Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2023 m. 7 rugsėjo d. 15:31
Sebastiano Salgado fotografijos albumai: beribis gamtos grožis ir kraujuojančios pasaulio žaizdos

„Amazonia“, 2021 m., „Taschen“ leidykla

Sebastiano Salgado – vienas žymiausių pasaulio fotomenininkų. Jaudinančios, pasaulio įvykius ir socialinę neteisybę atskleidžiančios jo fotografijos ne tik sukėlė perversmą fotografijos mene, bet ir visuomenei atskleidė mūsų pasaulio žaizdas.  „Vilniaus galerija“ kviečia daugiau sužinoti apie fotografą bei įsigyti jo kūrybą pristatančius leidinius.

Įsigyti žemiau išvardintus leidyklos „Taschen“ albumus galima elektroninėje parduotuvėje www.2di.lt ir 2di pardavimo vietose.

S. Salgado gimė Brazilijoje, studijavo ekonomikos mokslus. Baigęs doktorantūrą ir pradėjęs dirbti pagal specialybę, S. Salgado darbo reikalais ne sykį vyko į įvairias Afrikos šalis. Vienoje iš kelionių, norėdamas užfiksuoti savo patirtį Ruandoje, jis rimtai susidomėjo fotografija. Metęs ekonomisto darbą, S. Salgado pradėjo dirbti fotožurnalistu, o ilgainiui pasuko link dokumentinės fotografijos.

Fotografas apkeliavo daugiau nei 120 pasaulio šalių, jo užfiksuoti kadrai nugulė į albumus, pelnė ne vieną apdovanojimą. S. Salgado dažniausiai dirba prie ilgų projektų, pasirinkdamas tyrinėti vieną ar kitą įvykį, vietą, čia praleidžia nemažai laiko, stengiasi įsigilinti į situaciją, tad jo nuotraukos itin paveikios, autentiškos. Fotografą domina neišsemiamas gamtos grožis bei žmonės, gyvenantys sudėtingose ekonominėse situacijose, karo zonose ar kitose vietose, kuriose netrūksta kančios, iššūkių, sudėtingų aplinkybių.

S. Salgado fotografijų albumas „Gold“ („Auksas“), 2019 m., „Taschen“ leidykla

„Gold“, 2019 m., „Taschen“ leidykla

Dešimtmetį Serra Pelada, kaimelis Brazilijoje, buvo laikomas tikru išsvajotuoju Eldoradu – atradus aukso gyslas, čia buvo įkurta viena didžiausių atvirų kasyklų pasaulyje. Kasykloje siaubingomis sąlygomis dirbo apie 50 000 darbininkų. Nors Brazilijos aukso karštligė šiandien laikoma praeities legenda, S. Salgado fotografijos primena apie čia vykusias aukso paieškas, darbininkų gyvenimą, keletą laimingų akimirkų ir daugybę likusių nuoskaudų.

Atvykes į Serra Pelada, S. Salgado nebuvo svetingai sutiktas čia dirbančių žmonių. Patekti tarp darbininkų ir laimėti jų pasitikėjimą fotografui pavyko tik netikėto atsitiktinumo dėka – jį suėmė vietinė policija, nepatikėjusi, kad S. Salgado yra brazilas. Po šio įvykio darbininkų pasitikėjimas S. Salgado išaugo, jiems tapo aišku, kad Salgado nėra kasybos įmonės atstovas. Daugybę dienų fotografas fiksavo sunkų kasdienį darbininkų darbą – virš 40 kg sveriančių maišų tempimą, laipiojimą kopėčiomis, iškeltomis virš gilių šachtų, ir net nelaimingus atsitikimus, įvykusius darbo metu.

Apie ką yra šis geltonas metalas, dėl kurio žmonės palieka savo namus, parduoda savo turtą, dėl kurio pasiryžta keliauti į kitą žemyną, rizikuoti gyvybe, galūnėmis ir sveiku protu dėl svajonės? – klausia fotografas, o iš jo nuotraukų žvelgia vienmarškiniai darbininkai, lyg mažytės skruzdėlės kopiantys klibančiomis kopėčiomis, apsiginklavę maišais ir kirtikliais.

Įsigyti ledinį galima čia.

„Gold“, 2019 m., „Taschen“ leidykla

„Gold“, 2019 m., „Taschen“ leidykla

„Gold“, 2019 m., „Taschen“ leidykla

S. Salgado fotografijų albumas  „Amazonia“ („Amazonija), 2021 m. „Taschen“ leidykla

„Amazonia“, 2021 m. „Taschen“ leidykla

Sebastiano Salgado fotografijų albumas  „Amazonia“, sudomins kelionių mylėtojus, visus, kurie domisi mažiau atrastais pasaulio kampeliais. Šešerius metus po Brazilijos Amazonę keliavęs S. Salgado primena mums apie gamtos jėgą, objektyvu fiksuodamas ne tik įspūdingus Amazonijos vaizdus, bet ir keliolika vietinių genčių, gyvenančių mažose bendruomenėse: jų šiltus šeimos ryšius, medžioklės ir žvejybos būdus, talentingai atliekamą veidų ir kūnų tapybą, šamanus ir ritualus.

Amazonijos regionas su savo kalnais, upėmis ir čia gyvenimo ritmą pagavusiais žmonėmis atsiveria paslaptingame, kerintį grožį pristatančiame albume.

Įsigyti leidinį galima čia.

„Amazonia“, 2021 m. „Taschen“ leidykla

„Amazonia“, 2021 m. „Taschen“ leidykla

„Amazonia“, 2021 m. „Taschen“ leidykla


Daugiau leidyklos „Taschen“ knygų galite įsigyti čia.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!