.

Libertas pasižymėjo ypatingu gebėjimu suvokti publikos troškimus, mokėjo scenoje užburti magišką pasaulį, stebinantį ir jaudinantį tiek kritikus, tiek žiūrovus. Pakėlus uždangą, Liberto scenografijos dažnai buvo sutinkamos ovacijomis, net šiandien žiūrint į šių spektaklių scenografijos eskizus ir nuotraukas toks jaudulys suprantamas.

Kaip rasti Romano Sutos ir Aleksandros Beļcovos muziejų:


Meno centras „Zuzeum“

Lāčplēša iela 101, Rīga

Paroda „Pavasaris–22“
2022.03.05–2022.05.22

Šioje parodoje pristatomi meno kūriniai tyrinėja žmogaus sąveiką su viešąja ir privačia erdve, realiais ir įsivaizduojamais pasauliais bei asmeniniais mikrokosmosais – nuo ​​mūsų vaikystės svajonių iki mūsų silpnybių. Jie dokumentuoja XX amžiaus antrąją pusę ir 21 amžiaus pirmąją dalį, apimdami žmones ir jų nuotaikas. Lankytojai kviečiami susėsti ir pasikalbėti apie savo jausmus, kuriuos sukelia aktualijos.

Kaip rasti meno centrą „Zuzeum“:


Meno galerija MuseumLV ir kultūros centras Grata JJ

Andreja Pumpura iela 2, Rīga

Jungtinė Giorgia Zhang, Siqi Chen, Mary Zhang paroda „Judesy“
2022.04.13–2022.05.14

Ši paroda – tai tyrimas apie visuomenę, paimtas iš 3 kartų perspektyvos. Projekto autoriai tvirtina, kad dabar, esant pabėgėlių krizėms, mums visiems reikia vizualizuoti pasakojimus apie žmonių gyvenimus už tėvynės ribų, pasakojimus apie viltį, apie tarpusavio supratimą, apie meilę žmogui, nepaisant tautybės. Šis projektas – apie drąsą eiti toliau, apie norą būti judėjime, nes pasaulis pilnas galimybių. Mums visiems reikia draugiško patarimo ir nuoširdaus dalyvavimo, o šiandien pasirinkusiųjų gyventi ne gimtinėje patirtis tampa atrama išvykusiems iš savo tėvynės.

Paroda „Mokytojas–mokinys“
2022.02.18–2022.04.30

Paroda „Mokytojas–mokinys“ skirta kūrybiniams meistro ir jo mokinių santykiams, sudaryta iš kelių profesionalių Latvijos menininkų grupių darbų. Tokie atlikėjai kaip Ilze Laizāne, Dmitrijs Lavrentjevs, Zane Balode, Nikolajs Krivošeins, Nukzars Paksadze, Tālivaldis Muzikants, Ieva Muzikante, Emīls Kristiāns Muzikants, Olga Šilova, Nele Zirnīte, Vadims Markevičs, Katrīna Taivāne, Los Roberts Diners ir Los Andželas Diners ir jų talentingi pasekėjai.

Kaip rasti meno galeriją MuseumLV ir kultūros centrą Grata JJ:

 


 Šiuolaikinio meno centras „Kim?“

Sporta iela 2 k-1, Rīga

Sabīne Šnē personalinė paroda „Partner, Parasite“
2022.02.17–2022.04.17


Sabīne Šnē interpretuoja Gaią kaip gyvą būtybę ir moterį. Ji kvėpuoja, juda, mato, klauso ir bendrauja. Gaia mieste kiekvienas iš utilitarinės sistemos dvikojų antropomorfinių produktų atrodo taip, tarsi būtų tiesiog žiedadulkės, mikrobas, bakterijos ar virusas. Jiedu yra kartu gyvenantys vienetai, kurie sąveikauja, papildo vienas kitą ir prieštarauja vienas kitam. Gaios vizualizacija parodoje atsispindi naujai sukurtų darbų serijoje: vinilo spaudiniuose, spausdintuose skaitmeniniuose piešiniuose ir vaizdo įrašuose.

Kas yra Sabīne? Ar ji Gaiai yra „partnerė“ ar „parazitė“?

