Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2022 m. 19 liepos d. 12:59
Lietuviški paramos Ukrainai akcentai Avinjono festivalyje

Pranešimo spaudai nuotr.

Prancūzijoje prasidėjusiame viename didžiausių scenos menų renginių pasaulyje – 76-ajame Avinjono festivalyje – vyksta ir speciali Lietuvos inicijuota programa „Vilnius: Carrefour de l’ar(t)ésistance“ (liet. „Vilnius: menininkų pasipriešinimo kryžkelė“).

Programoje numatyti spektakliai, koncertai, profesionalų susitikimai, apskritojo stalo diskusijos su Ukrainos menininkais, išvykusiais iš šalies dėl karo, ir nuo Rusijos bei Baltarusijos režimų pabėgusiais kūrėjais. Sekmadienį surengtą diskusiją apie menininko ir valdžios santykį bei kūrybinės laisvės ribas atidarė kultūros viceministrė Daina Urbanavičienė ir Avinjono miesto tarybos narys Bernard’as Hokmayan‘as.

„Prasidėjęs karas įrodė, kad niekas negali likti nuošalyje ir būti neutralus žiaurių nusikaltimų stebėtojas. Dar neseniai kai kurie kultūros lauko veikėjai ragino nemaišyti meno ir politikos, tarsi menas pagal savo apibrėžimą galėtų būti apolitiškas reiškinys“, – atidarydama diskusiją kalbėjo D. Urbanavičienė. Diskusijoje ši jos mintis plėtota akcentuojant pilietišką menininkų vaidmenį karo kontekste. Diskusijoje dalyvavusi nuo Rusijos autoritarinio režimo pabėgusi teatro kritikė Marina Davydova pabrėžė, kad šiandien kūryba nebėra neutrali zona ir menininkas kaip pilietis turi prisiimti poziciją, išlaikydamas kūrybos laisvę.

„Labai svarbu, kad šiandien galime susitikti Avinjone ir skirti laiko išklausyti iš karo zonos pabėgusius menininkus, taip pat tuos, kurie pabėgo nuo nedemokratinių režimų savo šalyse“, – pabrėžė D. Urbanavičienė. Diskusijoje, be lietuvių kūrėjų ir ukrainiečių atstovų, dalyvavo prancūzų teatro režisierius ir „Théâtre de l’Unité“ įkūrėjas Jacques‘as Livchine‘as, buvusi Prancūzijos kultūros atašė rytų Europos šalyse Anne Duruflé. Diskusiją moderavo „Radio France Internationale“ žurnalistė Murielle Pompone.

Kultūros viceministrė dalyvavo ir viename pagrindinių Lietuvos pristatomos programos akcentų – spektaklio „Dievų aušra“ (dramaturgas – Marius Ivaškevičius, režisierius – Vladimiras Gurfinkelis) premjeroje. Spektaklyje, kurį specialiai festivaliui parengė Lietuvos rusų dramos teatras, vaidina aktorių trupė iš Lietuvos, Baltarusijos ir Ukrainos. Šis dokumentinio žanro spektaklis pasakoja apie stiprias moteris, dėl karo Ukrainoje žiaurumų netekusias sau brangių žmonių. Spektaklis remiasi ir Annos Bilobrovos istorija – šių metų kovo pabaigoje Mariupolyje buvo nužudytas jos mylimasis, režisierius Mantas Kvedaravičius. Festivalyje numatyta 10 šio spektaklio rodymų.

D. Urbanavičienė taip pat susitiko su Avinjono miesto mere Cécile Helle ir padėkojo jai už paramą lietuviškai programai.

Avinjono festivalis – seniausias scenos menų festivalis Europoje, nuo 1947 m. kasmet vykstantis Prancūzijos pietuose.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!