Menas. Kultūra. Laisvalaikis
Publikuota: 2023 m. 2 sausio d. 13:55
Nuo karo į Lietuvą pabėgę Ukrainos menininkai kviečia į spektaklį „Perkeltas gyvenimas“
Perkeltas gyvenimas

„Perkeltas gyvenimas“ | Pranešimo spaudai nuotr.

„Norime parodyti perkelto žmogaus portretą ir tai, kas slypi už jo“, – taip savo spektaklio-performanso idėją pristato karo gimtojoje šalyje siaubo į Lietuvą nublokšti Ukrainos menininkai. Jau šį penktadienį, sausio 6 d., 19 val. jų kūrinys „Perkeltas gyvenimas“, sukurtas pagal ukrainiečių karo pabėgėlių Lietuvoje istorijas, bus rodomas OKT/Vilniaus miesto teatro studijoje. Įėjimas laisvas.

„Mes, šiuo metu Lietuvoje gyvenantys menininkai iš Charkivo, apklausėme merginas ir moteris, kurios dėl karo siaubo Ukrainoje taip pat atsidūrė jūsų šalyje. Vasario 24 d. Rusijai pradėjus plataus masto invaziją Ukrainoje, šie žmonės paliko savo namus. Dabar jie visi yra Lietuvoje, kuri jais pasirūpino. Juos galima pamatyti gatvėje, parduotuvėje ar kavinėje. Kokią istoriją slepia jų akys? Tai pasakojimai apie ryšį su namais ir baimę pradėti naują gyvenimą, apie didžiulę atsakomybę už save ir kitus, apie artimiausius ir brangiausius žmones kare, apie mirtį ir jos artumą…“, – apie savo spektaklį-performansą pasakoja jo autoriai.

Perkeltas gyvenimas

„Perkeltas gyvenimas“ | Pranešimo spaudai nuotr.

Tai kareivio draugės, anūkės ir mokytojos istorija. Trijų konkrečių moterų, o kartu ir šimtų tūkstančių į jas panašių moterų istorijos. Tam tikra prasme tai yra kiekvienos ukrainietės istorija.

„Mes norime žmonėms papasakoti apie vykstantį karą, dar kartą priminti jiems apie tai. Norime užfiksuoti ir dokumentuoti žmonių, gyvenančių perkeltus gyvenimus, tikrovę šiuo konkrečiu laiku ir konkrečioje vietoje. Norime parodyti perkelto žmogaus portretą ir tai, kas slypi už jo. Norime rasti gilių archetipų, slypinčių už šių asmeniškų istorijų, gvildenti tokias temas, kaip meilė, mirtis, ryšys su namais, išgyvenusiųjų kaltė“, – pasakoja menininkai.

„Perkelto gyvenimo“ autoriai – grupė Ukrainos menininkų iš Charkivo, šiuo metu gyvenančių ir kuriančių Lietuvoje. Tai Vlad Zernov, Daria Parasochka, Anna Serhiienko, Anastasia Shevchenko, Illia Abeliashev, Alisa Volkova ir Yevhenii Borodin.

Perkeltas gyvenimas

„Perkeltas gyvenimas“ | Pranešimo spaudai nuotr.

„Daugelis iš mūsų kasdien dirbame įvairius darbus. Nepaisant to, stengiamės rasti laiko savo teatriniams darbams. Repetuojame po darbo, o scenarijai gimsta giliai naktimis. Dalis mūsų komandos lanko seminarus, dirba prie kitų teatro projektų. Taip pat stengiamės padėti savo šaliai įvairiais būdais – aukomis (tiek asmeninėmis, tiek spektaklių surinktomis lėšomis), savo menu ir savanoriška veikla“, – pasakoja menininkai.

Spektaklis-performansas „Perkeltas gyvenimas“ – jau šį penktadienį, sausio 6 d., 19 val., OKT Studijoje (Ašmenos g. 8, Vilnius). Įėjimas laisvas, tačiau bus galima paaukoti Ukrainos kovą remiantiems fondams. Trukmė apie 1 val., po to vyks diskusija su kūrėjais. Spektaklis-performansas vyks ukrainiečių kalba su vertimu į lietuvių ir anglų kalbas.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai („cookies“), kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Paspausdami SUTINKU arba tęsdami naršymą, jūs sutinkate su portalo slapukų politika. Atjungti slapukus galite savo naršyklės nustatymuose.

Užsiprenumeruokite ir gaukite aktualiausius bei populiariausius straipsnius meno, kultūros ir laisvalaikio temomis tiesiai į savo el. pašto dėžutę!