Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2022 m. 31 rugpjūčio d. 13:43
Jautrus performansas „Malda už taiką“ jaudino žmonių širdis

Pranešimo spaudai nuotr.

Rugpjūčio 30-osios vakarą Prisikėlimo aikštė prisipildė šiauliečių ir ukrainiečių, kurie susirinko stebėti performansą „Malda už taiką“, skirtą palaikyti Ukrainos žmones. Teatralizuotas vaidinimas žiūrovus nukėlė į dvi skirtingas ukrainiečių gyvenimo dienas. Pirmą – kupiną džiaugsmo ir antrą – pirmąją karo dieną, kai žmonių namus atakavo iš dangaus skriejančios bombos ir buvo girdimi panikuojančių žmonių balsai. Performansu siekta priminti visuomenei, kad karas tebevyksta ir palaikyti kovojančius už laisvę ukrainiečius.

Organizatorius – Šiaulių kultūros centras. Idėjos autorė – Liubov Yarmoshenko.

Antradienio vakarą centrinėje miesto aikštėje dėmesys buvo skirtas Ukrainai. Čia žiūrovų širdis jaudino performansas „Malda už taiką“, kuris susirinkusiems žmonėms leido pamatyti dvi skirtingas ukrainiečių gyvenimo dienas, t. y. iki karo ir pirmąją karo dieną.

Pranešimo spaudai nuotr.

Performanso pradžioje scenoje tvyrojo laimė, pripildyta gyvenimo džiaugsmo – ramiai vaikštinėjo senjorai, žaidė vaikai, jaunuolis piršosi savo mylimajai. Staiga situacija pasikeitė. Aikštėje pradėjo aidėti sirenos, girdėjosi šūviai, žmonių verksmai. Performanso scenoje, kaip ir ukrainiečių gyvenime, įsivyravo chaosas: žmonės lakstė, klykė, slėpėsi, žuvo kariauti pasiryžęs ir neseniai susižadėjęs jaunuolis.

Pranešimo spaudai nuotr.

Renginio kulminacija tapo visuotinė „Tėve mūsų“ malda lietuvių ir ukrainiečių kalbomis bei karo baigties, vilties ir tikėjimo maldavimas.

Pranešimo spaudai nuotr.

Pasirodymas baigtas bendra grupės „Vairo“ ir Lauros Remeikienės muzikine dainų kompozicija ukrainiečių ir lietuvių kalbomis.

Pranešimo spaudai nuotr.

Jautriame pasirodyme, palietusiame kiekvieno susirinkusiojo širdis, dalyvavo Modestas Vaitkevičius, Maryna Mohylevska, Loreta Mikutienė, Olena Lastivka, Sergejus Achmetovas, Šiaulių kultūros cento choreografijos studija „Aušrelė“ (meno vad. Mindaugas Kosaitis, meno vad. asist. Vita Adomėnaitė-Butnorienė), Šiaulių kultūros centro suaugusiųjų mėgėjų teatras „Durys“ (meno vad. Virginijus Dargis), Šiaulių menų mokyklos šokių kolektyvas „Dance MIX“ (dalyvauja ukrainiečių vaikai), grupė „Vairas“ ir Laura Remeikienė.

Pranešimo spaudai nuotr.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!