Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2022 m. 10 rugpjūčio d. 14:03
5  žymiausios šiandien rašančios moterys dramaturgės

Portalo unsplash.com nuotr.

Žodžiai „žymiausias dramaturgas“, ko gero, kiekvienam žmogui asocijuojasi su Šekspyru, Čechovu, galbūt Moljeru ar Beketu. Visos su dramaturgija susijusios pavardės – vyriškos. Nors daugelis to nežino, tačiau moterys rašė pjeses net ir Šekspyro laikais. Kviečiame susipažinti su penkiomis ryškiausiomis 21–ojo amžiaus dramaturgėmis.

Caryl Churchill (g. 1938 m. rugsėjo 3 d. Anglijoje).

Oksforde baigė anglų literatūrą. Ten ir pradėjo dramaturgės karjerą. Savo darbuose nagrinėja feminizmo, seksualumo, smurto, žmogaus identiteto temas.

Žymiausi darbai – „Neprilygstamosios“ („Top Girls“) (1982), „9 dangus“  („Cloud 9“) (1979).

 

Annie Baker (g. 1981 m. balandžio mėn. Amerikoje)

Niujorko universiteto Tisch Menų mokykloje baigė dramaturgiją. Įsidarbino televizijoje, pradėjo rašyti pjeses. A. Baker pjesės kalba apie „paprastus žmones, gyvenančius savo paprastuose mažuose miesteliuose“, rašė New York Times.

Žymiausi darbai – „The Flick“ (2013), „Body Awareness“ (2008).

 

Lucy Prebble (g. 1981 m. Anglijoje)

Šefildo universitete studijavo anglų filologiją. Jau besimokydama pradėjo rašyti pjeses. L. Prebble savo kūryboje kalba apie psichikos sutrikimus, medicininių eksperimentų etiką, meilę, laisvą valią.

Žymiausi darbai – „The Sugar Syndrome“ (2003), „The Effect“ (2012).

 

Lynn Nottage (g. 1964 m. lapkričio 2d. Amerikoje)

Mokėsi Brauno ir Jeilio universitetuose. Lynn Nottage savo kūriniuose kalba apie prievartą prieš moteris, Amerikos kalėjimų sistemą, juodaodžių teises, statusus ir hierarchiją, darbininkų klasę.

Dramaturgė netgi du kartus gavo Pulicerio premiją (2009, 2017).

Žymiausi darbai – „Ruined“ (2008), „Sweat“  (2015).

 

Susiję:

Yasmina Reza (g. 1959 m. gegužės 1 d. Prancūzijoje)

Dramaturgės pjesės nagrinėja vyriškumą, ego, konkurenciją, žiaurumą ir išdavystę, žmogaus priklausomybę nuo kito žmogaus, meno reikšmę.

Polanskio filmas „Kivirčas“ buvo pastatytas pagal R. Rezos pjesę „God of Carnage“, kuri jai pelnė Tony apdovanojimą.

Žymiausi darbai – „Art“ (1994) ir „God of Carnage“ (2008).

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!