Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2022 m. 12 rugsėjo d. 11:01
Šeštadienį Vilniuje koncertuos pasaulinio garso improvizatorių duetas

Pranešimo spaudai nuotr.

Koncertinis 2022-ųjų rudens sezonas tik įsibėgėja. Improvizacinės ir džiazo muzikos fanus lepinanti „Improdimensijos“ komanda ragina kalendoriuje pasižymėti – rugsėjo 17-ąją, nes tądien „MAMA Studios“ (A. Mickevičiaus g. 29, Vilnius) erdvėje koncertuos pasaulinio garso improvizatorių – danų saksofonininkės Lottes Anker ir JAV būgnininko Chriso Corsano – duetas bei nemažiau intriguojantys Lietuvoje užuovėją radusio saksofonininko iš Baltarusijos Gregorijaus Horonenko, kompozitoriaus ir elektroninių garsų šamano Andriaus Šiurio bei perkusininko Kristupo Kmito trio.

L. Anker ir C. Corsano – neabejotinai improvizacinės muzikos elito atstovai, savo kūryba esmingai keičiantys muzikos suvokimą. Tiek Lotte, tiek Chrisas – skirtingų kartų atstovai, tačiau juos jungia juvelyriškai tikslus instrumentų valdymas, novatoriškas komponavimas bei nenuspėjamos improvizacijos. Bet kokie kartų skirtumai, judviem užlipus į sceną, dingsta akimirksniu, o klausytojus užlieja neįtikėtinai subtilios garsų vilnys.

L. Anker – į muzikos sceną įžengė praėjusio amžiaus 9-ajame dešimtmetyje. Jos kelias į muziką prasidėjo klasikinio fortepijono studijomis, o 1980-aisiais, susižavėjusi Johnu Coltrane’u ir Wayne’u Shorteriu, ji perėjo į saksofono klasę ir nėrė į improvizacinę muziką. Kopenhagos universitetą baigusi saksofonininkė 1988 m. kartu su pianiste Mette Petersen įkūrė šiuolaikinio džiazo kvartetą, su kuriuo išleido kritikų atmintyje įsirėžusį albumą „Beyond the Mist“. Nuo 1996 m. L. Anker yra viena iš Europos avangardinės muzikos gerbėjams puikiai žinomo „Copenhagen Art Ensemble“ lyderių. Ši apžvalgininku improvizacijos karalienė iš Danijos tituluojama muzikantė aktyviai bendradarbiauja su pianistu Craigu Tabornu, būgnininku Geraldu Cleaveriu, pianiste Marilyn Crispell, elektroakustinės muzikos kūrėju Jakobu Riisu ir kt. Ji taip pat aktyviai komponuoja tiek didelės, tiek mažos apimties ansambliams. L. Anker kūrybai būdinga savita ir daugiasluoksnė šiuolaikinės akademinės, laisvosios improvizacinės, džiazo bei klasikinės muzikos interpretacija.

Pranešimo spaudai nuotr.

Laisvojo džiazo, avangardinio roko ir eksperimentinės muzikos gerbėjų ausyse C. Corsano vardas, neabejotinai, yra skambėjęs. Praėjusio amžiaus 10-ojo dešimtmečio pabaigoje į muzikos sceną įsiveržęs būgnų bei perkusijos asas netrukus tapo itin geidžiamu muzikantu. Talentu ir charizma apdovanotas C. Corsano bendradarbiauja su pačiais aktualiausiais ir esmingiausiais muzikos vardais. Žvilgtelėję į Chriso biografiją aptiksite tokius vardus kaip Joe McPhee, Evanas Parkeris, Thurstonas Moore‘as, Richardas Bishopas, Billas Orcuttas, Jimas O’Rourke’as, Okkyung Lee ir t.t. Be to, jei nors kartą klausėte islandų deivės Björk albumo „Volta“ arba 2008 m. lankėtės jos koncerte Vingio parke, tai galite būti tikri, kad Chrisą esate girdėję.

Tai neišpasakytai įvairialypis ir lakios fantazijos muzikantas, nuolat ieškantys naujų būdų prakalbinti mušamuosius instrumentus. Net neturėdamas jokio būgno ar įprasto perkusinio instrumento po ranka, Chrisas gebėtų sugroti įsimintiną koncertą vien su tuo ką rastu aplink save. Neatsitiktinai 2013 m. JAV žurnalas „Spin“ jį įtraukė į 100-o geriausių alternatyviosios muzikos būgnininkų sąrašą.

Rugsėjo 17-ąją be Lottes ir Chriso dueto į sceną taip pat žengs G. Horonenko, A. Šiurio ir K. Kmito trio. Neseniai susikūręs saksofoną, elektroniką ir perkusiją apjungiantis kolektyvas – tai nenušlifuotas laisvosios improvizacijos deimantas, kurį išgirsti gyvai kol kas progų nebuvo daug. Tie kas girdėjo, vienbalsiai tvirtina, jog šių vaikinų kuriamas daugiasluoksnis ir intensyvus garsinis pasakojimas nepalieka abejingų. „Improdimensijos“ lankytojų laukia maloni ir netikėta nauja pažintis su jaunosios kartos atstovais, kurie drąsiai savo gebėjimais nurungtų ne vieną scenos senbuvį.

Koncertą iš dalies remia Lietuvos kultūros taryba ir Vilniaus m. savivaldybė

Bilietai: https://tickets.paysera.com/lt/event/lotte-anker-chris-corsano-duo-dk-us-gregory-horonenko-andrius-siurys-kristupas-kmitas-blr-lt

Plačiau „Improdimensijos“ „Facebook“ paskyroje: https://www.facebook.com/improdimensija

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!