Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2024 m. 14 vasario d. 13:46
Kristiansfeldas – paslaptingosios moravitų bažnyčios sekėjų perlas
Kristiansfeldas unesco

Kristiansfeldas, Danija | Foto: © „Vilniaus galerija“ / Audrius Klimas, 2019 m.

Kristiansfeldas – miestas pietų Danijoje, kurį 1773 metais įkūrė Moravitų bažnyčios sekėjai. Tai – vienas iš keliasdešimties išlikusių Moravitų miestų pasaulyje ir, kaip teigiama, vienas geriausiai išsilaikiusių Šiaurės Europoje. Apsilankiusieji teigia, kad vaikščiojant simetriškomis gatvelėmis, kuriose išsidėstę geltonų plytų namai, neįmanoma nepajusti savitos miesto atmosferos bei istorijos. O pastarosios kuriozų čia būta įvairių – nuo 14-metės seniūnų tarybos narės iki namų, skirtų specialiai našlėms.

Miesto socialinė struktūra

Visas Kristiansfeldo miestelis orientuotas į pagrindinę, bažnyčios aikštę. Miestas neturi vieno architektūrinio stiliaus – tarp čia esančių pastatų galima pamatyti tiek baroko, rokoko ar klasicizmo elementų. Įdomu tai, kad miesto struktūra atspindi ir Moravitų socialinę struktūrą – čia yra namų, skirtų ne tik šeimoms, bet ir nevedusiems vyrams ar moterims, našlėms, atskirų berniukų ir mergaičių mokyklų. Miestas tartum padalintas į dvi dalis – viena jų skirta moterims, kita – vyrams. Šalia miestelio taip pat įsikūrusios kapinės.

Dalis pastatų naudojami ir šiandien, kai kurie jų vis dar priklauso Moravitų bažnyčiai. Būtent dėl unikalaus miesto išplanavimo, puikaus išsilaikymo ir tebeegzistuojančių sąsajų su bažnyčia Kristiansfeldas patenka į UNESCO paveldo sąrašą (sąrašo nr.: 1468).

Kristiansfeldas unesco

Kristiansfeldas, Danija | Foto: © „Vilniaus galerija“ / Audrius Klimas, 2019 m.

Kristiansfeldas unesco

Kristiansfeldo bažnyčios vidus | Foto: © „Vilniaus galerija“ / Audrius Klimas, 2019 m.

Kristiansfeldas unesco

Kristiansfeldo bažnyčios vidus | Foto: © „Vilniaus galerija“ / Audrius Klimas, 2019 m.

Brolių ir seserų Bažnyčia

Svarbiausias miesto statinys, esantis pačioje Kristiansfeldo širdyje, yra bažnyčia. Tiesa, jos viduje neišvysite įspūdingų papuošimų ir dekoro – moravitų bažnyčios sekėjai tikėjo, jog ne pati bažnyčia, tačiau tikėjimas yra šventas, tad būtinybės išpuošti bažnyčią tiesiog nebuvo. Čia esantis kuklus dekoras atspindi moravitų gyvenimo filosofiją. Beje, tikintiesiems nėra nurodyta ir kaip dažnai jie turi lankytis bažnyčioje – čia patartina eiti tuomet, kai norisi. Moravitų bažnyčios sekėjai save vadina broliais ir seserimis, taip pabrėždami, kad Dievas yra visų žmonių tėvas, o bendruomenės nariai yra lygūs, nepaisant jų socialinio statuso. Pasaulyje yra apie 1,3 mln. moravitų bažnyčios sekėjų, o jų bendruomenių galima rasti visuose žemynuose, iš viso – 50 šalių.

Susiję:

Miesto įdomybės

Kristiansfelde netrūko istorijos kuriozų. Ko gero, vienas žymiausių – keturiolikmetės Annos Nitschmannn išrijnkimas į Seniūnų tarybą. Paauglė, iš pradžių tapusi nevedusių miesto merginų lydere, ilgainiui įgijo vis daugiau įtakos ir galios, kol galiausiai, keliaudama po Ameriką, įkūrė dar dvi bažnyčios kolonijas.

Gerų žinių Kristiansfeldas turi smaližiams – miestas jau nuo senų senovės žymus savo kepiniais – imbieriniais ir medaus meduoliais. Pastarieji buvo skirti ne tik miesto gyventojams – juos pardavinėjo visoje šalyje. Sakoma, kad paslaptyje saugomas šių kepinių receptas gyvuoja jau nuo 1783 metų, o pagal jį keptų skanėstų galima paragauti ir šiandien.

„Vilniaus galerijos“ fotoreportažą iš Danijos kviečiame žiūrėti žemiau, o daugiau įrašų apie UNESCO pasaulio paveldo sąrašui priklausančius objektus rasite čia

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!