Paroda „Nothing To Write Home About by Jenny’s“
2022.02.17–2022.04.17


„Nothing To Write Home About“ suburia keturis skirtingų kartų menininkus, kurie kiekvienas atkreipia dėmesį į įprastą, poetišką ir kasdienį mūsų aplinkos keistumą. Grupinėje parodoje eksponuojami Niujorko fotografo Carterio Seddono (g. 1986 m.) darbai, Morag Keil (g. 1985), įsikūrusio Londone, JK, sienų instaliacijos, Gina Fischli (g. 1989), šiuo metu gyvenančios Ciuriche, Šveicarijoje, skulptūriniai meno kūriniai ir Joe Brainardo (1942–1994), svarbaus rašytojo iš Niujorko poetų mokyklos ir žinomo pop menininko, serija mikrokoliažinių kūrinių.

Kaip rasti šiuolaikinio meno centrą „Kim?“:


Rygos Art Nouveau stiliaus muziejus

Alberta iela 12, Rīga

Paroda „Skirta Konstantīns Pēkšēns“
2022.03.08–2022.04.24

Parodoje eksponuojamos studentų korporacijos „Selonia“ tradicijos, simboliai ir istorinės relikvijos.

Konstantīns Pēkšēns (1859 m. kovo 8 d. Mazsalacos savivaldybė – 1928 m. birželio 23 d. Bad Kisingenas, Vokietija) yra vienas iš korporacijos „Selonia“ įkūrėjų ir pirmasis jos senjoras. „Selonia“ parengta paroda „Skirta Konstantīns Pēkšēns“ supažindina su korporacijos indėliu į Latvijos Respublikos paskelbimą, Nepriklausomybės karą, organizuojant viešąjį latvių tautos gyvenimą. Parodoje pasakojama apie korporacijos tradicijas, parodoma jos simbolika ir istorinės relikvijos, kurios išdidžiai perduodamos iš kartos į kartą.

Paroda „Šviesos“. Ramonos Pēkšēna ir Margaritos Budze stiklo ir dizaino darbai
2022.03.08–2022.04.24

Stiklo pramonės menininkė Ramona Pēkšēna ir dizainerė Margarita Budze parodoje „Šviesos“ demonstruoja originalius šiuolaikinio meno kūrinius. Savo kūrybinę veiklą R. Pēkšēna plėtoja eksperimentinėmis naujovėmis ir itin įmantriai derindama daugybę medžiagų ir stiklo apdirbimo technikų. R. Pēkšēnos turima estetika yra ryškiai šiuolaikiška ir paremta klasikinės vizijos pagrindais. Lygiagrečiai su dizainerio profesija M. Budzė jau keletą metų plėtoja savo kūrybinę kryptį veidrodžių projektavimo srityje. Veidrodinis stiklas naudojamas techniškai sudėtingo ir sudėtingo dizaino veidrodžiams ir interjero objektams gaminti.

Kaip rasti Rygos Art Nouveau stiliaus muziejų:


Meno centras „Digital Art House“

Skolas iela 2, Rīga

Multimedijos parodos – tai naujas būdas patirti meną: grandiozinio mastelio pasaulinio garso menininkų paveikslų projekcijos, animuotos skaitmeninių menininkų, lydimos kvapą gniaužiančios muzikos. Visa tai – ramioje, modernioje atmosferoje. Nebūtina būti meno žinovu ar turėti tapybos technikų žinių, kad apsilankęs parodoje gautum teigiamų emocijų vandenyną.

„Stebuklingas Gaudi pasaulis“

Kas pirmiausia ateina į galvą išgirdus žodį Barselona?
Gatves užliejanti saulės šviesa, romantika, tvankios ispaniškos šypsenos ir kvapą gniaužianti architektūra. Žaviesi formų drąsa, ryškiomis akinančiomis spalvomis, netikėtais sprendimais. Mįslingojo Antonio Gaudžio architektūra.
Visa tai – ir Barselonos entuziazmas, ir Gaudi darbų magija – naujoje parodoje „Stebuklingas Gaudi pasaulis“!
Įsitaisykite patogiai. Einame pasivaikščioti į Park Güell, sustojame prie Guelio rūmų, kurie taip primena Venecijos rūmus. O kas tai per žvynais apaugusi besiranganti pabaisa? Batllo namas. Pažvelkime į Figueres namą ir Bellesguard bokštą – šviesos ir naujovių iliuziją visose detalėse. Čia yra ir Sagrada Familia. Sagrada Familia – garsiausias ir prieštaringiausias Gaudžio kūrinys.
Galbūt mūsų 20 minučių kelionė per Gaudžio miestą atskleis architektūros genijaus paslapčių šydą.

