Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2022 m. 25 liepos d. 12:57
Iškilus estų mokslininkas Karlas Morgensternas ir jo meno kūrinių kolekcija
karl morgenstern

Kairėje: Johanas Gotthardas von Mülleris (1747–1830) iš originalo Antono Grafo (1736–1813). Frydrichas Šileris. 1793 m. Vario raižinys. Tartu universiteto biblioteka. Dešinėje: Danielis Caffé (1756–1815). Karlo Morgensterno portretas. 1798 m. Pastelė. Tartu universiteto biblioteka.

Gegužės 13 d. Mikelio muziejuje atidaryta garsaus Tartu mokslininko, Tartu universiteto bibliotekos ir muziejaus įkūrėjo Karlo Morgensterno privačios kolekcijos darbų paroda.

Paroda „Karlas Morgensternas: Tartu mokslininko meno kolekcija“ supažindina žiūrovą su pirmuoju Estijos kolekcininku, kurio meninis skonis, asmeniniai ryšiai su Europos meno centrais ir svarbiausiomis to meto kultūrinio gyvenimo asmenybėmis labai nulėmė estų vizualinę kultūrą, meninį skonį ir meno kolekcijų formavimąsi.

karlas morgensternas

Franzas Gerhardas fon Kügelgenas (1772–1820). Karlo Morgensterno portretas. 1808–1809 m. Aliejus. Tartu universiteto biblioteka

Johanas Karlas Simeonas Morgensternas (1770–1852) buvo Tartu universiteto, atidaryto 1802 m., profesorius, specializavosi klasikinės filologijos, estetikos, retorikos ir meno istorijos srityse. Mažiau žinomas faktas, kad Karlas Morgensternas pats buvo meno kolekcionierius ir paliko savo kolekciją Tartu universitetui. Jo meno kolekcijoje buvo apie 70 paveikslų ir daugiau nei 1100 grafikos darbų, taip pat brangakmenių ir monetų.

Parodoje galima susipažinti su brangakmenių ir grafikos gipso atspaudų pavyzdžiais iš šios garsios kolekcijos. Morgensternas senovės brangakmenių atvaizdus laikė svarbia mokomąja medžiaga tyrinėjant antiką, brangakmeniai iš jo kolekcijos dažnai buvo sumažintos senovės meno kūrinių ir naujųjų laikų kūrinių reprodukcijos. Kalbant apie grafiką, čia dėmesys skiriamas pagrindinėms kolekcijos temoms, atspindinčioms Švietimo epochos paveikto Tartu mokslininko interesų spektrą.

Taigi jo meno kolekcijoje – XVI–XVII amžiaus Nyderlandų meno kūriniai, mokslininko amžininkų (Karlo Gotthardo Graso, Johano Wilhelmo Krause ir kt.) sukurti kūriniai, žymių asmenybių portretai ir graviūros bei žymių italų Renesanso menininkų reprodukcijos, ypač Rafaelio kūryba. Mažesniu mastu Morgensternas rinko prancūzų ir anglų meną. Žinoma, parodoje eksponuojami ir paties kolekcininko portretai. Parodą papildo paties Morgensterno piešiniai ir knygos iš jo daugiau nei 11 800 tomų bibliotekos, kurias taip pat paliko Tartu universitetui.

Willemas Pieterszas. Buytewech (1591/1592–1624). Virtuvė. 6. Apie 1620–1624 m. Bistre, juoda kreida ir pilkas indiškas rašalas. Tartu universiteto biblioteka

Susiję:

„Nepaisant to, kad Estijoje tuo metu egzistavo ir kitos kolekcijos, Morgensterno meno kolekcija šiame kontekste yra ypač svarbi. Tai nėra tipiška to meto bajoro meno kolekcija, kurią paprastai sudarė portretų galerija ir senovės meistrų interjero kūriniai. Morgensterno meno kolekcija yra rafinuoto skonio Švietimo epochos mokslininko ir intelektualo surinkta kolekcija. Be to, dėl asmeninių ryšių jis galėjo įsigyti geriausių savo meto meistrų darbų, tarp jų ir Gerhardo von Kügelgeno kūrinių“, – apie kolekcijos ypatybes pasakoja parodos kuratorė Anu Allikvee.

Brangakmenių liejinių stalčius. Apie 1800–1827 m. Sieros masė, mediena ir popierius. Tartu universiteto dailės muziejui įsigijo Karlas Morgensternas iš Sankt Peterburgo. Tartu universiteto dailės muziejus

Parodoje rodomų senovinių skulptūrų kopijos, brangakmeniai ir visos su brangakmeniais pristatomos nuotraukos yra iš Tartu universiteto dailės muziejaus kolekcijos, o visos graviūros, piešiniai ir knygos – iš Tartu universiteto bibliotekos. „Tartu universiteto dailės muziejaus, įkurto Morgensterno, kolekcija atspindi akademinį poreikį, iliustruoja mokymo procesus ir metodus, orientuojantis į senovę, kuri buvo klasikinės filologijos, archeologijos ir meno istorijos paskaitų tema.

Karlas Morgensternas (1770–1852). Peizažas su griuvėsiais. 1790 m. Sepija. Tartu universiteto biblioteka

Morgensterno privačioje kolekcijoje senovinis menas yra tik nedidelė tos kolekcijos dalis, ir, skirtingai nei universiteto kolekcijoje, jis taip pat įsigijo sumažintas antikinio meno kūrinių kopijas savo privačiai kolekcijai. Tai liudija jo brangakmenių įspūdžių kolekcijos, duodančios toną tiek miniatiūriniams garsių senovinių skulptūrų atvaizdams, tiek prisiminimams apie tai, ką matė kelionėse į užsienį“, – komentavo kuratorė Jaanika Anderson, Tartu universiteto muziejaus mokslinė direktorė.

Paroda Karlas Morgensternas: Tartu mokslininko meno kūrinių kolekcija“ veiks iki rugpjūčio 21 dienos Mikkel muziejuje, adresu Weizenbergi 28, Tallinn. Visas liepos mėnesį Taline veikiančias parodas rasite liepos mėnesio Talino meno parodų ir muziejų apžvalgoje.

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!