Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2022 m. 7 balandžio d. 13:40
Velykinės kūrybinės dirbtuvės: nuo molinio margučio gamybos iki ukrainietiškų margučių raštų

Pagrindinė muziejaus rengiamų kūrybinių dirbtuvių tema Velykos | LNM nuotr.

Lietuvos nacionalinis muziejus penkiuose savo padaliniuose balandžio 9–21 d. rengia kūrybines dirbtuves, kurių pagrindinė tema – Velykos. Dirbtuvių dalyviai – šeimos ar pavieniai asmenys – galės pasimokyti margučius marginti nuo seno mūsų krašte įprastais būdais, kartu su archeologu Povilu pasigaminti netradicinį – molinį – margutį ar susipažinti su ukrainiete Julija, kuri papasakos apie Velykų papročius savo šalyje.

Ukrainietė Julija į Lietuvą atvyko vos prieš savaitę. Balandžio 9 d. 13 val. Istorijų namuose (T. Kosciuškos g. 3) rengiamoje edukacijoje „Ukrainietiški margučiai“ ji pristatys savo šalies velykinius papročius, apeiginių ir valgomų margučių dekoravimo technikas, simbolius ir jų prasmes. Lankytojai galės nusimarginti savo šeimos apeiginį margutį, vadinamąjį oberih. Edukacija vyks anglų, rusų ir lietuvių kalbomis. Pajamos iš šio užsiėmimo bilietų bus skirtos edukacijoms ukrainiečių šeimoms su vaikais.

Taip pat balandžio 9 d. Senajame arsenale (Arsenalo g. 3) archeologas Povilas dirbtuvių dalyvius supažindins su akmens amžiumi Lietuvoje ir atskleis įdomių faktų apie dabartinių velykinių papročių bei simbolių kilmę. Kūrybinio užsiėmimo metu dalyviai galės pasigaminti netradicinį, molinį, margutį ir jį papuošti akmens amžiaus žmonių keramikos puošybai naudotais įrankiais! Prieššventinį susitikimą žadama pabaigti simboliškai – geležies amžiaus skiltuvu įkurti šventinę ugnį!

Kaip tradiciniu būdu papuošti margučius, bus galima sužinoti ir pamėginti išmokti balandžio 9 d. Naujajame arsenale (Arsenalo g. 1, Vilnius) arba balandžio 13 ir 15 d. Jono Šliūpo muziejuje (Vytauto g. 23A, Palanga). Pastarajame balandžio 13 d. kūrybinį užsiėmimą ves sertifikuoti liaudies meistrai Angelė ir Vytautas Raukčiai.

Antrąją Velykų dieną, balandžio 18-ąją, pasigaminti šios pavasario šventės atminimo ženklelį nuo 11 iki 16 val. kvies Gedimino pilies bokštas.

Balandžio 21 d. Istorijų namuose vyksiančios kūrybinės dirbtuvės yra skirtos ukrainiečių šeimoms, radusioms prieglobstį Lietuvoje, ir šios dirbtuvės joms yra nemokamos. Čia dirbtuvių dalyviai galės susipažinti su lietuviškomis Velykų tradicijomis ir papasakoti apie savąsias.

Kūrybinių dirbtuvių Lietuvos nacionalinio muziejaus padaliniuose kalendorius:

Balandžio 9 d. 13 val. Velykinė popietė šeimoms (Naujajame arsenale)

Balandžio 9 d. 13 val. „Ukrainietiški margučiai“ su Julija (užsiėmimas šeimoms Istorijų namuose)

Balandžio 9 d. 14 val. Velykinė popietė šeimoms su archeologu Povilu (Senajame arsenale)

Balandžio 13 d. 17 val. „Velykų numarginti“ su liaudies meistrais Angele ir Vytautu Raukčiais (Jono Šliūpo muziejuje Palangoje)

Balandžio 15 d. 16 val. Velykinių margučių marginimo popietė šeimoms (Jono Šliūpo muziejuje Palangoje)

Balandžio 18 d. nuo 11 iki 16 val. Velykinių ženkliukų dirbtuvės (Gedimino pilies bokšte)

Balandžio 21 d. 18 val. 30 min. „Margučiai ukrainiečiams/ Українські писанки“ (nemokamas užsiėmimas ukrainiečių šeimoms Istorijų namuose).

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!