Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2022 m. 30 gruodžio d. 09:59
Nufilmuotas video pasakojimų ciklas apie 1971 m. Vilniuje pastatytą roko operą „Jėzus Kristus superžvaigždė“

Kęstučio Antanėlio šeimos archyvo nuotr.

1971 m. gruodžio 25 d. Lietuvos valstybinio dailės instituto aktų salėje pirmą kartą Europoje ir antrą kartą pasaulyje įvyko Andrew Lloydo Webberio ir Timo Rice’o roko operos „Jėzus Kristus superžvaigždė“ premjera, kurią su bendraminčiais pastatė kompozitorius Kęstutis Antanėlis. Pro langą lipantys studentai, KGB persekiojimas ir kiti įvykiai dar ir šiandien apipinami įvairiomis legendomis, o roko opera laikoma šio laikotarpio kultūriniu fenomenu.

Nors šviesaus atminimo menininkas K. Antanėlis šiandien vertinamas kaip vienas žymiausių Lietuvos kompozitorių, apie roko operos „Jėzus Kristus superžvaigždė“ pastatymą informacijos yra itin mažai. Būtent todėl 2021 m. VšĮ „Vilniaus galerija“ ryžosi surinkti liudininkų bei dalyvių atsiminimus ir taip atkurti kultūros lauke neišdildomą pėdsaką palikusios roko operos detales.  

Anot VšĮ „Vilniaus galerija“ vadovo Audriaus Klimo, idėja prisiminti legendinį pasirodymą kilo supratus, kad apie šį įvykį žinoma labai mažai. „Ne kartą teko girdėti gyvų pasakojimų apie 1971 metais Dailės akademijoje (tuometinis Dailės institutas) per Kalėdas įvykusį renginį, prie kurio prisidėjo daug jaunų kūrybingų žmonių, puikiai žinomų ir šiandien. Deja, pabandžius daugiau pasidomėti apie šį įvykį, informacijos ar vertinimų rasti beveik nepavyko. Tada kilo mintis surinkti to įvykio dalyvių ir liudininkų prisiminimus. Nors Kęstučio Antanėlio tarp gyvųjų nebėra, norėjosi, kad savo prisiminimais pasidalintų kompozitoriaus amžininkai.“

Pirmą kartą sistemiškai pradėta kaupti informacija virto septynių videopasakojimų ciklu, kuriame įvairiomis istorijomis ir pasvarstymais apie roko operą visus metus dalinosi dalyviai, žiūrovai ir įvykio liudininkai: Janina Matekonytė-Antanėlienė, Vidas Petkevičius,  Rimas Jasenka, Andrius Žibikas, Algimantas Mikutėnas, Alė Gutauskienė, Alfonsas Vaškevičius ir Valentinas Liubinavičius.

Asmeninio V. Petkevičiaus archyvo nuotr.

Kęstutis Antanėlis | Kęstučio Antanėlio šeimos archyvo nuotr.

Asmeninio V. Petkevičiaus archyvo nuotr.

Prie projekto įgyvendinimo prisidėjusi komanda ne tik įrašė liudininkų prisiminimus, bet ir surinko nemažą dalį tuometinį laikotarptį įamžinusių fotografijų bei išlikusios video medžiagos. Tad pamažu skleidėsi ne tik roko operos pastatymo detalės, bet ir sudėtingo istorinio laikotarpio atmosfera. Amžininkai prabilo apie repeticijas, pasiruošimo procesą, sausakimšą salę klausytojų bei baimę dėl tuometinės valdžios persekiojimo. Video pasakojimų cikle pasakota apie draudžiamą roko muziką, iš klausos atkurtą partitūrą ir įvairius suvaržymus, dėl kurių teko pergudrauti net  KGB.

Anot kūrybinės komandos, kūrusios video pasakojimų ciklą, vadovo Kosto Kajėno, nors apie Andrew Lloydo Webberio roko operą „Jėzus Kristus superžvaigždė“ jam teko girdėti ne sykį, lietuviškas jos pastatymas gerokai nustebino: „Įdomus faktas, jog erdvė, kurioje buvo parodytas lietuviškasis šios roko operos pastatymas, yra vos kelios dešimtys metrų nuo mūsų studijos, kurioje kasdien dirbame. Mano galva, dauguma kasdien į biblioteką užsukančių Vilniaus dailės akademijos studentų taip pat šių faktų nėra girdėję. Manau, tai puiki proga prisiminti, o kai kam ir atrasti ne tik nuostabų kompozitorių Kęstutį Antanėlį, bet ir geriau pažinti anuomet vyravusias nuotaikas, istorinį ir kultūrinį kontekstą bei šios roko operos reikšmę Lietuvos kultūros puslapiuose.“

Pirmasis video pasakojimas, kuriame atsiminimais dalijosi teatro aktorius, Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas Vidas Petkevičius, žiūrovus pasiekė 2021 m. gruodžio 25-ąją, nuo roko operos premjeros praėjus 50 metų. 

 

Per metus VšĮ „Vilniaus galerijos“ užsakymu nufilmuoti septyni video pasakojimai,  kuriuos galima rasti čia. Publikuoti devyni tekstai, kuriuos skaitykite čia bei archyvinių nuotraukų fotogalerija. 

                                                                      

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!