Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2023 m. 13 spalio d. 07:11
Užburianti japonų animacija: 10 „anime“ filmų vaikams

Kadras iš filmo „Arietė iš nykštukų šalies“

Gal pasirodys kiek keista, tačiau žodis „anime“ japonų kalboje naudojamas apibūdinti visus animacinius kūrinius, nepaisant jų žanro ar stiliaus. Tuo tarpu likusiame pasaulyje, ypač Vakarų kultūroje, šis žodis apibūdina būtent Japonijoje sukurtą animaciją, dažniausiai atpažįstamą iš specifinio piešimo stiliaus, muzikos, siužeto ir vizualinės estetikos. Pristatome 10 japonų animacijos filmų vaikams, sulaukusių žiūrovų ir kritikų pripažinimo.

Tekstas ir iliustracijos pirmą kartą publikuoti 2021 m. lapkričio 15 d. portale vilniausgalerija.lt

10. „Okkos svečių namai(Okko’s Inn), 2018 m.

Kitaro Kosakos animacinis filmas pasakoja apie mergaitę Okko, kuri po tėvų mirties persikelia gyventi už miesto, kur jos močiutė turi svečių namus. Pradėjusi juose dirbti, Okko susipažįsta su šių namų dvasiomis, sutinka įvairių į svečių namus užklystančių žmonių. Japonų kultūros ir tradicijų persmelktas filmas itin teigiamų komentarų susilaukė ne tik dėl įdomaus siužeto ir nuostabios animacijos, bet ir dėl vaikiškai, tačiau pakankamai jautriai paliestos mirties temos. Nors filme kalbama apie artimųjų praradimą, Okkos istorija (be keleto jautresnių scenų) nėra pernelyg liūdna, joje netrūksta šviesių, pozityvių, juokingų akimirkų.

Su vaikais po šio filmo galima pasikalbėti apie tai, kas atsitinka po mirties, kaip išgyventi šeimos nario netektį ir kaip žmones stiprina svetingumas, rūpestis aplinkiniais.

IMDb vertinimas – 7,1

9. „Kikės siuntų tarnyba“, 1989

Filmas pasakoja apie jauną raganaitę Kikę, pagal raganų tradicijas išvykstančią iš namų metus pagyventi savarankiškai. Gavusi savo tėvų palaiminimą ir pasiėmusi savo katiną, mergina neria į nuotykius, naujas pažintis ir darbo paieškas. Kiki nėra maištinga, tačiau ji – stiprus, savarankiškas ir drąsus personažas, galintis įkvėpti vaikus. Kaip ir bene visuose H. Mijadzakio filmuose, realybė čia susipina su pasakos elementais, o nuostabi animacija, spalvos, besikeičiantys peizažai tiesiog užburia. 8-10 metų amžiaus žiūrovams rekomenduojamas filmas „Kikės siuntų tarnyba“ buvo pirmasis „Studio Ghibli“ išleistas filmas, bendradarbiaujant su žymiąja „The Walt Disney Company“.

IMDb vertinimas – 7,9

8. „Stebuklingi Šihiros nuotykiai Dvasių pasaulyje“, 2001

Oskarą laimėjęs animacinis filmas „Stebuklingi Šihiros nuotykiai Dvasių pasaulyje“ geriau žinomas anglišku pavadinimu „Spirited Away“. Jame sutiksite dešimtmetę mergaitę, paraleliniame dvasių pasaulyje siekiančią išgelbėti savo tėvus. Jautrus, o vietomis ir kiek bauginantis filmas nepaliko abejingų ne tik Japonijoje (kūrinys laikomas sėkmingiausiu filmu šalies kino istorijoje), bet ir už jos ribų. Tai – pirmoji Oskarą ir daugybę kitų apdovanojimų laimėjusi juosta, sukurta ne anglų kalba.

IMDb vertinimas – 8,6

7. „Vilkai-vaikai“ (Wolf Children), 2012

Pozityviai filmų vertinimo portaluose bei kritikų atsiliepimuose minimas filmas „Vilkai-vaikai“, skirtas vyresnei žiūrovų auditorijai – paaugliams nuo 13 metų bei jų tėvams. Filme pasakojama apie vienišą motiną Haną, kurios vaikai – pusiau vilkai. Čia persipina komiškos situacijos, tėvams puikiai suprantamas nerimas, kova už savo vaikų gerovę, o kartais – ir nusivylimas, liūdesys. Apie vaikų ir tėvų ryšį bei gyvenimo kelius subtiliai pasakojanti juosta atskleidžia keistą, tačiau kartu puikiai pažįstamą istoriją.

IMDb vertinimas – 8,1

6. „Tylus balsas(A Silent Voice), 2016

„Tylus balsas“ – dar vienas, vyresnei auditorijai (rekomenduojama paaugliams nuo 13 m.) skirtas filmas, iš žiūrovų reikalaujantis emocinio įsitraukimo. Žiauriai iš kurčios klasiokės Shoko besityčiojęs Šoja, jai perėjus į kitą mokymo įstaigą ir pats yra negailestingai atstumiamas mokyklos bendruomenės. Gailėdamasis savo praeities klaidų, jis nusprendžia surasti Shoko. „Tylus balsas“ – gili, susimąstyti priverčianti juosta.

