Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2022 m. 12 gruodžio d. 15:43
Paskelbti Lietuvos nacionalinių kultūros ir meno premijų laureatai

Asociatyvi nuotrauka. | Foto: unsplash.com

Šiandien Kultūros ministerijoje surengtoje spaudos konferencijoje paskelbti 2022 metų Lietuvos nacionalinių kultūros ir meno premijų laureatai. Joje dalyvavęs kultūros ministras Simonas Kairys padėkojo Lietuvos nacionalinių kultūros ir meno premijų komisijai už atliktą nelengvą darbą atsakingai atrenkant laureatus.

Komisijos pirmininkas, kino režisierius Audrius Stonys paskelbė laureatų pavardes ir formuluotes, už ką jos skiriamos.

Rašytojas Kazys Saja premiją pelnė už ,,mamutų“ medžiojimą teatre ir prozoje, kino režisierius Mantas Kvedaravičius – už bebaimę dokumentiką, už ryškų pėdsaką Lietuvos ir pasaulio kino padangėje, rašytojas Rimvydas Stankevičius – už klasikos geną šiuolaikinėje poezijoje, operos solistas Edgaras Montvidas – už sėkmingą kūrybinę veiklą garsinant Lietuvos dainavimo mokyklą pasaulio scenose, kompozitorė Žibuoklė Martinaitytė-Rosaschi – už šviesotamsos gelmę šiuolaikinėje muzikoje, kino režisierė Giedrė Žickytė – už veržlų ir įspūdingą kūrybinį šuolį.

A. Stonys padėkojo komisijos nariams už nelengvą darbą išrenkant laureatus. Komisijos nariai – architektas Audrius Ambrasas, aktorius Vladas Bagdonas, filosofas Jonas Dagys, muzikologė Jūratė Katinaitė, rašytoja Danutė Kalinauskaitė, kompozitorius Šarūnas Nakas, vizualaus meno kūrėjas Artūras Raila, teatrologė Ramunė Marcinkevičiūtė, literatūrologė Jūratė Sprindytė, menotyrininkė Jūratė Tutlytė.

Lietuvos nacionalinių kultūros ir meno premijų komisija šiemet vertino 30-ies visuomenės pasiūlytų kandidatų veiklą kultūros ir meno srityje ir iš šio sąrašo iš pradžių atrinko dvylika pretendentų gauti premijas.

Lietuvos nacionalinėmis kultūros ir meno premijomis įvertinami reikšmingiausi kultūros ir meno kūriniai, Lietuvos ir pasaulio lietuvių bendruomenės kūrėjų sukurti per pastaruosius 7 metus, taip pat kūriniai, sukurti per visą gyvenimą.

Kasmet skiriamos premijos yra 800 bazinių socialinių išmokų dydžio. Lietuvos nacionalinių kultūros ir meno premijų laureatų diplomai ir ženklai įteikiami Lietuvos valstybės atkūrimo dienos proga.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!