Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2022 m. 8 lapkričio d. 14:20
Pasaulyje Lietuvos vardą garsinanti „Saulė ir jūra“ vėl skambės namuose
performansas Saulė ir jūra

Rugilės Bazdžiukaitės, Vaivos Grainytės, Linos Lapelytės opera-performansas „Saulė ir jūra“ Vilniaus taksi parke, 2021. Fot. E. Levin.

Prieš metus Vilniuje parodyta ir didžiulio susidomėjimo sulaukusi opera-performansas „Saulė ir jūra“ sugrįžta į Vilniaus taksi parką. Menininkių Rugilės Barzdžiukaitės, Vaivos Grainytės ir Linos Lapelytės kūrinys sostinėje bus rodomas gruodžio 8–11 dienomis.

„Auksiniu liūtu“ 2019 m. Venecijos bienalėje apdovanota opera gruodžio 9–11 dienomis sostinėje darsyk suskambės lietuviškai, o gruodžio 8 dieną bus atliekama angliškai. Į šios dienos pasirodymus atvyksta tarptautinė atlikėjų trupė. Su ja per pastaruosius metus „Saulė ir jūra“ keliavo į Briuselį, Roterdamą, Reikjaviką, Londoną, Helsinkį, Vysbadeną, Jeruzalę, Barseloną, Porto ir Lisaboną. Iš viso kūrinys jau skambėjo 25 miestuose, 18-oje šalių.

performansas Saulė ir jūra

Rugilės Bazdžiukaitės, Vaivos Grainytės, Linos Lapelytės opera-performansas „Saulė ir jūra“ Vilniaus taksi parke, 2021. Fot. G. Jauniškis.

Šįkart į Lietuvą kūrinys grįžta po trumpesnės pertraukos. Pernai „Saulė ir jūra“ Vilniuje parodyta praėjus dviem metam po prestižinio įvertinimo ir ketveriems po premjeros Vilniaus tarptautiniame teatro festivalyje „Sirenos“.

„Dėl koronaviruso pandemijos ir intensyvių kelionių po pasaulį užtrukome kūrinį parvežti namo. Praėjusį gruodį žiūrovų Lietuvoje parodytas ypatingas dėmesys mus nepaprastai sujaudino ir paskatino ieškoti galimybių kaip galima greičiau į operą pakviesti tuos, kuriems nepavyko jos pamatyti. Galų gale, šis nenuspėjamas laikas moko džiaugtis labai trapiomis dabarties akimirkomis ir stengtis nieko neatidėlioti“, – apie kūrinio rodymą Vilniuje sako autorės.

performansas Saulė ir jūra

Rugilės Bazdžiukaitės, Vaivos Grainytės, Linos Lapelytės opera-performansas „Saulė ir jūra“ Vilniaus taksi parke, 2021. Fot. E. Levin.

Apie žmogaus ir Žemės nuovargį operoje-performanse dainuojantys poilsiautojai guli dirbtiniame paplūdimyje, kuris šiemet ir vėl bus supiltas buvusiame Vilniaus taksi parke. Ypatingos architektūros statinyje žiūrovai gali judėti po aštuonių aukštų serpantiną ir stebėti veiksmą paplūdimyje iš viršaus – tarsi iš saulės perspektyvos. Pasak „Saulės ir jūros“ organizatorių, tai vienintelė tokia erdvė, kurioje teko surengti pasirodymus, kai žiūrovas gali keisti ne tik savo stebėjimo vietą, bet ir matomo paplūdimio mastelį – tai priartėdamas, tai nutoldamas.

Bilietai nuo lapkričio 8 dienos.

Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba. Projekto partneriai Vilniaus miesto savivaldybė, „Triniti Jurex“, Bilietai.lt, „JCDecaux“, LRT, „Žmonės“.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!