Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2022 m. 7 rugsėjo d. 11:07
Vilniuje kelionę po Lietuvą užbaigs JAV ambasados Edwardo S. Curtiso fotografijų apie Šiaurės Amerikos autochtonus paroda
Edward S. Curtis

Edward S. Curtis – Šešėlių Gaudytojas. Pranešimo spaudai nuotr.

Minint JAV ir Lietuvos diplomatinių santykių šimtmetį, rugsėjo 6 d. Vilniaus lenkų kultūros namuose (Naugarduko g. 76) atidaryta amerikiečių fotografijos pionieriaus ir etnologo Edwardo Sheriffo Curtiso fotografijų paroda „Šešėlių gaudytojas“. Tai – paskutinė galimybė pamatyti ketverius metus keliavusią ir beveik trisdešimt miestų aplankiusią parodą.

Edward S. Curtis

Edward S. Curtis – Šešėlių Gaudytojas. Pranešimo spaudai nuotr.

Tai unikali proga susipažinti su legendinio JAV fotografo projektu, vykdytu Šiaurės Amerikoje XX amžiaus pradžioje. Šis viso gyvenimo projektas truko 30 metų, kainavo 37 milijonus dolerių ir padovanojo ateitiems kartoms 40 tūkstančių fotografijų. Edwardas Sheriffas Curtisas grūmėsi beviltiškoje kovoje su laiku, stengdamasis išsaugoti, nufotografuoti ir užfiksuoti Šiaurės Amerikos autochtonų tautų kultūros likučius, dar nesunaikintus baltųjų ekspansijos. Remiamas tokių žmonių kaip bankininkas Johnas Pierpontas Morganas ir buvęs JAV prezidentas Theodore’as Rooseveltas bei aukodamas savo sveikatą ir šeimai skirtą laiką, Curtisas daugybę dienų praleido tarp įvairių Amerikos autochtonų genčių, kol galų gale išleido unikalų ir neprilygstamą darbą „The North American Indian“ (liet. Šiaurės Amerikos indėnai). Lietuvoje bus eksponuojama 40 kruopščiai atrinktų fotografijų iš JAV Valstybės departamento Švietimo ir kultūros skyriaus.

Edward S. Curtis

Edward S. Curtis – Šešėlių Gaudytojas. Pranešimo spaudai nuotr.

Parodą organizuoja JAV ambasada Lietuvoje. Parodos kuratoriai Eglė Deltuvaitė ir Darius Vaičekauskas, partneriai – Lietuvos fotomenininkų sąjungos Klaipėdos skyrius ir Vilniaus lenkų kultūros namai. Parodą „Šešėlių gaudytojas“ Vilniaus lenkų kultūros namuose bus galima aplankyti iki spalio 6 d.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!