Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2024 m. 23 kovo d. 08:00
Orsė muziejus Paryžiuje: kuo jis ypatingas?
Orsė muziejus

Foto: © „Vilniaus galerija“ / Audrius Klimas

Orsė muziejus – vienas svarbiausių ir didžiausių muziejų pasaulyje. Kelionių svetainė „TripAdvisor“ 2018 m. šį muziejų paskelbė geriausiai lankytojų įvertinta meno erdve, jam netrūksta ir kitų pripažinimo ženklų bei daugybės lankytojų. Ką šiame muziejuje galite pamatyti ir kuo jis ypatingas?

Tekstas ir fotografijos pirmą kartą publikuoti 2018 m. rugpjūčio 16 d. portale vilniausgalerija.lt

Orsė talpina vieną didžiausių impresionizmo ir postimpresionizmo darbų kolekcijų, kurioje – 1848-1914 metų laikotarpio kūriniai. Jų pagrindą sudaro trijų meno įstaigų kolekcijos: Luvro, Jeu de Paume ir Nacionalinio modernaus meno muziejaus. Orsė galima išvysti tokių menininkų, kaip Vincento van Gogo, Eduaro Manė, Polio Sezano, Edgaro Dega ir kitų ne mažiau žymių dailininkų kūrinių. Tai – ne pavieniai darbai, bet ištisos kolekcijos, tarp kurių – daugiau nei 20 Van Gogo (įskaitant ir žymiuosius paveikslus „Žvaigždėta naktis virš Ronos“ bei „Miegamasis Arlyje“), virš 40 Dega ar 50 Sezano darbų.

 

Be įspūdingos tapybos kūrinių kolekcijos, Orsė eksponuojami ir skulptūros, grafikos darbai. Maža to, čia nuolat pristatomos trumpalaikės parodos, užsienio šalių menininkų darbai, vyksta koncertai, kino filmų pristatymai, įvairios paskaitos ir kiti renginiai. Orsė buvo galima išvysti ir lietuvių darbų (pavyzdžiui, Mikalojaus Konstantino Čiurlionio paveikslų) – muziejuje, minint šalių nepriklausomybės šimtmečius, veikė Baltijos šalių simbolistų paroda.

Susiję:

Tačiau Orsė ypatingas ne tik meno šedevrais – pats pastatas, kuriame yra muziejus, taip pat unikalus. Jame anksčiau buvo įsikūrusi traukinių stotis. Savo pirminę funkciją ji prarado dar 1939-aisiais, vėliau čia buvo įkurtas paštas, nufilmuota keletas filmų. Ilgainiui išduotas leidimas pastatą nugriauti ir jo vietoje pastatyti viešbutį, bet šiai idėjai pasipriešino tuometinis kultūros ministras Žakas Duhamelis. Netrukus senoji Orsė traukinių stotis tapo muziejaus namais. Įdomu tai, kad jo konstrukcijoms panaudota daugiau metalo nei visoms Eifelio bokšto statyboms.

Mūsų dienomis į Orsė be perstojo plūsta minios meno ir kultūros mylėtojų. Skaičiuojama, kad vien 2016 metais muziejuje apsilankė beveik 3 milijonai žmonių. Nesate vienas iš jų? Jokiu būdu nepraleiskite progos, jei ateityje keliausite į Paryžių.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!