Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2024 m. 26 sausio d. 06:53
10 filmų, kurie išmokys vaikus gyvenime siekti tikslo

Kadras iš filmo „Trumpas smūgis“

Vaikai ir paaugliai, dalyvaujantys svarbiausiuose sporto turnyruose, jaunieji aktyvistai, išradėjai, mokyklinių projektų kūrėjai, vaikai bet kokiu būdu siekiantys išsilavinimo… Kas slepiasi po visų šių jaunuolių pasiekimais? Kiek drąsos, užsispyrimo, komandinio darbo reikalauja įspūdingi rezultatai? „Vilniaus galerija“ kviečia kartu su vaikais ir paaugliais žiūrėti 10 filmų apie ryžtingus ir daug siekiančius bendraamžius iš viso pasaulio.

Tekstas ir iliustracijos pirmą kartą publikuoti 2020 m. liepos 25 d. portale vilniausgalerija.lt

10. „Imba reiškia dainuoti“, 2015

Tai, be jokios abejonės, yra filmas, po kurio gali kilti daug klausimų įdomiai diskusijai. Juosta pasakoja apie Ugandos vaikų chorą, atvykusį keliauti, dainuoti ir mokytis į Vakarus, daugiausiai laiko praleidžiant Amerikoje. Vaikai pažįsta iki šiol nežinomą kultūrą, išbando naujas veiklas ir pramogas. Tiesa, po filmo verta pasikalbėti ne tik apie švietimo, mokslo svarbą, bet ir apie skirtingas šalis, Vakarų įtaką pasauliui. Rekomenduojama vaikams nuo 8 metų.

 

9. „Trumpas smūgis“, 2013

2013 metų dokumentinėje juostoje veiksmas sukasi apie 7-8 metų golfo žaidėjus, savo sugebėjimais ir užsispyrimu galinčius pasivaržyti ir ne su vienu suaugusiuoju. Šie vaikai iš viso pasaulio kovoja dėl laimėjimų prestižiniame vaikų golfo turnyre. Kaip jiems sekasi bei kokie sunkumai jų laukia, ir kviečia sužinoti šis filmas. Po jo su vaikais galima pasikalbėti apie pasišventimą sportui bei šeimų skirtumus (tiek finansinius, tiek požiūrio). Filmas rekomenduojamas vaikams nuo 7 metų.

 

8. „Jei tai pastatytum“, 2013

Šis filmas – įkvepianti dokumentika, puikiai iliustruojanti kas atsitiktų, jei pasaulis labiau įgalintų paauglius ir jaunus žmones. Tai galimybė žiūrovams pamatyti sektinus bendraamžių pavyzdžius ir  komandinio darbo vaisius. Istorija sukasi apie grupę paauglių, mokyklos projekto metu bandančių pastatyti savo miestelio bendruomenei skirtą pastatą. Filmas pasakoja, kaip jiems sekasi, bei atskleidžia laukiančius iššūkius. Filmas rekomenduojamas vaikams nuo 13 metų.

 

7. „Pakvaišę, karšti pramoginiai šokiai“, 2005

Ši dokumentinė juosta – apie Niujorko mokyklų mokinius, besiruošiančius vienam svarbiausių miesto pramoginių šokių konkursų. Vaikai ne tik mokosi šokio žingsnelių, bet ir papasakoja savo istorijas, gyvenimo patirtis, sunkumus. Vieni jų pateks į tolimesnius konkursus, kitiems teks susitaikyti su pralaimėjimu. Filmas paliečia užsispyrimo, motyvacijos, socialines temas, mokytojų-vaikų-tėvų santykius. Juosta rekomenduojama vaikams nuo 8 metų.

 

6. „Povandeninės svajonės“, 2014

Tėvai turėtų žinoti, kad „Povandeninės svajonės“ yra inspiruojantis dokumentinis filmas apie tai, kaip vienos mokyklos robotikos komandai pavyko išmokti konstruoti povandeninius robotus ir su savo išradimu varžytis viename svarbiausių mokslo konkursų. Šiame filme – daug pozityvių žinučių apie mokslo ir technologijų svarbą, komandinį darbą, rūpestingų dėstytojų įtaką ir nelengvą migrantų gyvenimą svetur.

