Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2022 m. 31 spalio d. 17:56
Futuristinė ateitis ir paauglių istorija premjeroje „Ateities medžiotojai”

„Ateities medžiotojai”. Pranešimo spaudai nuotr.

Režisierius Gabrielius Zapalskis visus mažuosius teatro lankytojus bei tėvelius kviečia į futuristio spektaklio premjerą „Ateities medžiotojai“. Dar nematytas vaidinimas stebins Kaune, Klaipėdoje, Utenoje, Alytuje ir Jonavoje, o tolimoje ateityje gyvenantys paaugliai leisis į nuotykių kupiną kelionę susigrąžinant savo tėvus.

Užvaldyti pasaulį

Timas ir Lori trokšta susigrąžinti savo tėvus, tačiau gyvenant prižiūrimiems ir sekamiems miesto valdybos tai ne tik pilnas iššūkių, tačiau ir netikėtų atradimų siekis! Pikti ir griežti robotai, valdomi Tam Tikrų Asmenų, nori užvaldyti pasaulį. Niekas nežino, kiek miestų liko žemėje, bet jie jau valdo Moto didmiestį. Tam Tikri Asmenys ištrina žmonių atmintį tam, kad būtų lengviau juos kontroliuoti. Žinoma, ne visos mašinos ir robotai yra priešai, bet Timas ir Lori, taip neteko savo tėvų. Paaugliai ketina iššiaiškinti kas prižiūri ir valdo miestą, vaikus atskiria nuo jų tėvų ir ištrina jiems prisiminimus, o tuomet – išgabena į kitą miestą. Nors jie ne viską prisimena, padedant revoliucionieriui Gervudui ir vienintelei išlikusiai žmonių operacinei sistemai Zaliui, jie planuoja visa tai sustabdyti. Kad pasipriešintų piktavaliams ir susigrąžintų savo šeimą, jie išsiruošia pabėgti.

„Ateities medžiotojai”. Pranešimo spaudai nuotr.

Skirtingi ir tuo gražūs

Pagrindiniai spektaklio herojai Lori ir Timas – labai skirtingi. Nenuorama Timas įsitikinęs, jog tik jis pats geriausiai žino kodėl yra toks ir ne kitoks bei mėgsta prisitatyti pats. Berniukas karštligiškai svajoja apie susitikimą su kompiuterinių žaidimų veikėjais. O tvirto būdo, paslaptingajai jo draugei Lori dažnai tenka jį gelbėti. „Mes visi esame skirtingi ir būtent tuo gražūs. Per savitas veikėjų charakterio savybes išryškinami jų, kaip asmenybių skirtumus, išaukštinamos kompromiso paieškos nesutarimų metu, pabrėžiamas atlaidumas, ryžtas, kantrybė ir meilė. Na, ir kaip pridera teatrui, truputėlį atsukame veidrodį jauniesiems žiūrovams – be menkiausio moralo, akcentuojame, kad norint pasiekti didelius dalykus, būtina vienytis.“ – apie ugdančias vertybes spektaklyje pasakoja kūrėjas Gabrielius Zapalskis.

Ateities medžiotojai

„Ateities medžiotojai”. Pranešimo spaudai nuotr.

Fantastika teatre

Režisierius tikina, jog šiandien mūsų kasdienėje aplinkoje jau nemažai fantastikos elementų: „jeigu rytoj galėtume skristi bet kuria mašina, tai būtų absoliutus fantastikos pavyzdys, tačiau dronai, kalbančios lempos jau kuris laikas gyvena tarp mūsų“. Tačiau teatre kur kas rečiau galima sutikti fantastinio pasaulio elementus, todėl tam, jog nepritrūktų specialiųjų efektų, kūrėjai pasikliauja detalėmis: terminais, sprendimais bei situacijomis, kurios yra savotiški matytų fantastinių filmų ir animacijos atgarsiai. O tuo pačiu metu stengiasi ir išlaikyti balansą tarp efektų, formos ir pagrindinės istorijos turinio.

Ateities Medžiotojai

„Ateities medžiotojai”. Pranešimo spaudai nuotr.

Įtraukiantys kūrėjai ir veikėjai

Premjeroje „Ateities medžiotojai“ drauge kuria žinomi aktoriai: vaizdo epizoduose sužiba Eglė Gabrėnaitė ir Saulius Bareikis, balsus įgarsina Andrius Kaniava, Darius Miniotas, kostiumus ir scenografiją kūrė Laura Luišaitytė, o pagrindinius vaidmenis atlieka Danas Kamarauskas ir Diana Kamarauskaitė.  „Labai retas reiškinys, kuomet galima pakviesti du profesionalius aktorius, kurie taip pat yra ir brolis ir sesuo. Tamprus ryšys tarp jų yra neišvengiamai artimas ir scenoje, o jiems patikėti vaidmenys turi labai panašias sąsajas ir istorijoje.“ – džiaugiasi spektaklio autorius G. Zapalskis. Jis priduria, jog tekstą rašė jau galvodamas apie pagrindinius atlikėjus, o kiti pasirodymo kūrėjai – žinomi Lietuvos aktoriai.

Ateities medžiotojai

„Ateities medžiotojai”. Pranešimo spaudai nuotr.

Pasirodyme „Ateities medžiotojai“ veikėjų bendravimas tarpusavyje itin realistiškas – čia liejasi ne tik įvairios emocijos, tačiau atsispindi ir paauglių bendravimo maniera bei kylantys konfliktai. Kūrėjai laikosi principo, jog vaikai yra protingos asmenybės, o spektaklis jaunuosius žiūrovus įtraukia veikėjų tikrumu bei kelia nuostabą, jog scenoje problemos gali būti pateikiamos taip atvirai. Režisierius atskleidžia, jog nenori kurti teatro vaikams, kuris įkūnytų naivias ar primityvias, „vaikiškas“ problemas, todėl šiuo spektakliu siekia paprasto, bet gyvenimiško veiksmo. Uždara peržiūra įrodė, jog spektaklis jaunimui neleidžia nuobodžiauti, besąlygiškai įtraukia į veiksmą, o spektaklio realistiškumas kelia nuostabą, todėl premjera visoje šalyje – itin laukiama.

Premjera „Ateities medžiotojai“ lapkričio – gruodžio mėnesį įvyks Girstučio kultūros rūmuose Kaune, Utenos kultūros centre, Alytaus miesto teatre, Jonavos kultūros centre ir didžiojoje Švyturio arenoje Klaipėdoje.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!