Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2024 m. 1 balandžio d. 13:00
Tartu – (ne tik) studentų miestas, kuriame veriasi turtingas kultūros pasaulis

pixabay.com nuotr.

Tartu – studentams tikrai gerai žinomas miestas, kurio vardas dažniausiai ir skamba būtent akademiniame kontekste. Visgi nereikėtų apsigauti – Tartu ne tik glaudžia vieną svarbiausių regiono universitetų, bet ir yra daugybės muziejų, galerijų, parkų namai, kuriems apžiūrėti sunkiai užteks vieno savaitgalio. Rekomenduojame keletą vietų, kurias būtina aplankyti užsukus į vieną gražiausių Estijos miestų.

Nors niekas nenuginčys, kad Tartu – jaunatviškas miestas, svarbių istorijos pėdsakų čia galima rasti kone ant kiekvieno kampo. Mieste ne tik įkurtas vienas iš seniausių regiono universitetų, bet ir susikūrė šalies vėliava, gimė Dainų šventė, mokėsi ir dėstė ne vienas žymus mokslininkas, rašytojas, politikos veikėjas. Negana to, čia įsikūrė daugybė įdomių ir svarbių Estijos muziejų. Vaikštant po juos kartais sunku patikėti, kad palyginus nedideliame mieste veriasi toks kokybiškas, savitas ir įdomus kultūros laukas.

Estijos nacionalinis muziejus

Estijos nacionalinis muziejus – vienas moderniausių muziejų Europoje, skirtas pažinti šalies kultūrą ir žmones. Ne tik turiniu, bet ir įspūdinga architektūra žavintis muziejus estams yra ypatingai svarbus emociškai – projekto visuma meistriškai ir labai jautriai atsigręžia į sudėtingą vietos istoriją ir drąsiai tiesia naują tautos kelią. Kaip rašoma pačiame muziejaus prisistatyme, ekspozicijos kviečia kartu ieškoti atsakymo į klausimus, kas tokie yra estai ir kuo ypatinga finougrų kultūra. Čia veikia dvi nuolatinės parodos: „Uralo aidas“ ir „Susitikimai“ bei erdvė laikinosioms parodoms. Apsilankymas čia labiau primins kelionę laiku, nei tipinę ekskursiją po parodą.

Daugiau apie muziejų skaitykite čia.

Estijos nacionalinis muziejus | Tanel Kindsigo nuotr.

Ekspozicija „Uralo aidas“| Berta Vosman (ERM) nuotr.

Tartu universiteto muziejai ir galerijos

Tartu per kelis šimtus metų tapo tikra studentų Meka, vieta, kur suklestėjo studentų organizacijos, kilo maištai ir protestai, o tūkstančiai studentų ne tik sėmėsi žinių, bet ir kūrė, linksminosi, keliavo, mylėjo ir gyveno gražiausius savo jaunystės metus. Šiandien miestas taip pat alsuoja universiteto dvasia, o svarbius institucijos istorinius įvykius ir besikeičiančią akademinę bendruomenę pristato net keli universiteto muziejai.

Tartu universiteto muziejus

Tartu universiteto muziejus – vienas įdomiausių ir smagiausių miesto muziejų, kviečiantis įsigilinti į universiteto veiklą, susipažinti su žymiausiais profesoriais bei pasiekimais ir, žinoma, pasinerti į studentų gyvenimą. Muziejus įkurtas įspūdingai atrodančioje restauruotoje buvusios Katedros griuvėsių dalyje. Ekspozicijoje netrūksta smulkiausių universiteto gyvenimą pasakojančių detalių – nuo to, ką valgydavo ir kur linksmindavosi studentai, iki universiteto relikvijų – pavyzdžiui, aukščiausio Estijoje žirafos skeleto, Universiteto atkūrimo dokumento kopijos ir t. t. Tai – jaukus ir informatyvus muziejus, universiteto istoriją pasakojantis su kruopele humoro. Čia rekomenduojame apsilankyti tiems, kurie norėtų bent trumpam sugrįžti į universiteto laikus – nostalgiją muziejuje pajus visi, kurie kadaise buvo studentais.

Daugiau apie muziejų skaitykite čia.

Tartu universiteto muziejus | Andres Tennus nuotr.

Tartu universiteto muziejus | Andres Tennus nuotr.

Tartu universiteto observatorija

Senoji Tartu universiteto observatorija buvo įkurta XIX a. pradžioje, o jau po kelių dešimtmečių čia buvo galima rasti svarbiausius to laikmečio instrumentus. Teleskopus observatorijoje įrengė pats astronomas profesorius Frydrichas Georgas Vilhelmas Struvė, prisidėjęs prie ne vieno ir šiandien aktualaus astronominio tyrimo. Struvė vykdė įvairius tikslius dvinarių žvaigždžių paieškos darbus bei skaičiavimus, o šiandien jo vardas labiausiai žinomas dėl į UNESCO paveldo objektų sąrašą įtraukto, jo vardu pavadinto, geodezinio lanko. Šiandien senoji Tartu observatorija yra ne tik UNESCO saugomas objektas, bet ir muziejus. Čia galima patyrinėti astronomiją ir visatą pristatančią ekspoziciją, pasigrožėti teleskopais, atrasti žvaigždynus ir observatorijoje tūnančias paslaptis. Tai nedidelis, tačiau jaukus ir informatyvus muziejus, patiksiantis besidomintiems visatos platybėmis.

Daugiau apie muziejų skaitykite čia.

Senoji Tartu observatorija | Angelina Pjatkovskaja nuotr.

Senoji Tartu observatorija | Angelina Pjatkovskaja nuotr.

