Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2022 m. 22 balandžio d. 17:52
Teatro režisieriai kviečiami prisidėti prie festivalio „Mes – Ukraina‘22“

Puslapio pexels.com nuotr.

Šiemet Lietuvos rusų dramos teatras imasi svarbios misijos – tapti laidininku į kitas kultūras, atrasti nepažintas meno teritorijas ir naujas kūrėjų asmenybes per festivalį, skirtą kitos šalies dramaturgijai. Šių metų festivalis „Mes – Ukraina‘22“ birželio mėnesį kvies žiūrovus iš arčiau susipažinti su klasikine ir šiuolaikine Ukrainos dramaturgija, teatru bei aktualiais meniniais reiškiniais.

LRDT vyr. režisieriaus Vladimiro Gurfinkelio teigimu, kiekvieno teatro kūrėjo akyse dėmesys ir parama Ukrainai, jos žmonėms tapo labai svarbi, todėl kasmetinį festivalį šiemet be abejonės buvo nuspręsta skirti būtent ukrainiečių kūrybai.

„Pastaruoju metu Ukraina tapo tokiu skaudžiu tašku, kad kiekvieno teatro kūrėjo akyse išaugo ukrainiečių literatūros, dramaturgijos ir Ukrainos autorių reikšmė. Inicijuojame projektą „Mes – Ukraina‘22“, nes norime išgirsti Ukrainos širdį ir savo meninėmis priemonėmis atskleisti šiuos jausmus Lietuvos žiūrovams“, – sako V. Gurfinkelis.

Vyr. režisierius Vladimiras Gurfinkelis | Arno Strumilos nuotr.

Pirmame festivalio „Mes – Ukraina‘22“ etape, kuris startavo šią savaitę, LRDT skelbia spektaklio eskizo konkursą režisieriams ir iki gegužės 10 d. (imtinai) kviečia kūrėjus siūlyti savo idėjas prezentacijos forma, remiantis vienu iš 20-ties teatro pateiktų arba jų pačių pasirinktų (ir preliminariai suderintų su dramaturgu) klasikinių bei šiuolaikinių ukrainietiškų dramos kūrinių, išverstų į rusų kalbą.

Teatro atrinktų pjesių sąraše atsispindi pagarba ir dėmesys tiek Ukrainos dramaturgijos klasikai, tiek šiuolaikinei literatūrai. Iš klasikinių pjesių siūloma su Lietuva susijusio Taraso Ševčenkos drama „Nazaras Stodolia“ (1843) bei Lesios Ukrainkos „Miško daina“ (1911). Naujausiai Ukrainos dramaturgijai sąraše atstovauja tokie autoriai, kaip Michailas Kuročkinas, Olegas Michailovas, Ana Jablonskaja ir kiti.

Lietuvos rusų dramos teatro vyr. režisierius mano, kad kuriantiems žmonėms sutelkti jėgas į kūrybą, ypač dabar, yra labai svarbu.

„Mes negalime racionaliai vertinti šios didžiulės nelaimės, kuri vyksta kaimyninėje žemėje. Juk praeitis nori užsmaugti mūsų ateitį. Todėl kiekvienas žmogus ar kūrėjas ne tik padeda, kaip gali, ne tik savanoriauja, ne tik siekia pagelbėti kiekvienam žmogui, bet ir pasireiškia savo profesijoje“,– sako režisierius.

Organizatorių nuotr.

Iki gegužės 17 d. Lietuvos rusų dramos teatro komisija planuoja atrinkti 5 įdomiausias idėjas galimiems pastatymų eskizams. Tuomet prasidės režisieriaus darbas su teatro kūrybiniu kolektyvu: aktorių atranka, repeticijos, techninės repeticijos, kostiumų, scenografijos parinkimas. Visoms penkioms naujų eskizų kūrimo komandoms LRDT užtikrina visą reikalingą techninį, administracinį ir kūrybinį palaikymą. Teatras inicijuoja ir realizuoja šį idėjų konkursą, siekdamas realiai patikrinti spektaklio sėkmingumą, perspektyvumą ir reikalingumą teatro repertuarui.

Birželio 28 – 29 d. vyks viešas penkių per mėnesį paruoštų eskizų pristatymas komisijai ir žiūrovams. Eskizų rodymas apims plačią edukacinę programą; vyks diskusijos prie apskrito stalo, skirtos Ukrainos literatūros, dramaturgijos ir šiuolaikinio meno fenomenams. Pabaigoje komisija pristatys eskizą festivalio nugalėtoją, kuris taps nauju LRDT repertuaro pastatymu.

Susiję:

Įgyvendinus šį projektą teatro repertuarą kasmet papildys nauji autoriai, nauja estetika, suteikiant ne tik Lietuvos, bet ir kaimyninių šalių – Lenkijos, Latvijos, Ukrainos režisieriams – kūrybinę terpę realizuoti savo meninius siekius ir praplėsti savo kultūrinį akiratį, dirbant su vis kitokios šalies dramos kūriniu. Kitais metais LRDT planuojami festivaliai „Mes – Prancūzija“, „Mes – Lenkija“. Nuo 2022 metų kiekvieną birželio mėnesį LRDT kvies Lietuvos teatro žiūrovus pažvelgti į kultūrą, literatūrą, meną ir teatrą per vis kitos šalies ir jos nacionalinės dramaturgijos prizmę.

LRDT – didelių tarptautinių ambicijų teatras, kurio šaknys siekia XIX amžiaus klasikinį psichologinį teatrą ir, kuris yra susijęs su šiuolaikiniais pasaulinio psichologinio teatro reiškiniais. Plėtoti šią meninę patirtį, ją analizuoti ir sisteminti – tolimesnių LRDT meninių patirčių pagrindas. 2022 m. teatro inicijuojamas projektas „Mes – Ukraina‘22“ provokuoja režisierius atrasti pristatomos šalies naująją dramaturgiją ir teatro kultūros reiškinius.

Nuoroda į registracijos formą norintiems dalyvauti konkurse.

Dėl pasirinktos pjesės ar kilus kitiems klausimams susisiekti galite el. paštu ingrida.ragelskiene@rusudrama.lt

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!