 

5. „Aš esu Malala“, 2015

„Aš esu Malala“ – ypatinga istorija apie ypatingą jauną merginą, kurios istoriją verta išvysti visiems vyresnio amžiaus vaikams (nuo 13 metų). Malala Yousafzai yra jauniausia pasaulyje Nobelio taikos premijos laureatė, išgarsėjusi tuo, kad vos 11 pradėjo rašyti apie gyvenimą Pakistane, įsigalėjus Talibano režimui. Dėl šio aktyvizmo ir kovos už mergaičių teises buvo pasikėsinta ir į merginos gyvybę. Laimei, Malalai pavyko išgyventi, o savo darbais ji ir toliau kovoja už geresnį pasaulį. Filmas kalba ne tik apie merginos pasišventimą, bet ir į pasikėsinimą ją nužudyti, tad juosta nerekomenduojama jauniems žiūrovams. Nepaisant to, tai įdomus, įkvepiantis ir skatinantis kurti geresnį pasaulį filmas, galintis motyvuoti paauglius.

 

4. „Priversk patikėti“, 2010

Dar vienas filmas, kalbantis apie tai, kiek pastangų, noro ir laiko reikia įdėti, norint gyvenime kažko pasiekti. Šiuo atveju – norint įvaldyti magijos triukus: paaugliai iš skirtingų šalių varžosi dėl geriausio mago vardo. Tiesa, už šios svajonės išsipildymo slepiasi ne tik didžiulis noras, bet ir begalinis pasiaukojimas, pastangos ir ištisi mėnesiai, praleisti besitreniruojant. Filmas rekomenduojamas vaikams nuo 11 metų.

 

Susiję:

3. „Berniukas, kuris pažabojo vėją“, 2019

Tai – filmas, pastatytas pagal tikrą istoriją, nukeliantis į vargingą Malavio kaimelį Afrikoje. Čia gyvena drąsus ir mokytis itin mėgstantis berniukas Viljamas. Deja, jo kaimą užklupus sausrai žmonės nebeturi, ko valgyti ir gerti, o ir taip skurdus kaimelio gyvenimas tampa sunkiai pakeliamas. Būdamas gabus mokinys, ypač mėgęs fiziką, berniukas nusprendžia išgelbėti gimtąjį kaimą nuo bado. Šis filmas puikiai tiks norintiems daugiau sužinoti apie gyvenimą už mums gerai pažįstamų Europos sienų, susipažinti su skurdesnių šalių kasdienybe, jų vaikų realybe. Rekomenduojama vaikams nuo 11-12 metų.

 

2. „Pakeliui į mokyklą“

Filmas „Pakeliui į mokyklą“ – neįprasta, apmąstyti tai, ką turime, skatinanti dokumentika, kino teatruose pasirodžiusi 2013 m. Filmas pasakoja keturias mokytis trokštančių vaikų istorijas. Norėdami pasisemti žinių, moksleiviai priversti įveikti sunkiai išvysčiusiame pasaulyje gyvenantiems vaikams suvokiamus sunkumus. Jiems tenka dešimtis kilometrų kulniuoti per laukinių gyvūnų pilną savaną, brautis kalnų tarpekliais, joti ant žirgo nugaros ar riedėti brolių stumiamu savadarbiu invalido vežimėliu. Filmas savo siužetu pakerėjo milijonus žiūrovų bei sukėlė diskusijų apie švietimo skirtumus pasaulyje bei vaikų motyvaciją mokytis. Filmas rekomenduojamas žiūrovams nuo 10 metų.

 

1. „Katvės karalienė“, 2016

„Katvės karalienė“ – 2016 m. amerikiečių biografinė drama, pasakojanti apie Ugandos lūšnyne gyvenančią mergaitę, išmokusią žaisti šachmatais ir visam laikui pakeitusią savo gyvenimą.  Iš vargingos šeimos kilusi Phiona (Madina Nalwanga) šachmatų dėka ne tik pažįsta supantį pasaulį, bet ir sugeba stipriai prisidėti prie savo šeimos gerovės. Po filmo verta su vaikais pasikalbėti apie emocijas, kylančias po laimėjimo ir pralaimėjimo, skirtingas kultūras, finansines žmonių galimybes, empatiją.

Daugiau animacinių, vaidybinių ir dokumentinių filmų rekomendacijų mažiesiems rasite rubrikoje „Kinas vaikams“.  

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!