Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2023 m. 30 rugpjūčio d. 07:55
Kai mažiau yra daugiau: laiką pralenkusi Tugendhatų vila Čekijoje
Tugendhatų vila unesco

Tugendhato vila Brno, architektas Ludwig Mies van der Rohe. Antras aukštas, svetainė. | Foto: © „Vilniaus galerija“ / Audrius Klimas, 2019

Brno – Čekijos pietryčiuose įsikūręs, antras pagal dydį šalies miestas. Daugybė turistų čia atvyksta ne tik pasigrožėti architektūra arba pasimėgauti naktiniu gyvenimu, bet ir aplankyti vieną įdomiausių Europos vilų, suprojektuotų 1928-1929 metais.

Tugendhatų vila – unikalios architektūros pastatas, įtrauktas į UNESCO paveldo sąrašą (sąrašo nr. 1052). Ši vila įdomi tuo, kad sulaužė visas savo laikmečio dizaino bei architektūros tendencijas ir taisykles: kuomet dauguma vilų buvo statomos itin prašmatniai ir puošniai, Greta ir Fricas Tugendhatai panoro, kad jų namai būtų sukurti pagal modernizmo pavyzdį. Šią užduotį jie patikėjo architektui Ludwigui Mies van der Rohe, kurio kūryba sutuoktiniai susižavėjo dar gyvendami Berlyne.

Greta ir Fricas Tugendhatai

Greta ir Fricas Tugendhatai buvo kilę iš vokiečių kilmės žydų šeimos, kurios kelios kartos gyveno Brno. Anot pasakojimų, sutuoktiniai norėję erdvaus namo su paprastomis ir aiškiomis formomis bei mažai daiktų. Galima tik numanyti, kiek daug dėmesio ir apkalbų sukėlė jų noras turėti tokio tipo būstą laikais, kai panašios vilos buvo tikra retenybė.

Tugendhatų vila unesco

Tugendhato vila Brno, architektas Ludwig Mies van der Rohe. Antras aukštas, svetainė. | Foto: © „Vilniaus galerija“ / Audrius Klimas, 2019

Greta pirmoji susidomėjo Ludwigo Mies van der Rohe darbais, vėliau jais ėmė žavėtis ir jos vyras. Kadangi sutuoktiniai buvo itin pasiturintys, architektas galėjo įgyvendinti visas savo idėjas visiškai nevaržomai.

Ludwig Mies van der Rohe ir Bauhaus mokykla

Jei esate girdėję frazes „Mažiau yra daugiau“ arba „Dievas slypi detalėse“, galima sakyti, kad jau esate susipažinęs su vokiečių architektu ir baldų dizaineriu Ludwigu Mies van der Rohe (1886-1969), kuriam ir priklauso šie aforizmai. Dažnai tiesiog pavarde Mies pristatomas architektas pasaulyje garsėja kaip vienas modernizmo architektūros pradininkų bei Vokietijos meno mokyklos Bauhaus direktorius. Šios mokyklos plėtotas stilius ilgainiui tapo viena įtakingiausių modernaus dizaino srovių tiek mene, tiek architektūroje. Tarp įspūdingiausių Ludwigo Mies darbų – Vokietijos Paviljonas, sukurtas Barselonos ekspozicijai Ispanijoje. Pastatyta 1928-1929 metais, konstrukcija stebino neįprastu stiklo, metalo ir akmens deriniu.

 

Tugendhatų vila unesco

Tugendhato vila Brno, architektas Ludwig Mies van der Rohe. Antras aukštas, svetainė. | Foto: © „Vilniaus galerija“ / Audrius Klimas, 2019

Tugendhatų vila

Susiję:

Žymioji vila suprojektuora 1928-1929 metais, pastatyta iš plieno konstrukcijos ir yra laikoma vienu geriausių tarptautinės architektūros stiliaus pavyzdžių. Vila balansuoja tarp racionalistų ir Bauhaus mokyklos idėjų bei dinamiškos centrinės Europos estetikos. Bene labiausiai žavi pastato interjeras, kuriam sukurti panaudotos itin kokybiškos ir retos medžiagas– oniksas iš Maroko, itališkas travertinas ir įvairios medienos rūšys. Norintiems apsilankyti Tugendhatų namuose siūlomos ekskursijos su gidu, kurioms rekomenduojama užsiregistruoti dar prieš 3-4 mėnesius. Jų metu galima apžiūrėti Frico bei Gretos, jų vaikų kambarius, vonias, svetainę, virtuvę ir kitas namo erdves. Pirmiausia, čia dėmesį prikaustys erdvių išplanavimas, šviesumas. Ne mažesnį įspūdį paliks ir namuose naudotos efektyvios šildymo ir oro kondicionavimo sistemos bei dideli automatiškai valdomi langai, tais laikais laikyti tikra retenybė. Įdomu ir tai, kad viloje beveik nebuvo jokių paveikslų ar dekoratyvinių objektų.

Pamatyti, kaip atrodo žymioji vila, kviečiame žemiau, ir primename, kad daugiau įrašų apie UNESCO pasaulio paveldo sąrašui priklausančius objektus rasite čia

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!