Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2022 m. 9 liepos d. 07:51
Theodoras von Grotthussas. Garsiausias Lietuvos mokslininkas, pralenkęs laiką

Kosto Kajėno videomedžiagos kadras

Tekstas ir nuotraukos perpublikuojami iš portalo bernardinai.lt.

Nors šviesa apšviečia tamsą, nieko nėra tamsiau už šviesą. (Theodoras von Grotthussas)

Pakruojo rajono pakraštyje netoli Lietuvos ir Latvijos pasienio esantis Gedučių dvaras nė iš tolo neprimena savo kažkada buvusios didybės. O juk čia prieš du šimtmečius gyveno ir kūrė žymiausias Lietuvos išradėjas ir mokslininkas Theodoras von Grotthussas.

Žmogus, pralenkęs laiką, – taip dažnai sakoma apie garsiausią Lietuvos mokslininką. Jo paskelbta elektrolizės teorija ir pagrindiniai gamtos dėsniai tapo pasaulinio mokslo dalimi. Iš Gedučių dvaro didybės dabar beliko tik baigiantis sugriūti dvaro kumetynas, tačiau kai kurie mokslininkai teigia, kad čia galėjusi būti garsioji Th. von Grotthusso laboratorija. 

Nežinomas autorius, Theodoro von Grotthusso portretas. Šiaulių „Aušros“ muziejaus eksponatas | Limis.lt nuotr.

Theodoras von Grotthussas gimė 1785 m. sausio 20 d. Leipcige. Po metų mirė berniuko tėvas, ir jis su motina apsistojo Gedučių dvare, Lietuvos šiaurėje, prie pat Kuršo gubernijos sienos – buvusios Livonijos žemėse, kurias kadaise Ordino magistras paskyrė Th. von Grotthusso giminės palikuonims. 1787 m., pertvarkant sienas tarp Kuršo ir Lietuvos, dalis žemių, kartu ir Žeimelio apylinkės su Gedučių kaimu atiteko Lietuvai.

Berniuką namuose mokė samdyti mokytojai, neturėję vientisos mokymo sistemos. Nors Theodoras buvo mokomas kalbų ir filosofijos, jį vis labiau traukė gamtos mokslai, kurių pradmenis jis įgijo savarankiškai, naudodamasis tėvo palikta biblioteka.

Th. von Grotthussas nuo mažens išsiskyrė imlumu ir domėjimusi viskuo. Jis garsėjo kaip geras gamtos ir tiksliųjų mokslų žinovas, tačiau tuo pat metu žavėjosi muzika, menu ir literatūra. Jis puikiai piešė, mokėjo keletą kalbų ir puikiai skambino fortepijonu.

1803 m. Th. von Grotthussas išvyko į kelionę po Vakarų Europą. Didžiausią įspūdį anuomet jam paliko Prancūzijos sostinė Paryžius. Čia esančioje politechnikos mokykloje dirbo Lagrange’as, Chaptalis, Fourcroy, jų auklėtiniais vėliau tapo Ampère’as, Karlo, Poisson’as. Th. von Grotthussui šios mokyklos paskaitas buvo leista lankyti kaip laisvam klausytojui. Be to, jis lankė istorijos, filosofijos bei medicinos paskaitas.

Vos po metų Th. von Grotthussas išvyko į Italiją. Čia jis susidomėjo elektrolize ir parašė pirmąjį mokslinį darbą, kuris išgarsino mokslininką Italijoje, o vėliau ir visoje Vakarų Europos mokslo bendruomenėje. Po trejų metų grįžęs į Paryžių jis parašė darbą apie metalų išskyrimą tirpaluose tekant srovei. Tai buvo pirmoji pasaulyje elektrolizės teorija, išspausdinta nedidelėje brošiūroje prancūzų kalba, vėliau ši teorija buvo išversta į anglų ir vokiečių kalbas. Šį darbą gerai įvertino Josephas Louis Gay-Lussacas. Jis pasiūlė Th. von Grotthussui paskirti Napoleono aukso medalį už geriausią darbą galvanikos srityje. 