Parodos trukmė: 20 min

 

„Išsvajotoji Japonija“

Paroda paremta pasauliniu reiškiniu tapusia Japonijos vizualiųjų menų (1600–1868) kryptimi – ukiyo-e graviūromis.
Vėliau graviūros sužavėjo madingus Europos menininkus, būtent iš jų impresionistai sėmėsi įkvėpimo, perėmė naujus išraiškos būdus.

Pažodiniu vertimu ukiyo-e reiškia „plaukiojantis pasaulis“, iš pradžių vadintas „mirtinguoju pasauliu“. Vėliau buvo persigalvota ir pradėta suvokti kaip „prabėgančių malonumų pasaulis“ ir „meilės pasaulis“.

Ukiyo-e spaudiniai dėl savo plataus paplitimo Edo laikotarpiu (dabartinis Tokijas) yra sąlyginai pigūs. Iš pradžių jie turėjo grynai utilitarinę funkciją: reklamavo įvairaus populiarumo ir prestižo linksmų kvartalų gyventojų paslaugas, vaizdavo kabuki teatro aktorius, iliustravo visokią fantastiką.

„Digital Art House“ meno erdvėje ukiyo-e kryptis bus pristatyta kaip žavus panardinimo šou, lydimas aplinkinės muzikos.

Parodos trukmė: 37 min.

 

„Svajonių knyga“

„Digital Art House“ atidaroma personalinė Izraelio menininkės Polinos Pobereshsky paroda.

„Mano stilių galima pavadinti simbolika, bet šis žodis man atrodo apgailėtinas. Savo darbus vadinu istorijomis be žodžių. Man patinka, kad kiekvienas žiūrovas juos „skaito“ skirtingai, savaip. Kiekvienas mato savo istoriją. Tai yra gerai.“

„Svajonių knyga“ – tai istorijos, kuriose realybė persipina su fantazijomis, o veikėjai gyvena skirtingais laikais ir tuo pačiu toje pačioje erdvėje, tai yra taip, kaip įmanoma tik sapne.

„Nuo Monet iki Kandinskio“

Multimedijos ekspozicija vienija 14 žymiausių modernizmo atstovų šedevrus – XIX–XX a. meno judėjimų kolekciją.
Unikali animacinių paveikslų kompozicija su muzikos akompanimentu sukuria nuostabią atmosferą, panardinančią žiūrovus į genialių protų kuriamą pasaulį.

Paroda kviečia keliauti į XIX amžiaus pabaigos ir XX amžiaus pradžios meno pasaulį, kai kultūra ir visuomenė patyrė nepaprastų globalių įvykių. Tuo metu šiems didiesiems menininkams pavyko atrasti neišsenkamą prasmės šaltinį, kuriame „tradicija“ matė tik chaosą ir kvailumą.

Jų paveiksluose yra begalė vizualinių galvosūkių, kurie žiūrovą panardina į netikėtų kontrastų ir ryškių, nepamirštamų emocijų labirintą. Šiandien, pasitelkus skaitmenines technologijas, šie paveikslai įgauna naują gyvenimą ir prasmę.

„Digital Art House“ leidžia žmogų perkelti į kitą erdvę ir pasinerti į genijų Monet, Kandinsky, Edgar Degas ir daugelio kitų darbus, apsuptus šviesos ir garso šokio. Tai kelionė į modernizmo pasaulį per technologijas, kurios apšviečia ir formuoja visiškai naują požiūrį į meną.

Parodos trukmė: 57 min.

 

„Lachplesis“

Atėjo laikas herojams sugrįžti. Šį kartą su svaiginančia technologija.

Vienas iš tokio pobūdžio Baltijos šalyse multimedijos centras „Skaitmeninio meno namai“ šiuo metu rengia ambicingą animacijos projektą „Bearslayer. Hero sugrįžimas“, kuris nacionalinį epą vėl pristatys modernia, didelio masto forma. Su monumentaliais ekranais, kurie supa žiūrovus 360 laipsnių kampu. Leidžiantis į įtraukiantį potyrį, kuris sugrąžina jus į mitų ir legendų laikus, kai dievai buvo jauni ir bebaimiai, neįsivaizduojamos stiprybės herojai vaikščiojo žeme, o jų širdys degė drąsa.

 

Kaip rasti meno centrą „Digital Art House“:


Rygos muziejai ir parodos laukia jūsų – kiekvieną mėnesį paruošiame Rygos meno muziejų ir parodų apžvalgą, kurią rasite čia.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!