Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2022 m. 16 lapkričio d. 17:53
Paskutiniai ciklo „Dialogai su Čiurlioniu“ koncertai kvies dialogui „Čiurlionio džiazo“ tema

Dmitrijaus Golovanovo (fortepijonas) ir Jano Maksimovičiaus (saksofonas) duetas. Pranešimo spaudai nuotr.

Kas būtų, jei Čiurlionis būtų gyvenęs ilgiau? Kas būtų, jei jis, kaip ir jo amžininkai, būtų pažinęs džiazo muziką? Ir koks būtų Lietuvos džiazas, jei taip įvyktų? Šie klausimai veda į fantazijų pasaulį, kuriame džiazinėms čiurlioniškų svajų paieškoms klausytojus kvies itin ryškaus džiazo kūrėjų, improvizatorių Dmitrijaus Golovanovo (fortepijonas) ir Jano Maksimovičiaus (saksofonas) dueto, bei svečių iš Latvijos trio „Equanimity“ pasirodymai.

Latvijos trio „Equanimity“. Pranešimo spaudai nuotr.

Paskutiniai du M. K. Čiurlionio namų muzikinio projekto „Dialogai su Čiurlioniu“ koncertai, pasitelkiant džiazo elementus, platų spalvų spektrą, improvizacijos subtilybes bei įvairialypę muzikinę faktūrą, sieks atskleisti tarp Čiurlionio eilučių paslėptus kūrybinius lobius. Koncertų „Čiurlionis ir džiazas“ ir „Svajoti su Čiurlioniu“ metu gimstanti improvizatorių muzika taps tramplinu naujoms kūrybinėms idėjoms ir čiurlioniškųjų prasmių paieškoms. Atlikėjai tiki, kad gražiausi dalykai muzikoje yra tie, kurių negalime racionaliai paaiškinti, ir kviečia atrasti šiuos Čiurlionio stebuklus kartu.

Lapkričio 17 d., ketvirtadienį, 18 val. gyvo muzikinio bendravimo su klausytoju virtuozai Dmitrijus Golovanovas ir Janas Maksimovičius čia pat gimstančia muzika klausytojus įtrauks į kiekvienos sekundės išgyvenimą, kuriame jie taps muzikinių paieškų proceso dalyviais, dialogo kūrėjais. Abu muzikai – Golovanovas ir Maksimovičius – yra vieni žymiausių šalies improvizacinės muzikos ir džiazo atlikėjų, abiejų biografijose daugybė koncertų svarbiausiose šalies ir užsienio scenose bei festivaliuose, galybė bendradarbiavimų su užsienio atlikėjais. Ši daugiametė atlikėjų patirtis suformavo brandų skonį, išskirtinį skambesį ir ekspresyvų, net teatrališką, grojimą, kuris atveria klausytojų širdis, sielas ir mintis. Toks bus ir šis „Čiurlionio ir džiazo“ susitikimas M. K. Čiurlionio namuose – atviras, nenuspėjamas ir, svarbiausia, kviečiantis dialogui, kuris kutens muzikinius klausytojų receptorius.

Gruodžio 1 d., ketvirtadienį, 18 val. ciklo uždarymo koncerte svečiai iš Latvijos trio „Equanimity“ – Janis Rubikis (kontrabosas), Edgars Cirulis (fortepijonas) ir Rudolfs Dankfelds (mušamieji) – džiazo ritmu susirinkusią publiką kvies „Svajoti su Čiurlioniu“. 2016 metais susibūręs draugų trio savo kūryboje pina džiazo, akademinės ir roko muzikos ištakas. Jų muzikai būdingi meditatyvūs muzikiniai peizažai, stiprios ir dinamiškos ritminės struktūros bei veržlus, energingas žaidimas. Trio pavadinime „Equanimity“ slypinti ramybė – tai kertinis grupės kūrybos pamatas. Ramybės tema itin stipri ir Čiurlionio kūryboje. Taigi, koncerto M. K. Čiurlionio namuose metu atlikėjai, derindami skirtingų muzikinių pasaulių savybes, kurs muzikinę erdvę, kurioje bus galima svajoti su Čiurlioniu bei patirti nepažintus Čiurlionio kūrybos horizontus džiazinės meditacijos forma.

Projektu „Dialogai su Čiurlioniu“ M. K. Čiurlionio namai Vilniuje siekia įtraukti užsienio šalių atlikėjus į Lietuvos muzikos pasaulį: įtraukdami Čiurlionio kūrinius į savo repertuarą, menininkai garsina mūsų šalies kultūrą ir, žinoma, didį kūrėją. Tai vienas pagrindinių žingsnių, siekiant išlikti aktualiais ir būti matomais už tėvynės ribų, o muzika – tai viena universaliausių kalbų, leidžiančių šiuos tikslus įgyvendinti. Kaip yra sakęs pats Čiurlionis, „muzika – tai Dievo pasiuntinys, atsiųstas judinti švelniausias ir geriausias mūsų sielos stygas, raminti širdis, suvargusias gyvenimo rūpesčiuose, guiti iš jų melus, nedorybes, pavydus, neapykantas“.

M. K. Čiurlionio namų projekto „Dialogai su Čiurlioniu“ koncertai yra nemokami. Durys atidaromos 20 min. prieš koncertą. Išankstinė registracija nevykdoma. Prasidėjus koncertui, vėluojantys klausytojai neįleidžiami. Ciklą finansuoja Lietuvos kultūros taryba. Plačiau www.mkcnamai.lt.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!