Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2023 m. 19 lapkričio d. 18:49
Pusmėnulio formos KUMU muziejus Estijoje – vienas didžiausių visoje šiaurės Europoje
kumu muziejus

Foto: © „Vilniaus galerija“ / Audrius Klimas

„Kumu“ muziejus – Taline įsikūręs pagrindinis Estijos dailės muziejaus padalinys, veikiantis kaip Nacionalinė galerija ir šiuolaikinio meno centras. Ši galerija laikoma viena didžiausių meno galerijų ne tik Baltijos šalyse, bet ir visoje šiaurinėje Europoje.

Tekstas ir fotografijos pirmą kartą publikuoti 2018 m. gegužės 31 d. portale vilniausgalerija.lt

„Kumu“ muziejus buvo atidarytas 2006 metais, o 2008-aisiais – apdovanotas kaip Europos metų muziejus. Šią galeriją nuo Talino Senamiesčio pasiekti galima per 40 minučių. Kelias neprailgs, jei pasuksite pro vieną gražiausių Talino parkų – Kadriorg parką, kuriame rasite ir įspūdingus rūmus, sodą bei keletą mažesnių, tačiau taip pat dėmesio vertų muziejų. Būtent šio parko pakraštyje ir yra įsikūręs „Kumu“. Vien pats muziejaus kompleksas neretai vadinamas modernaus meno kūriniu – suprojektuotas suomių architekto Pekka Vapaavuori, pastatas išsiskiria aštriomis briaunomis bei pusmėnulio forma ir puikiai įsiterpia į nuostabų Kadriorg parko kraštovaizdį. Neskubėkite užsukti į vidų – muziejaus kieme taip pat galite išvysti įdomių skulptūrų ir meno darbų. Tarp jų – ir Lietuvos nacionaline kultūros ir meno premija apdovanoto skulptoriaus Mindaugo Navako kūrinys.

„Kumu“ meno muziejuje galima išvysti ne tik Estijos menininkų darbų kolekciją, apimančią Estijos dailę nuo XVIII amžiaus pradžios iki šių dienų, bet ir nuolat besikeičiančias šiuolaikinio meno darbų ekspozicijas, įtraukiančias  ir užsienio kūrėjus. Vienas „Kumu“ muziejaus tikslų – ne tik pristatyti meno kūrinius, tačiau ir tapti aktyviai veikiančiu edukaciniu centru, kuriame lankytojai galėtų susipažinti su šiuolaikiniu menu, kūryba, dalyvauti diskusijose ir įvairaus amžiaus lankytojams pritaikytose programose.

Trumpai tariant, vykstant į Taliną būtina bent pusdienį skirti ir „Kumu“ muziejui. Vis dėlto tai – viena svarbiausių šalies meno ir kultūros erdvių, suteikianti galimybę pamatyti šiuolaikišką muziejų, talpinantį įspūdingą meno kūrinių kolekciją.

Kiekvieną mėnesį „Kumu“ meno muziejuje vyksta įvairios parodos ir renginiai, tad jeigu planuojate kelionę į Taliną ir norite sužinoti, kokios parodos šiuo metu vyksta „Kumu“ ir kituose muziejuose bei meno erdvėse, užeikite į mūsų kas mėnesį ruošiamą apžvalgą TALINAS. Parodos ir muziejai.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!