IMDb vertinimas – 8,2

5. „Arietė iš nykštukų šalies“, 2010

„Arietė iš nykštukų šalies“ – dar visiems gerai žinomos „Studio Ghibli“ darbas, pasakojantis apie nykštukų šalies atstovę Arietę bei jos šeimą. Paslaptingų nykštukinio dydžio žmogučių gyvenimas pasikeičia, kai vieną jų netikėtai pastebi žmonės – Arietės šeima patenka į pavojų, o mergaitei tenka tikras drąsos išbandymas. Vos pasirodęs filmas sulaukė teigiamų vertinimų, o daugiausiai pagyrų pelnė nuostabi animacija bei ypatingas garso takelis. Tai – vaizduotę lavinanti juosta, mokanti apie draugystę, pasitikėjimą ir gerumą. Šis filmukas pastatytas pagal britų autorės Mary Norton fantastinį romaną „Skoliniautojai“ ir yra rekomenduojamas vaikams nuo 6 m.

IMDb vertinimas – 7,6

4. „Katino sugrįžimas“ (The Cat Returns), 2002

Puikus filmas jaunesniems, 6-7 metų žiūrovams, kuriems patinka ne tik anime, bet ir katės. Lengvai suprantama ir šmaikšti istorija sukasi apie Haru – eidama į mokyklą mergaitė išgelbėja katiną, vos  nepapuolusį po mašinos ratais. Netrukus po įvykio ji sužino, kad išgelbėtas gyvūnas – ne šiaip katinas, o Kačių karalystės princas! Už kilnų poelgį jai pasiūloma už jo ištekėti. Haru gyvenime netrukus prasideda nesusipratimai ir nuotykiai, kurių metu mergaitė bandys ištrūkti iš keistosios Kačių karalystės. „Katino sugrįžimas“ – emociškai lengvas filmas, kuris patiks gyvūnų mėgėjams.

IMDb vertinimas – 7,2

3. „Mano mažoji sesutė Mirai“, 2018

Su režisieriaus Mamoru Hosoda animaciniu filmu „Mano mažoji sesutė Mirai“, Lietuvos žiūrovai prieš kelis metus galėjo susipažinti festivalyje „Kino pavasaris“. „Oskarui“ ir „Auksiniam gaubliui“ nominuota juosta pasakoja apie keturmetį Kun, kurio gyvenimas pasikeičia gimus mažajai sesutei Mirai. Išssilgęs tėvų dėmesio, Kun atranda vartus į magišką sodą, kuriame, keliaudamas laiku, sutinka savo šeimos narius skirtingais jų gyvenimo laikotarpiais. Pamažu berniuko požiūris ima keistis…

IMDb vertinimas – 7

2. „Kai ten buvo Marni“, 2014

Dar vienas japonų animacijos meistrų „Studio Ghibli“ („Stebuklingi Šihiros nuotykiai Dvasių pasaulyje“, „Mano kaimynas Totoro“) sukurtas filmas, pakerėsiantis lengva, vaizdinga animacija. Tai – kiek kitoks filmas vaikams, kuriame nebus tipinių juokelių, o pati istorija rutuliosis ganėtinai lėtai. Vis dėlto žiūrint šią juostą verta įsigilinti į jos emociškai stiprias temas, detales, siužeto vingius. Filmas pasakoja apie vienišą, astma sergančią Aną, netikėtai susipažįstančia su netoliese gyvenančia paslaptinga mergaite Marni. Kokią paslaptį ji slepia ir kaip klostosi šių dviejų mergaičių draugystė, pasakojama šiame filme.

IMDb vertinimas – 7,7

1. „Mano kaimynas Totoro“, 1988

Patiems mažiausiems žiūrovams skirtas animacinis filmas „Mano kaimynas Totoro“ pasakoja apie milžiniško katino bei dviejų mergaičių draugystę. Laukdamos, kol jų mama, besigydanti ligoninėje, pasveiks, mergaitės susipažįsta su miško dvasiomis, tarp kurių – kiek naivus, tačiau geros širdies padaras Totoro. Savo draugiškumu, mielumu ir panašiomis savybėmis jis dažnai lyginamas su bene visiems gerai žinomu Mike Pūkuotuku bei kitais visame pasaulyje pamiltais personažais (katino Totoro figūrėlė buvo pavaizduota ir žymiajame filmuke „Žaislų istorija 3“).

„Mano kaimynas Totoro“ – gana paprasto scenarijaus filmas, tačiau vaikus moko svarbių gyvenimiškų tiesų – nepasiduoti sunkių situacijų metu, išlikti draugiškais, neskubėti suaugti. Čia paliečiamos ir Japonijos kultūros, ekologijos temos. Galų gale, būtent Totoro pelnė H. Mijadzakiui pripažinimą visame pasaulyje ir iki šių dienų išlieka itin gausiai žiūrimu filmu visai šeimai.

IMDb vertinimas – 8,2

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!