Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2022 m. 26 rugpjūčio d. 10:52
Uždarytoje Kauno senamiesčio gatvėje – šokiai iki sutemų

Pranešimo spaudai nuotr. Fot. O. Bričkutė.

Rugsėjo 5 d. 18 val. Kauno miesto muziejaus Tautinės muzikos skyrius uždaro miesto širdyje esančią L. Zamenhofo gatvę ir skiria ją lietuviškiems šokiams. Renginyje „ Šokanti L. Zamenhofo gatvė“ laukiami tiek mokantys, tiek nemokantys šokti, su pora ir be poros.

Pranešimo spaudai nuotr. Fot. O. Bričkutė.

Pirmą kiekvieno rugsėjo–birželio mėnesio pirmadienį muziejuje susirenka būrys žmonių, norinčių pašokti. Visgi L. Zamenhofo gatvėje vyksiantys lietuviškų šokių vakarai turi gana ilgą praeitį – jie muziejuje organizuojami jau 13 metų, t. y. nuo pat 2009-ųjų. Šią tradiciją buvo šiek tiek sustabdžiusi pandemija, tačiau 2022 m. vėl su entuziazmu buvo mokomasi ir šokama.

Šokiai paprastai neapsieidavo be gyvos muzikos. Į juos susirinkdavo įvairaus amžiaus žmonės, todėl jaunesnieji galėdavo pasimokyti iš vyresniųjų. Šokis tapo natūraliu tiltu, jungiančiu skirtingas kartas bei kultūrines patirtis.

Siekdami saugoti ir populiarinti lietuvių šokio tradiciją, mokyti lietuvių liaudies šokių, ugdyti platesnį požiūrį į liaudies kultūrą ir tradicinę muziką, muziejus kviečia į jau antrus metus vyksiantį ypatingą renginį – „Šokanti L. Zamenhofo gatvė“. Tai naujo lietuviškų šokių vakarų sezono sutikimas, kuris nebeapsiribos sale, o vyks pačioje L. Zamenhofo gatvėje.

Vakaro pradžioje vyks lietuviškų šokių mokymai su Vilniaus universiteto folkloro ansambliu „Ratilio“ (vadovai Milda Ričkutė, Kristina Aponavičiūtė, Damilė Bagdonavičienė, Vilius Marma) ir Kauno r. Domeikavos gimnazijos folkloro ansambliu „Serbentėlė“ (vadovai Daiva Bradauskienė, Vilius Marma, Kamilė Jurelevičiūtė), kurių metu bus mokoma lietuvių tradicinių šokių pagrindų.

O nuo 19.00 val. iki sutemų vyks lietuviškų šokių vakaras, kurio metu šokėjams gros ansambliai „Šakar makar“, „Kauno bandonija“ (vadovai Algirdas Kasperavičius ir Vilius Marma), Kauno r. Raudondvario kultūros centro ansamblis „Piliarožė“ (vadovas Vilius Marma), muzikantas Albinas Vaškevičius, Kauno r. Vandžiogalos kultūros centro kapela „Griežlė“ (vadovas Andrius Morkūnas), klubo „Papartis“ muzikantai, ansambliai „Folkus trio“ (vadovas Vidmantas Paleckis) bei „Sprycauka“ (Miglė Didbalytė, Deimantas Makrickas ir Vincas Linkevičius).

Pranešimo spaudai nuotr. Fot. O. Bričkutė.

Renginys vyks nuo eismo atskirtoje, užtvertoje L. Zamenhofo g. dalyje. Dalyvavimas renginyje – nemokamas.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!