Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2022 m. 29 lapkričio d. 11:54
Lietuviško kino triumfas Talino filmų festivalyje „Juodosios naktys“
G. Tamoševičius ir Vytautas V. Landsbergis

G. Tamoševičius ir Vytautas V. Landsbergis Talino filmų festivalyje. Fot. E. Štaub.

Šį savaitgalį pasibaigusiame A klasės filmų festivalyje „Juodosios naktys“ Taline buvo rodoma vienuolika lietuviškų filmų, iš kurių net šeši dalyvavo konkursinėje Baltijos kino programoje. Šios programos nugalėtoju tapo Giedriaus Tamoševičiaus ir Vytauto V. Landsbergio režisuotas istorinis filmas „Poetas“ (prod. Uljana Kim, Vytautas V. Landsbergis).

Filmas „Poetas“

Filmas „Poetas“

Vaidybinis filmas „Poetas“ sukurtas remiantis skaudžia ir paradoksalia Lietuvos pokario istorija, nutikusia dviems žinomiems Lietuvos žmonės – gabaus to meto rašytojui ir antisovietinės rezistencijos partizanų vadui. Filme nagrinėjama dilema, ar eiti į mišką, kovoti ir, tikėtina, garbingai žūti už tėvynės laisvę, ar pabandyti išlikti, kolaboruoti ir tapti garsiu sovietiniu rašytoju.

Pasak festivalio žiuri, naudodamas įspūdingą kinematografinę kalbą, filmas puikiai įamžina įtemptą laikmečio atmosferą.

Konkursinėje Baltijos kino programoje sužibėjo ir lietuviška koprodukcija „Sielų aukcionas. Neįtikėtina Auroros Mardiganian istorija“ (rež. Inna Sahakyan, liet. prod. Kęstutis Drazdauskas, Justė Michailinaitė), už kurį filmas pelnė geriausio Baltijos prodiuserio koprodukcijos srityje titulą. Šis filmas neseniai gavo geriausio animacinio filmo apdovanojimą Azijos ir Ramiojo vandenyno regiono kino akademijos apdovanojimuose.

Gamybos etape esantiems filmams skirtoje sesijoje „Baltic Event Works in Progress“ geriausio Baltijos projekto titulą gavo bendros Latvijos ir Lietuvos gamybos projektas „Black Velvet“ (rež. Liene Linde, liet. prod. Ieva Norvilienė). Pasak žiuri, filmas buvo apdovanotas už įžvalgų ir nesavanaudišką žvilgsnį į egzistencinį nerimą.

Jaunųjų Baltijos šalių kino talentų programoje „Black Night Stars“ tarp septynių perspektyvių aktorių buvo pristatytas ir lietuvių aktorius Petras Šimonis.

Tarptautinis Talino kino festivalis „Juodosios naktys“ yra didžiausias Baltijos ir Šiaurės šalių kino festivalis, turintis A klasės festivalio kvalifikaciją ir patenkantis tarp 15 didžiausią įtaką turinčių kino festivalių pasaulyje.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!