Popieriaus ir meno muziejus „TYPA“

Kaip jau minėjome, Tartu – daugybės puikių muziejų miestas, tad, apsilankius nors keliose šio miesto kultūros erdvėse, lūkesčiai tampa aukšti. Galbūt todėl, spaudos ir popieriaus meno muziejus gali pasirodyti nevertas laiko ir taip suspaustame tvarkaraštyje. Bet į „TYPĄ“ užsukti tikrai verta – tai visai nedidelis muziejus ir iki šiol veikianti spaustuvė, pamilta čia gyvenančių žmonių ir turinti puikius atsiliepimus „TripAdvisor“.

Į „TYPĄ“, greičiausiai, neužklysite netyčia, mat muziejus įsikūręs 20 minučių atstumu nuo centro, buvusiame batų fabrike. „TYPA“ nustebins savo atvirumu – kiekvienas čia užsukęs lankytojas yra sutinkamas muziejaus darbuotojų, kurie ne tik papasakoja apie popieriaus, spausdinimo mašinų istoriją, bet ir leidžia jas išbandyti – patiems pasigaminti popierių, iš raidžių surinkti tekstą, atspausti įvairius paveikslėlius. Įdomiausia tai, kad viską (prižiūrint darbuotojams) galima liesti, pavyzdžiui, įmerkti rankas į vandens ir popieriaus mišinį, pačiam išjudinti gan sunkias popierių kerpančias mašinas, paliesti iš skirtingų pluoštų (medvilnės, džinsų ir… dramblio išmatų) pagamintus popieriaus lapus, patyrinėti ar surinkti tekstą iš daugybės įvairių kalbų abėcėlių raidžių, ištepti plokštes dažais ir pan. (jūsų sukurti atspaudai bus supakuoti ir atiduoti).

Daugiau apie muziejų skaitykite čia.

Spaudos ir popieriaus meno centras „TYPA“ | Mana Kaasik nuotr.

Spaudos ir popieriaus meno centras „TYPA“ | „Vilniaus galerijos“ nuotr.

Tartu dailės muziejus

Tartu dailės muziejus – valstybinis dailės muziejus, įkurtas 1940 m. meno mokyklos „Pallas“ narių iniciatyva. Muziejaus pagrindinę kolekciją sudaro Estijos ir užsienio menininkų kūriniai, kurių dauguma sukurti nuo XX a. iki šių dienų. Tartu dailės muziejus šiandien įsikūręs įžymiajame „pasvirusiame name“. Kaip galima suprasti iš pavadinimo, bėgant metams pastatas pradėjo svirti į vieną pusę dėl pamatuose panaudotų skirtingų medžiagų, o šiandien yra tapęs vienu iš miesto simbolių.

Į Tartu – su visa šeima

Tartu – itin draugiškas miestas šeimoms. Dauguma čia įsikūrusių muziejų savo ekspozicijose dėmesį skiria ir mažiesiems lankytojams. Pavyzdžiui, anksčiau minėtame Estijos nacionaliniame muziejuje vaikus tikrai sudomins ekspozicija „Uralo aidas“. Vietinių tautų statytų namų ir pirčių fragmentai, įrankiai, aprangos detalės – viskas pristatoma tikroviškai, o į sumažintas pastatų versijas netgi galima įeiti. Nenustebkite, jei vaikštant ekspozicijoje išgirsite giedant gaidį, grojant muziką ar teks pereiti per tilto imitaciją – garsai, papildoma informacija perteikta žaidimais, animaciniais pasakojimais – visa tai, ko gero, sudomintų net didžiausią parodų skeptiką. „Typa“ bei Tartu universiteto muziejus – taip pat labai lankstūs ir draugiški visai šeimai.

Vaikams neabejotinai patiks AHHAA mokslo centras, kuriame vyksta specialios edukacijos bei renginiai mažiesiems. Kaip rašoma paties muziejaus prisistatyme, AHHAA siekia būti svarbiausiu Baltijos šalyse traukos centru visoms amžiaus grupėms. Panašu, kad tai muziejui puikiai sekasi – skaičiuojama, kad jame jau apsilankė keli milijonai smalsuolių.

Tartu parkai ir sodai

Tartu universiteto botanikos sodas įkurtas 1803 m. ir yra vienas seniausių Baltijos šalyse. Tai ir daugiausiai augalų rūšių glaudžiantis botanikos sodas visoje šalyje. Šiandien čia galima aptikti apie 10 000 augalų rūšių – tiek augančių tundroje, tiek atogrąžų miškuose. Šis parkas – ne tik puiki galimybė susipažinti su dar nematytais augalais, bet ir puiki erdvė išvykai ar vaizdingam pasivaikščiojimui.

„Mūzų kalnas“ – taip vadinama Toome kalva Tartu mieste, kur 1632 m. buvo įkurtas Tartu universitetas. Panašu, kad tuomet pirmojo universiteto istoriko duotas pavadinimas tikrai įkvėpė tolimesnį šios vietovės vystymąsi – šiandien čia ne tik stovi didingi buvusios Tartu katedros griuvėsiai, bet ir veikia universiteto muziejus, o į dangų žvelgia senoji Tartu observatorija. Net ir neužsukant į minėtas istorines ir kultūrines erdves, pasivaikščiojimas Toome kalvos parke suteiks daugybę teigiamų emocijų ir padovanos turiningą maršrutą.

Tartu universiteto muziejus | Angelinos Pjatkovskajos nuotr.

Tartu – miestas į kurį tikrai verta užsukti planuojant kelionę į Estiją. Nėra jokių abejonių – veiklų šiame studentų pabučiuotame, kultūros mėgėjams subalansuotame ir šeimai draugiškame mieste ras kiekvienas.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!