Per penkerius metus, praleistus užsienyje, Th. von Grotthussas neįgijo išsilavinimo, mokslinio laipsnio ir nebaigė universiteto, tačiau susipažino su to meto Europos mokslu, jo atstovais, tapo mokslinių ginčų stebėtoju ir dalyviu. Th. von Grotthussas tapo mokslininku, gebančiu atlikti sudėtingus bandymus, spręsti sudėtingas mokslines problemas, pasirinkti tyrimo metodus.

Jaunuolis iš Žeimelio apylinkių netruko tapti kylančia mokslo žvaigžde, todėl turėjo galimybę gauti vietą bet kurioje Italijos ar Vokietijos mokslo įstaigoje, bet silpna sveikata ir nestabili politinė padėtis Europoje privertė jį grįžti į šeimos namus Gedučiuose. Čia jis dirbo vienas, savo moksliniams bandymams naudojo primityvius prietaisus, vaistinės indus ir reagentus, atsivežtus iš Paryžiaus. Th. von Grotthussą vietos gyventojai labai mėgo, mat šis gydė ir švietė valstiečius, itin rūpinosi jų gerove, nors iš šalies neretam mokslininkas atrodė kaip keistuolis. 

 

1814 m. Th. von Grotthussas buvo išrinktas Tartu universiteto profesoriumi. Mokslininkas dėl silpnos sveikatos suabejojo savo galimybėmis ir atsisakė įsipareigojimo, taip netekdamas galimybės naudotis laboratorija, turėti mokinių. 

Į pasaulio mokslo istoriją Th. von Grotthussas įėjo su savo pirmąja elektrolizės teorija, tačiau svarbiausias jo darbas buvo atliktas Gedučių dvarelyje. Šiame darbe mokslininkui pavyko paaiškinti vandens skilimo reiškinį. Dar reikšmingesni jo darbai buvo atlikti fotochemijos srityje. Jis sukūrė bendrą fotocheminių procesų teoriją apie šviesos poveikį medžiagai.

Panašius klausimus mokslininkas gvildeno ir darbuose apie fluorescenciją. Šviesos ir medžiagos sąveikos klausimai daugelį metų buvo užvaldę mokslininką. Jis pirmą kartą fizikos istorijoje suprato medžiagos ir šviesos sąveiką, pagrindinį vaidmenį suteikdamas medžiagos prigimčiai, jos dalelėms, absorbuojančioms šviesą. Be abejonės, Th. von Grotthusso darbai darė įtaką kitiems pasaulio mokslininkams. 

T. Grotthusso, kaip mokslininko, teorinis mąstymas toli pralenkė tos epochos supratimą ir menkas eksperimentines galimybes. Mokslo istorikams nuostabą kelia šio žmogaus pranašiškos mintys apie kvantų idėjas ir šviesos reiškinius. 

Prof. Juozas Algimantas Krikštopaitis teigė: „Jei Alfredas Nobelis savo testamente būtų nurodęs apdovanoti darbus, atliktus šimtmečiu anksčiau, Theodoras Grotthussas Nobelio premija būtų įvertintas du kartus – už elektrolizės teoriją ir fotochemijos dėsnius.“ 

Šiandien pačioje Žeimelio širdyje galime aplankyti paminklą, skirtą mokslininkui Theodorui von Grotthussui. Tiesa, atminimo ženklų pasaulinio garso mokslininkui šiose apylinkėse yra ir daugiau. Minint Th. von Grotthusso gimimo 200 metų sukaktį, Gedučių dvaro vieta buvo paženklinta akmeniu su Theodoro von Grotthusso bareljefu ir jo paradoksaliu posakiu: „Nors šviesa apšviečia tamsą, nieko nėra tamsiau už šviesą.“ Mokslininko vardu pavadinta ir viena iš Žeimelio gatvių.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!