Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2023 m. 26 spalio d. 11:57
Ką pamatyti Taline? 10 įdomiausių lankytinų vietų
Ką pamatyti Taline

Talinas. Asociatyvi foto iš unsplash.com

Ką pamatyti Taline? Talinas garsėja savo senamiesčiu – siauros, vingiuotos, akmenimis grįstos gatvelės, užburiančios XIV–XV a. architektūra. Susipažinimą su Talinu, be abejo, reiktų pradėti nuo pasivaikščiojimo po senamiestį. Tačiau mes parinkome ir kiek įdomesnių muziejų bei lankytinų vietų. Tad peržiūrėkite, ką galima pamatyti Taline, ir leiskitės į kelionę. Lankytinos vietos išdėstytos eilės tvarka, kad galėtumėte lengviau susiplanuoti savo maršrutą.

Tekstas ir fotografijos pirmą kartą publikuoti 2022 m. gruodžio 20 d. portale vilniausgalerija.lt

1. „Lennusadam“ jūros lėktuvų muziejus

Vesilennuki 6, 10415 Tallinn, Estonia

Ką pamatyti Taline

„Lennusadam“ jūros lėktuvų muziejus.

Talino jūros lėktuvų uoste yra vienas didžiausių Europos jūrų muziejų „Lennusadam“. Kviečiame apžiūrėti autentišką XX amžiaus trečiojo dešimtmečio povandeninį laivą Lembit, šimtametį garu varomą ledlaužį Suur Tõll, trumpo 184 hidroplano kopiją, minas, patrankas ir daugybę kitų natūralaus dydžio eksponatų. Muziejus ir hidroplanų angaras buvo apdovanoti daugybe apdovanojimų.

„Lennusadam“ jūros lėktuvų muziejus – įsimintina patirtis visai šeimai: daug įdomaus skaitymo, kelionė aplink pasaulį geltonuoju povandeniniu laivu, nuotraukos su karinio jūrų laivyno uniforma, didelis akvariumas, treniruokliai ir daug kitų įdomių užsiėmimų.

Daugiau apie muziejų.

Kaip rasti „Lennusadam“ jūros lėktuvų muziejų:


2. Fotografijos muziejus „Fotografiska“

Telliskivi 60a-8, Tallinn

Ką pamatyti Taline

„Fotografiska“ muziejus. Muziejaus foto.

Fotografijos muziejus „Fotografiska“ garsėja pasaulinio lygio šiuolaikinės fotografijos parodomis. Iki šiol „Fotografiska“ Taline demonstravo nuostabių fotografų, tokių kaip Ellen von Unwerth, Lina Iris Viktor, Bryan Adams, Yang Fudong, Alex Prager, James Nachtwey, Pentti Sammanllahti ir kt., darbus. Čia yra apdovanojimus pelnęs restoranas, kavinė, sodas ant stogo ir vyno baras su gražiai suplanuotomis renginių erdvėmis ir parduotuve.
Kiekvieną mėnesį ruošiame Talino meno ir galerijų parodų apžvalgą, kurioje rasite informaciją apie tuo metu vykstančias šio ir visų kitų Talino muziejų parodas.

Daugiau apie muziejų.

Kaip rasti „Fotografiska“ muziejų:


3. Toompea kalva

Ką pamatyti Taline

Toompea kalva. Foto iš pixabay.com

Šioje 170 pėdų aukščio kalkakmenio plynaukštėje stovėjo senovinė 10 a. Estijos tvirtovė, kuri vėliau buvo padalyta į Didžiąją ir Mažąją tvirtoves su išskirtiniais gynybiniais bokštais, pastatytais XIII amžiaus pradžioje. Nuo Toompea kalvos atsiveria gražiausi Talino senamiesčio vaizdai.

Kaip rasti Toompea kalvą:


4. Talino Aleksandro Neviškio soboras

Lossi plats 10, 10130 Tallinn, Estija

Ką pamatyti Taline

Talino Aleksandro Neviškio soboras. Foto iš pixabay.com

Susiję:

Talino Aleksandro Neviškio soboras – XIX a. stačiatikių soboras Taline, pastatytas ant Tompea kalvos.

Soboro architektas buvo Lietuvoje gimęs Michailas Preobraženskis. Aleksandro Neviškio katedra iškilo 1900 m. paskutiniojo Rusijos caro Nikolajaus II iniciatyva.

Katedra pasižymi gausia puošyba, mozaikomis ir svogūno formos kupolais. Legenda pasakoja, jog katedra buvo pastatyta ant estų tautos didvyrio Kalevo kapo. Dar viena katedros ypatybė – tai 11 varpų, iš kurių didžiausias sveria net 15 tonų.

Kaip rasti Talino Aleksandro Neviškio soborą:


5. Adamsono-Erico muziejus

Lühike jalg 3, 10130 Tallinn, Estija

Ką pamatyti Taline

Adamsono-Erico muziejus. Fot. S. Stepaško

Talinas turi nedidelį, bet labai įdomų Adamsono-Erico muziejų, kuriame eksponuojama vieno universaliausių Estijos menininkų Adamsono-Erico (1902–1968) kūryba. Adamsonas-Ericas yra vienas ryškiausių Estijos menininkų modernistų. Jis buvo talentingas ir įvairiapusis kūrėjas, tapęs legenda. Susipažinkime plačiau su menininko gyvenimu ir kūryba.

