Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2022 m. 3 spalio d. 20:59
Pasivaikščiojimas po „ArtVilnius’22“ meno lauką: ką pamatyti, ko nepraleisti?

Meno mugė „ArtVilnius “ | Organizatorių archyvo nuotr.

Šį savaitgalį Lietuvos parodų ir kongresų centras „Litexpo“ virs didžiausia Lietuvoje meno galerija. Trijose pagrindinėse centro salėse ir lauke – 12 tūkstančių kvadratinių metrų plote – įsikurs 70 meno galerijų ir institucijų, 320 menininkų iš 18 pasaulio šalių. Tarptautinės šiuolaikinio meno mugės „ArtVilnius’22“ programos rengėjai ir kuratoriai mugės lankytojams parengė programą, kurios svarbiausi akcentai – instaliacijos bei skulptūros žanrai ir ekologija, mugės viešnia – Ukraina.

Kaip nepasiklysti „ArtVilnius’22“ meno labirintuose? Ką svarbu ir būtina pamatyti? Su kokiais Lietuvos ir kitų šalių menininkais susipažinti? Padėti jums gali šie navigaciniai patarimai.

Galerijų ieškokite 5 ir 3 salėse

Pagrindinė „ArtVilnius’22“ galerijų programa ir stendai „Litexpo“ bus įsikūrę 5 ir 3 salėse. Ten lankytojų, meno kolekcionierių ir pirkėjų lauks tiek mugės senbuvės, galerijos „Okapi“ (Estija), „Māksla XO“ (Latvija), „Galerie Nivet-Carzon“ (Prancūzija), Lietuvos dailininkų sąjungos galerija „Meno parkas“, „Baroti“ (KADS), „Meno niša“, „The Rooster gallery“, „Galerija Kristina Norvilaitė“, „Terra Recognita“ ir kitos, tiek pirmą kartą mugėje dalyvaujančios – „Galerie Intershop“ (Vokietija), Latvijos galerija „Look!“, Meno ministerija iš Kauno ir Tumo galerija iš Vilniaus.

„ArtVilnius’22“ organizatoriai džiaugiasi ir dideliu būriu regionų galerijų. Dalyvaus Panevėžio miesto dailės galerija ir LDS galerija „Galerija XX“, Dusetų dailės galerija, Molėtų dailės galerija, Palangos „Ramybės Galerija“, Šiaulių LDS galerija „S_in.“, VDA Telšių dailės galerija, „Vilkamirgės“ galerija iš Ukmergės. Ukrainos galerijų programai atstovaus: „Tsekh“ (Kijevas | Vilnius), Lvovo „Ya Gallery“, Kijevo „Art14“ ir „Ra Gallery“, Kijevo „Shcherbenko Art Center“ ir Ukrainai šiemet 59-ojoje Venecijos bienalėje atstovaujanti „The Naked Room“.

Iš anksto išsirinkti įsigyti patinkančius mugės darbus jau dabar galima elektroniniame mugės dalyvių kataloge Artvilnius.com/lt/katalogas. Pasirinktus darbus galėsite išsisaugoti ir atsisiųsti sau į elektroninį paštą. Tie, kurie į mugę atvykti negalės, apžiūrėti meno kūrinius ir užeiti į galerijas po mugės turės galimybę interaktyviame 3D ture.

4 salėje – „Karščiuojantys kūnai“

Šiemet „ArtVilnius“ 4 salėje Projektų zoną rengęs šiuolaikinio meno kuratorius ir rašytojas Valentinas Klimašauskas dėmesį sutelkė į ekologijos temą. Jungtinis projektas „Karščiuojantys kūnai“ projektų zoną transformavo į atvirą ir žiūrovus įtraukiančią „miesto mieste“ ekosistemą. Joje – ir Krokuvos šiuolaikinio meno muziejaus MOCAK pristatoma „Queer“ feministės Natalios LL (1937–2022) kūryba, ir šiuo metu Venecijos meno bienalėje Lietuvai atstovaujančio menininko Roberto Narkaus scenos instaliacija „Sužeistas vėjas“, ir „ArtVilnius’22“ ypatingojo partnerio „Lewben“ įsteigto fondo „Lewben Art Foundation“ parengta grupinė paroda „Ar aštuonkojai sapnuoja žmones?“, kurioje – ir vieno žymiausių austrų menininko Erwino Wurmo skulptūra „Fat Car“, tirianti ryšį tarp galios, turto ir kūno svorio.

Būtina pamatyti ir Jono Meko dienoraštį „365 dienos“, kurį pristato Jono Meko vizualiųjų menų centras, taip pat ekologijai ir Ukrainai skirtą videofilmų programą. Projekte „Studijos“ dvylika Vilniaus dailės akademijos meno doktorantūros studentų pristatys savo praktinių tyrimų dalis. Savo individualius projektus pristatys menininkai Danas Aleksa, Madeleine Andersson (Švedija), Anna K. E. (Sakartvelas) ir Florian Meisenberg (Vokietija), Oleksiy Radinski (Ukraina) bei Marija Žiemytė.

