Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2022 m. 19 rugsėjo d. 17:32
Teatro „Atviras ratas“ premjera „NT drama“ – aktualus žvilgsnis į skolon perkamas iliuzijas

Jokūbo Verbicko nuotr.

Rugsėjo 21-22 d. 19 val. sostinės Ašmenos gatvėje įsikūrusioje studijoje Vilniaus miesto teatras „Atviras ratas“ pristatys pirmąją šio sezono premjerą – režisierės Ievos Stundžytės spektaklį „NT drama“ pagal dramaturgės Gabrielės Labanauskaitės pjesę, aštriu žvilgsniu analizuojantį idealaus gyvenimo stereotipus ir jų kainą.

Stiprėjantis ekonominis nerimas, nespėtos prikimšti finansinės pagalvės, išsipūtęs būsto kainų burbulas, atrodytų, taip ir kėsinasi atimti universalią svajonę – nuosavus namus. Nuo nufotošopintos agento šypsenos iki dar vienų užkampio terasų reklamos socialiniuose tinkluose – visa tai vilioja į iliuzijos spąstus, negailestingai sukramtančius paskolų ir palūkanų skaičiais.

Spektaklis „NT drama“ siūlo gilų iliuzijų skrodimą: jame žiūrovo laukia subtilaus humoro persmelktas žvilgsnis į manipuliaciją utopijomis ir idealaus gyvenimo stereotipais, būdingą visai nekilnojamojo turto infrastruktūrai.

Spektaklio režisierė Ieva Stundžytė prisimena, kad pirmoji pažintis su pjese įvyko prieš daugiau nei metus, Vokietijoje rengiamo tarptautinio teatro festivalio „Heidelberger Stückemarkt“ metu. Dėl pandemijos nuotoliniu būdu 2021-aisiais vykusiame festivalyje „NT Drama“ buvo atrinkta dramos kūrinių konkursui, kuriame pelnė ir tarptautinę pjesių autorių premiją.

„Dramaturgų Gabrielės Labanauskaitės ir Mato Vildžiaus pjesės kartu su mano „Identify“ buvo atrinktos šiam dramaturgijos konkursui – prodiuserės Giedrės Liugaitės pastangos bei užsidegimas mums sukūrė galimybę atstovauti visam Lietuvos teatrui. Tada ir kilo mintis, kad būtų visai įdomu būtent „NT dramą“ kada nors pastatyti teatre“, – pasakoja I. Stundžytė.

Nusprendusi spektaklį kurti savo kūrybiniuose namuose – „Atvirame rate“ – režisierė į pagalbą pasikvietė kurso draugus aktorius Giedrių Kielą ir Benitą Vasauskaitę bei keturis buvusius studentus: Jurgį Marčėną, Justiną Smieliauskaitę, Matą Pranskevičių ir Lyją Maknavičiūtę.

Kūrybinio proceso metu socialinė spektaklio tema dar labiau sustiprėjo globaliame kontekste, kuomet Rusijos kruvinas karas prieš Ukrainą įnešė chaoso į Europos ekonomiką. Augant sąskaitoms ir palūkanoms daugelio norai bei troškimai, sutelkti į nuosavą stogą virš galvos, reikalauja vis daugiau beatodairiškų, beprasmių pastangų ir investicijų.

„Pjesė paradoksali ir gal net per daug atpažįstama beveik kiekvienam, tačiau minėtas paradoksas jai suteikia netikėtų ir nenuspėjamų spalvų, todėl turiu įtarimą, kad spektaklis tikrai praplės „Atviro rato“ žiūrovų ratą“, – teigia režisierė.

Spektaklio centre atsiduria jauna moteris, po skyrybų su partneriu pasiryžusi naują gyvenimą pradėti nuo tvirto pagrindo po kojomis – nuosavo buto. Sudužusias ateities svajones bandydama lipdyti naujomis stabilaus gyvenimo iliuzijomis, ji susiduria su kapitalistiniu absurdu, neįkandamon skolon pardavinėjančiu jaunam žmogui normalumo idėją.

„Pats laikas mąstyti, Juste, ką darysi toliau. Ar gyvensi kaip benamė paauglė, kur papuola, ar oriai miegosi savo lovoje po savo būsto stogu. Juk tau jau trisdešimt dveji!“, – daugeliui pažįstamą aplinkos spaudimą taikliai įžodina spektaklio herojės bičiulis. Ironiška, kad būtent orumas kovoje dėl nuosavo būsto krenta pirmasis.

„Kartoninis pasaulis, kartoniniai tarpusavio santykiai, popierinės vertybės – išties kraupu, kai pagalvoji, kad pinigai, jų kiekis, jų suteikiama galia gali viską, kas atrodė tikra, amžina ir išties vertinga, negailestingai paversti į panaudoto popieriaus krūvą, tinkančią nebent pakuroms“, – svarsto spektaklio režisierė I. Stundžytė.

Premjera „NT drama“ – teatro „Atviras ratas“ studijoje Ašmenos g. 6, Vilniuje, rugsėjo 21 ir 22 dienomis 19 val.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!