Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2022 m. 25 balandžio d. 21:10
Nacionalinėje dailės galerijoje duris atveria šiuolaikinio meno paroda „Sudėtingos praeitys. Susiję pasauliai“

Zuzanna Hertzberg. „Savanorės, kovojusios už laisvę“, 2017 m. | Alexey Murashko nuotr.

Balandžio 29 d., penktadienį, 18 val. Nacionalinėje dailės galerijoje atidaroma tarptautinė paroda „Sudėtingos praeitys. Susiję pasauliai“, dedikuota skausmingoms Rytų Europos šalių istorijoms.

Rusijai įsiveržus į Ukrainą, milijonams žmonių Rytų Europoje praeitis iš kažko tolimo virto šių dienų tragedija. Invazija, 2014 m. prasidėjusi nuo Krymo, Luhansko ir Donecko užėmimo, anuomet tarptautinės bendruomenės vertinta palyginti atsainiai, peraugo į karą, nepaliekantį abejingų visame pasaulyje. Skaudžiausiai jis paliečia Rytų Europą, atgaivindamas daugybę nutylėjimų, neužgijusių žaizdų ir nepermąstytų totalitarinės praeities prisiminimų.

Parodoje eksponuojami trijų Baltijos šalių, Ukrainos, Lenkijos, Suomijos ir Nyderlandų menininkų darbai. Išgyvenimai, kuriuos sužadina šie kūriniai, dažnai išstumiami iš atminties, ignoruojami ir neįtraukiami į oficialiąją istoriją. Parodoje dalyvaujantys menininkai šiuos išgyvenimus pasakoja per individualias istorijas, sužadindami gilesnius kultūrinės atminties klodus. Kokią vietą šios istorijos užima dabartyje? Kaip mes galime jas integruoti į savą istorijos supratimą? Kaip jos keičia mus supančio pasaulio suvokimą?  Kirsdama vietines ir nacionalines sienas, paroda ragina apmąstyti santykius tarp sudėtingų praeičių, jų poveikį ir aktualumą dabarčiai per bendros istorijos perspektyvą – siūlydama dialogus, megzdama ryšius ir pabrėždama solidarumą tarp skirtingų, tačiau vienodai sudėtingų istorijų, kurios dažnai suvokiamos kaip nesuderinamos arba besivaržančios tarpusavyje.

„Esame įpratę praėjusius laikus tyrinėti per nacionalinių istorijų objektyvą – su jų selektyviais naratyvais, o ne chaotiškomis, vingiuotomis linijomis, iš kurių susiveja gyvenimas. Sudėtingi momentai dažnai ignoruojami ir verčiau pasakojamos paguodžiančios istorijos, pabrėžiami teigiami dalykai, dalijami pamokymai, kaip įveikti panašius iššūkius. Ši paroda sujungia sudėtingus ir neretai nutylimus praeities aspektus – smurtinius konfliktus, traumines netektis ir jų ilgalaikes pasekmes. Sudėtingos praeitys, kurias čia aptarsime, susijusios su nacionalistiniais ir komunistiniais režimais, pastarųjų metų karais ir kolonializmo istorijomis, nelengvai randama pusiausvyra tarp išlikimo ir kolaboravimo bei posovietinių visuomenių pastangomis įveikti praeities šešėlius“, – sako parodos kuratorės.

Ülo Pikkov. „Kūno atmintis“, 2011 m. | Alexey Murashko nuotr.

Paroda pirmą kartą buvo eksponuota Latvijos nacionaliniame dailės muziejuje kaip tarptautinio ir tarpdisciplininio projekto „Communicating Difficult Pasts“ dalis. Projektu siekta aktyviai tyrinėti nepatogius ir neretai pamirštus istorijos aspektus, bandant suprasti jų įtaką Baltijos regione ir kaimyninėse šalyse. Ši parodos versija yra organizuojama kaip projekto „From Complicated Past Towards Shared Futures“ dalis. Projektas vystomas bendradarbiaujant Latvijos šiuolaikinio meno centrui Rygoje, Nacionalinei dailės galerijai Vilniuje (Lietuvos nacionalinis dailės muziejus), OFF-bienalei Budapešte, Dailės muziejui Lodzėje ir Malmės dailės muziejui. Projektu siekiama tyrinėti keblius praeities ir dabarties susikirtimo taškus bei apie juos pasakoti – ieškoti naujų būdų, kuriais remiantis menas ir kultūra galėtų sustiprinti šių probleminių taškų suvokimą platesnėje auditorijoje ir daryti įtaką šiandienos realybei. Daugiau informacijos: www.sharedfutures.eu.

Paroda veiks iki rugpjūčio 28 d.

Atidarymo metu (balandžio 29 d., penktadienį, 18 val.) vyks garso performansas „Sunki dabartis. 65 dienos“ – karo dienoraštis metaliniais pučiamaisiais ir dujų vamzdžiu. Performanso autoriai: Laima Kreivytė (idėja), Arminas Bižys (baritoninis saksofonas), Simonas Kaupinis (tūba) ir Vladas Urbanavičius (skulptūra). Performanso partitūra – tai garsinis karo dienoraštis. Pučiamieji instrumentai sujungia kvėpavimą ir metalą; kiekvieną karo Ukrainoje dieną ženklina dujų vamzdžio dūžiai. Aidintis objektas suvirintas iš skulptūrai „Krantinės arka“ naudoto dujų vamzdžio liekanų.

Balandžio 30 d., šeštadienį, 13 val. Nacionalinėje dailės galerijoje įvyks lenkų menininkės Zuzannos Hertzberg performansas, lydintis jos kūrinį „Savanorės, kovojusios už laisvę“, skirtą Ispanijos pilietiniame kare dalyvavusioms Rytų Europos moterims atminti. Performansas grįstas kūrinio herojų autobiografijomis, memuarais ir kita archyvine medžiaga.

Po performanso, 14 val., lankytojai bus kviečiami į ekskursiją po parodą, kurios metu savo kūrinius pristatys parodoje dalyvaujantys menininkai. Ekskursija vyks anglų kalba. Registracija į ekskursiją: edukacija@ndg.lt.

Parodos organizatoriai: Latvijos šiuolaikinio meno centras, Nacionalinė dailės galerija / Lietuvos nacionalinis dailės muziejus. Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba. Rėmėjai: Europos sąjungos programa „Kūrybiška Europa“, Latvijos Respublikos kultūros ministerija, Estijos kultūros fondas, Šiuolaikinio meno fondas Suomijoje „Frame“, Šiaurės ministrų taryba, Mondriano fondas, „Exterus“, „Fundermax“. Informacinis rėmėjas – lrytas.lt.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!