Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2024 m. 4 sausio d. 17:10
Čekijos Atėnai: Kromeržyžo rūmų ir sodų kompleksas

Kromeržyžo arkivyskupo rūmai ir rūmų parkas | Foto: © „Vilniaus galerija“ / Audrius Klimas, 2019 m.

Čekijos pietryčiuose galima rasti nedidelį, panašų skaičių gyventojų kaip Jonava talpinantį miestelį – Kromeržyžą, dažnai vadinamą Hanos regiono Atėnais. Ir visai ne be reikalo – miestas gali didžiuotis čia stūksančiais arkivyskupo rūmais ir nuostabiais sodais, įtrauktais į UNESCO paveldo sąrašą (sąrašo nr. 860).

Tekstas ir fotografijos pirmą kartą publikuoti 2021 m. balandžio 10 d. portale vilniausgalerija.lt

Pirmą kartą Kromeržyžas buvo paminėtas 1110 metais, o arabų geografų ir keliautojų žemėlapiuose kurį laiką buvo vadinamas Agros vardu. Manoma, kad gyvenvietė buvo nupirkta Olomouco vyskupų dar XII a., o iki kiek didesnio miesto išvystyta, kuomet jį savo vyskupyste XIII a. pasirinko Bruno von Schauenburg (pastarasis mėgo pilis ir rūmus – manoma, kad jo iniciatyva pastatytos daugiau ne keturios pilys, įkurtas ne vienas miestas). Kromeržyžo gyvenimas vėlesniais šimtmečiais klostėsi ne itin lengvai – jį stipriai nuniokojo Trisdešimtmetis karas, ne kartą puolė svetimšaliai, o maras skaudžiai apmažino populiaciją.

Manoma, kad dabartiniai rūmai buvo pradėti statyti Renesanso stiliumi XVI a., tačiau vėliau užklupęs Trisdešimtmetis karas bei gaisras stipriai suniokojo pastatą. Rezidencija buvo atstatyta ir ženkliai praplėsta XVII a., šį kartą – jau Baroko stiliumi. Nuo tada rūmai tapo reprezentacine Olomouco vyskupų vieta, čia kelis šimtmečius buvo priimami svarbūs svečiai, vyko susirinkimai, buvo pasirašomi dokumentai. Pavyzdžiui, prieš Austerlico mūšį čia susitiko caras Aleksandras ir Austrijos valdovas Francis II, o XIX a. konstituticijos aptarti susirinko net 300 politikos veikėjų.

Kromeržyžo arkivyskupo rūmai ir rūmų parkas | Foto: © „Vilniaus galerija“ / Audrius Klimas, 2019 m.

Kromeržyžo arkivyskupo rūmai | Foto: © „Vilniaus galerija“ / Audrius Klimas, 2019 m.

Šiandien rūmai žymūs ne tik čia išlikusiomis Rokoko, Baroko ir kitų stilių interjero detalėmis, bet ir įspūdinga meno kūrinių bei knygų kolekcija. Rūmų bibliotekoje saugoma tūkstančiai knygų, grafikos kūrinių, sukauptas nemažas muzikinis archyvas – visa tai iki šių dienų prisideda prie įvairių istorinių tyrinėjimų. Teigiama, kad seniausia bibliotekoje saugoma knyga siekia IX a., o sunkiausia sveria net 24 kg! Rūmai gali pasigirti ir meno kūrinių kolekcija, laikoma viena svarbiausių visoje šalyje. Pavyzdžiui, čia esantis italų dailininko Tiziano paveikslas „The Punishment of Marsyas“, yra vienas brangiausių ir vertingiausių paveikslų visoje Čekijoje.

Nors apsilankyti rūmuose tikrai verta, visgi svarbiausiu lankytojų traukos centru išlieka rūmų sodai. Nesuklyskite – Kromeržyže rasite  ne vieną, o du nuostabius parkus – vienas jų įsikūręs šalia  rūmų, o kitą galima pasiekti pėsčiomis paėjus vos 15 min.

Manoma, kad šalia rūmų esantis parkas buvo įkurtas maždaug XV a. Žiūrint į šį baroko stiliaus šedevrą, neretai vadinamą Edeno sodu, sunku patikėti, kad tuomet parkas buvo skirtas daržovių bei vaisių auginimui. Ženkliai skyrėsi ir parko dydis. Šiandien parke galima pamatyti daugiau nei 200 augalų, nuostabius tvenkinius, įvairias augalų kompozicijas bei keletą sodo statinių, statulų.

Kromeržyžo sodai| Foto: © „Vilniaus galerija“ / Audrius Klimas, 2019 m.

Kromeržyžo rūmų parkas | Foto: © „Vilniaus galerija“ / Audrius Klimas, 2019 m.

 

Tuo tarpu tolėliau įsikūrusio Gėlių parko vietoje anksčiau plytėjo pelkės, kurias nusausinus XVII a. įsikūrė simetriškas, tuomet itin moderniu laikytas sodas. Įdomūs geometriniai sprendimai, gėlynų, gyvatvorių išdėstymas iš tiesų nedaug tepasikeitė nuo sodo įkūrimo – tai unikalus, nedaug kur randamas Baroko stiliaus parko pavyzdys.

Susiję:

Kromeryžo komplekso grožį įvertino ir filmų kūrėjai. Jo vaizdus galima rasti filme „Amadėjus“, pasakojančiame apie Mocarto gyvenimą (tiesa, Mocartas Kromeržyže niekuomet nesilankė), istoriniame seriale „Jekaterina“ ir kt.

Nors kompleksą verta išvysti visais metų laikais, be jokios abejonės, jo grožis geriausiai atsiskleidžia šiltuoju laikotarpiu. Tad jei gegužės – rugsėjo mėnesiais lankysitės Čekijoje, Kromeržyžą būtinai įtraukite į lankytinų vietų sąrašą.

Daugiau UNESCO sąrašo objektų rasite čia.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!