Daugiau apie muziejų.

Kaip rasti Adamsono-Erico muziejų:


6. Talino rotušės aikštė

 Raekoja plats 1, 101, Tallinn, Estija

Talino rotušės aikštė

Talino rotušės aikštė. Foto iš pixabay.com

Šioje istorinėje aikštėje nuo vienuoliktojo amžiaus buvo turgavietė. Aikštėje yra vaistinė, veikianti nuo 1422 m. Tai mugių ir koncertų vieta, kurioje kasmet stovi Kalėdų eglė.

Talino rotušės pastatas yra vienintelė išlikusi gotikinio stiliaus rotušė Šiaurės Europoje, garsėjanti 64 metrų aukščio aštuonkampiu bokštu. Pirmą kartą rašytiniuose šaltiniuose Revelio rotušė paminėta 1322 m. Tuo metu tai buvo vienaaukštis pastatas, pastatytas iš kalkakmenio.

Kaip rasti Talino rotušės aikštę:


7. Estijos taikomosios dailės ir dizaino muziejus

Lai 17, 10133 Tallinn, Estija

Estijos taikomosios dailės ir dizaino muziejus

Estijos taikomosios dailės ir dizaino muziejus. Muziejaus foto.

Šio muziejaus tikslas yra eksponuoti Estijos taikomąjį meną ir dizainą. Parodose pristatomi ir tarptautiniai šių sričių objektai. Muziejus turi plačias ir patrauklias kolekcijas, kurias sudaro beveik 18 000 objektų. Estijos taikomosios dailės ir dizaino muziejus įsikūręs buvusioje XVII amžiaus pabaigos klėtyje, kuri buvo rekonstruota 1980 m.

Daugiau apie muziejų.

Kaip rasti Estijos taikomosios dailės ir dizaino muziejų:


8. Talino miesto sienos

Müürivahe Tänav 48, 10140 Tallinn, Estija

Talino miesto sienos

Talino miesto sienos. Foto iš pixabay.com

Seniausios Talino miesto sienos atkarpos buvo pastatytos XIII a. Per kitus tris šimtmečius ji tapo viena didžiausių ir stipriausių gynybos sistemų visoje Šiaurės Europoje. Daugiau nei pusė nuostabios gynybos sistemos išliko kaip miesto siena – tai 1,85 km sienos, 26 gynybiniai bokštai, 2 vartai ir dviejų priekinių vartų fragmentai. Patkulių apžvalgos aikštelė yra gera vieta apžiūrėti miesto sieną, ji lankytojams atveria daugybę bokštų. Turite galimybę pasivaikščioti maža sienos atkarpa, jungiančia Nunne, Sauna ir Kuldjala bokštus. Nuo sienos atsiveria nuostabus vaizdas į senamiestį ir Toompea.

Kaip rasti Talino miesto sienas:


9. Kadriorg dailės muziejus ir parkas

Weizenbergi 37, Tallinn

Kadriorg dailės muziejus ir parkas. Foto iš unsplash.com

Kadriorgo meno muziejus yra vienintelis muziejus Estijoje, skirtas ankstyvajam Europos ir Rusijos menui. Barokiniuose rūmuose  saugomi ir eksponuojami Vakarų Europos ir Rusijos tapybos, estampų, skulptūros ir taikomosios dailės kūriniai. Laikinosiose parodose Estijos publikai pristatomos meno vertybės iš tarptautiniu mastu žinomų muziejų ir privačių kolekcijų, kurios padeda lankytojams geriau suprasti muziejaus kolekcijose esančius meno kūrinius. Be parodų, muziejuje taip pat organizuojama įvairiapusė edukacinė veikla, o pagrindinė rūmų salė su unikaliu interjeru ir akustika yra puiki vieta spektakliams ir koncertams. Rūmus supa nuostabus parkas, kuriame galėsite atsipūsti nuo miesto šurmulio.

Daugiau apie muziejų.

Kaip rasti Kadriorgo dailės muziejų:


10. KUMU meno muziejus

Weizenbergi 34 / Valge 1, Tallinn

KUMU meno muziejus

KUMU meno muziejus. Foto: © „Vilniaus galerija“ / Audrius Klimas

„Kumu“ muziejus – Taline įsikūręs pagrindinis Estijos dailės muziejaus padalinys, veikiantis kaip Nacionalinė galerija ir šiuolaikinio meno centras. Ši galerija laikoma viena didžiausių meno galerijų ne tik Baltijos šalyse, bet ir visoje šiaurinėje Europoje.

Daugiau apie muziejų.

Kaip rasti KUMU meno muziejų:


Kas mėnesį pateikiame Talino meno muziejų ir galerijų parodų apžvalgas, tad jeigu ruošiatės į Taliną, siūlome peržiūrėti mėnesio apžvalgą – galbūt rasite, ką pamatyti Taline, ar susidomėsite įdomiais kultūros ir meno renginiais.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!