Viduje ir lauke nusities skulptūrų, instaliacijų ir performansų takas

Mugės erdvėse tradicija tapo tarptautinė skulptūrų, instaliacijų ir performansų paroda „Takas“. Parodos kuratorius, menininkas, VDA Skulptūros katedros vedėjas doc. Vytenis Burokas pristato 29 individualių menininkų projektus.

Lauke prie „Litexpo“ centro bus įkurdintos Jono Aničo, Tauro Kensmino, Mato Janušonio, Nerijaus Ermino, Ryčio Urbansko, Rafalo Piesliako skulptūros. Tekstilininkė Monika Grašienė-Žaltė mugės lankytojus šiemet sugrąžina į parodų centro balkoną, kuriame jos įspūdingos apimties kūrinys kalba apie šių dienų aktualijas. Į pasaulio įvykius reaguos ir daugiau menininkų – Žygimantas Augustinas, Severija Inčirauskaitė-Kriaunevičienė, Sergei Beloaki ir kiti.

Mugės lankytojų numylėtinė Monika Dirsytė parodys naują savo kūrinį „Ašies kodas“, kurį atliks kartu su operos soliste Agne Sabulyte. Tai bus aštuonias valandas truksiantis, penktadienį ir šeštadienį vyksiantis dialogas žmogaus ašies tema. Performansas vyks „Litexpo“ lauke, prie įėjimo į sales.

Geriausiųjų rinkimai

Kaip ir kasmet, „ArtVilnius’22“ metu vyks geriausių mugės dalyvių rinkimas, kuriuos išrinks tarptautinė komisija, kurioje – menotyrininkas, fotografas, tarptautinių ir respublikinių meninių projektų, parodų, akcijų rengėjas ir dalyvis Virginijus Kinčinaitis, MOCAK šiuolaikinio meno muziejaus Krokuvoje kuratorė Monika Kozioł, „ArtVilnius’22“ projektų zonos kuratorius, menotyrininkas ir rašytojas Valentinas Klimašauskas, Lietuvos tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjungos pirmininkė, kultūros komplekso SODAS 2123 vadovė Danutė Gambickaitė, meno kuratorė ir vizualinių studijų tyrėja Lesia Kulchynska iš Ukrainos.

Apdovanojimų ceremonija vyks spalio 7 dieną, 18 valandą, 5 „Litexpo“ salėje, įsikūrusioje LRT studijoje. Čia bus paskelbtos 7 geriausios „ArtVilnius’22“ galerijos, geriausias „ArtVilnius’22“ menininkas, geriausia „ArtVilnius’22“ skulptūra / instaliacija, geriausias jaunasis „ArtVilnius’22“ menininkas (mugės mecenatės, advokatų kontoros „Cobalt“ premija). Sekmadienio vakarą bus apdovanota „Rinktinė žiūrovų galerija“ ir „Rinktinis žiūrovų Ukrainos menininkas“, kuriems bus įteikta „Volfas Engelman“ premija.

Naktinėtojams

Penktadienio vakarą, kai užsivers „Litexpo“ durys, lankytojai kviečiami į Vilniaus miestą, kuriame vyks meno festivalis naktinėtojams „Art After Hours“. Festivaliui atsiveria Vilniaus meno galerijų, meno institucijų ir meno erdvių durys, vyks susitikimai su kūrėjais, galerininkais, ekskursijos po parodas su menotyrininkais, netgi performatyvūs Taro kortų skaitymai.

„Art After Hours“ dalyvaus 14 galerijų ir meno erdvių, 80 menininkų ir vyks 9 renginiai (susitikimai su menininkais, turai po parodas, performansai ir parodų atidarymai). Galerijos ir muziejai svečius kviečiami naktinėti iki 23 valandos. „Art After Hours“ renginys yra Vilniaus 700-ojo jubiliejaus programos 700vilnius.lt dalis, festivalį iš dalies finansuoja Vyriausybės kanceliarija.

Ekskursijos ir bilietai

Bilietus į „ArtVilnius’22“ lankytojai kviečiami įsigyti „Bilietai.lt“ portale. Organizatoriai rekomenduoja išvengti eilių ir iš anksto įsigyti elektroninius bilietus, kurie mugės dienomis brangs. Vienos dienos bilieto kaina iki renginio – 14 Eur (renginio metu – 15 Eur), dviejų dienų bilietas – 22 Eur. Spalio 7 d., penktadienį, „ArtVilnius’22“ lankytojų su bilietais lauks nuo 14 iki 20 val., šeštadienį – nuo 11.30 iki 20.00 val. ir sekmadienį – nuo 11.30 iki 18.00 val.

„ArtVilnius’22“ tęsiamos didelio populiarumo sulaukiančios ekskursijos po mugę su menotyrininkais, kurie profesionaliai padės naviguoti po renginio sales, stendus ir supažindins lankytojus ir meno pirkėjus su svarbiausiais mugės akcentais. Dienos bilieto su ekskursija kaina – 30 Eur. Daugiau informacijos apie mugę, jos programą ir dalyvius rasite renginio puslapyje www.artvilnius.com.

„ArtVilnius’22“ finansuoja Lietuvos kultūros taryba, globoja Vilniaus miesto savivaldybė, ypatingasis partneris – „Lewben“, mecenatė – advokatų kontora „Cobalt“.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!