Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2022 m. 1 spalio d. 22:15
Redentorė – Venecijos bažnyčia, davusi pradžią kasmetinei miesto šventei

Santissimo Redentore bažnyčia Giudecca saloje, Venecijoje | © „Vilniaus galerija“ / Audrius Klimas, 2017 m.

Redentorės bažnyčia (Church of the Santissimo Redentore)  arba Švenčiausio Išgelbėtojo bažnyčia – 1592 metais baigta statyti renesanso stiliaus bažnyčia Venecijoje, Džudekos (Giudecca) saloje, turinti mažosios bazilikos statusą. Tai vienas iš žymiausių architekto Andrėjos Paladijo (Andrea Palladio) statinių.

Susiję:

Po 1575–1577 m. maro epidemijos, nusinešusios daugiau nei 50 000 venecijiečių gyvybių, Respublikos Senatas nusprendė pastatyti bažnyčią, kaip padėką Aukščiausiajam už pagaliau pasibaigusias miestiečių kančias. Ši garbinga misija buvo patikėta didžiajam Renesanso architektui Andrėjai Paladijui, kuris  1577 m. ir pradėjo didžiąsias bažnyčios statybas, trukusias 15 metų. Deja, pats   Andrėja Paladijas statybų neužbaigė, o po architekto mirties 1580 m.  darbus tęsė  Antonio da Ponte. Baigus statyti bažnyčią, 1592 metais, Venecijos Senatas nusprendė, kad kiekvieną liepą bus pastatytas pontoninis tiltas, jungiantis Zatterę su Džiudekos sala. Ilgainiui ši tradicija tapo svarbia venecijiečių švente, žinoma kaip Festa del Redentore, kuri švenčiama trečiąjį liepos sekmadienį. Tą dieną vyksta procesija, gondolų regata, o vakare fejerverkai.

 

Bažnyčioje gausu meno kūrinių, garsių dailininkų paveikslų – Jacopo Tintoretto, Francesco Bassano, Paolo Veronese.  Nors bažnyčia  yra Giudecca saloje, šiek tiek nutolusioje nuo Venecijos širdies, bet tokioje vietoje, kur ji aiškiai matoma iš  San Marco aikštės. Bažnyčia atvaizduota daugelio menininkų paveiksluose kaip vienas iš pagrindinių Venecijos kultūros ir architektūros simbolių.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!