Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2022 m. 28 liepos d. 15:31
Ekskursijos po parodą „Pasaga, kryžiumi, varnu tave gelbsčiu“

Pranešimo spaudai nuotr.

Rugpjūčio 9 ir 25 d. 16 val. maloniai kviečiame dalyvauti ekskursijose po parodą „Pasaga, kryžiumi, varnu tave gelbsčiu“ Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Pažinimo erdvėje-Laimės Lukošiūnienės salėje (V a.).

Grafų Kosakovskių knygos iš Vaitkuškio ir Lyduokių dvarų sudaro didžiausią kolekciją iš Lietuvoje buvusių dvarų bibliotekų. Jau nuo 1919 m. Kosakovskių, kaip ir kitų Lietuvos dvarininkų (grafų Pliaterių, kunigaikščių Oginskių), knygos pradėjo pildyti Lietuvos nacionalinės bibliotekos (tuomet – Valstybės centrinis knygynas) fondus. 1922 m. šių rinkinių pagrindu įsteigtas Retenybių skyrius (dabar – Retų knygų ir rankraščių skyrius).

Šiemet, minint šio skyriaus šimtmetį, parengta paroda „Pasaga, kryžiumi, varnu tave gelbsčiu“, skirta Vaitkuškio dvaro bibliotekai ir jo šeimininkams. Joje pristatomas Nacionalinėje bibliotekoje saugomas Kosakovskių dokumentinis paveldas – knygos, rankraščiai, ikonografija. Ekskursijoje sužinosite, kuo kelios grafų kartos domėjosi, ką skaitė, kokių buvo sukaupę turtų ir kaip susiklostė jų likimai. Kviečiame artimiau susipažinti su šia iškilia Lietuvos didikų gimine.

Ekskursijas ves parodos sumanytoja Nacionalinės bibliotekos Dokumentinio paveldo tyrimų departamento Retų knygų ir rankraščių skyriaus vyriausioji metodininkė-tyrėja Jadvyga Misiūnienė. Ekskursijos trukmė 1 val.

Reikalinga registracija: rkrs@lnb.lt

Daugiau informacijos apie parodą čia.

Maloniai kviečiame dalyvauti!

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!